"5 ARALIK DÜNYA MÜHENDİSLER GÜNÜ" ŞEKLİNDE ÖZEL BİR GÜN YOKTUR!

05.12.2021

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz sosyal medyada "5 Aralık Dünya Mühendisler Günü" olarak ortaya atılan kavram üzerine 5 Aralık 2021 tarihinde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

"5 ARALIK DÜNYA MÜHENDİSLER GÜNÜ" ŞEKLİNDE ÖZEL BİR GÜN YOKTUR!

Ülkemizde son yıllarda “5 Aralık Dünya Mühendisler Günü” adı altında gerçekte olmayan bir  özel gün türetilerek kutlanmaya başlanmış, kaynağı bilinmeyen ve özellikle sosyal medya üzerinden geçtiğimiz yıllarda ortaya atılan kutlamalar, geçtiğimiz yıllarda büyük basın kuruluşları tarafından da duyurularak önemli ölçüde ciddiye alınır hale gelmiştir. Öyle ki, ülkemizin bünyesinde çok sayıda mühendisin görev yaptığı birçok büyük kamu kurumları ve bazı mühendislik fakülteleri de bu kervana katılarak 5 Aralık gününü kutlamaya başlamıştır. Öncelikle dünya çapında kutlanan “5 Aralık Dünya Mühendisler Günü” diye bir özel gün olmadığı gibi her meslek grubunun farklı tarihlerde kutladığı ulusal veya uluslararası özel günü vardır. Bir günün dünya çapında özel gün olarak ilan edilip kutlanması için o alanla ilgili dünyadaki en üst çatı örgütler, UNESCO ya da diğer meslek birlikleri tarafından kabul edilerek ilan edilmesi; bunun ülkeler ya da dünya çapında kabul görmesi; kutlanan güne dair ise o günü özel kılan bir yaşanmışlığın olması ve sembolik bir geçmişinin olması gerekmektedir. 5 Aralık için böyle bir durum söz konusu olmadığı gibi mühendislerin dünyadaki en üst örgütü olan WFOE’de (World Federation of Engineering Organizations, ülkemiz adına bu oluşuma TMMOB üyedir.), UNESCO’da veya diğer organizasyonlarda böyle bir gün tanınmamakta ve kutlanmamaktadır.

Ulusal olarak farklı ülkelerde ve farklı tarihlerde kutlanan mühendisler günü mevcuttur. Örneğin; Belçika’da 20 Mart, Hindistan’da 15 Eylül, İtalya’da 15 Haziran ve Türkiye’de 19 Eylül gibi. Bu tarihlerin seçilmesinde etmen olan ve anlamlı kılan yaşanmışlıklar vardır. Türkiye’de kutladığımız 19 Eylül’ün bu kapsamda bizler için anlamı epey büyüktür. 19 Eylül 1979’da TMMOB’nin çağrısıyla ülke çapında bir günlüğüne iş bırakan mühendis, mimar ve şehir plancıları; ekonomik ve demokratik talepleri için bu eylem ile tarihe not düşmüşlerdir ve o büyük günün mücadele ve dayanışma ile özdeşleşmiş anlamını bugünün mücadelesi üzerinden geleceğe taşımak için, 19 Eylül ülkemizde “Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü” olarak kutlanmaktadır. Bunların dışında her mühendislik meslek grubunun ayrı ayrı dünya çapında kutlanan günleri vardır ve yine bunlar sosyal medyada birileri tarafından değil uluslararası meslek örgütlerince belirlenip ilan edilmektedir.

Bu nedenle, ülkemizde mühendisler, mimarlar ve şehir plancıları için özel olan gün, 19 Eylül’dür ve “5 Aralık Dünya Mühendisler Günü” diye bir özel gün olmadığından TMMOB ve bileşeni meslek odalarımızca kamuoyuna bu hususu hatırlatma gereği doğmuştur.

Emin Koramaz
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı