HKMO: EMPERYALİZMİN KUDÜS POLİTİKASINA HAYIR!

11.05.2021

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İsrail'in Filistin’e yönelik başlattığı saldırıları kınamak için 11 Mayıs 2021 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

Kudüs`te Şeyh Cerrah Mahallesi`nde pek çok ailenin evlerinden tahliye edilmek istenmesi ile Filistinlilerle İsrailliler arasında yaşanan çatışmalar sonucunda son açıklamalara göre çoğu çocuk 20 kişi hayatını kaybetti, onlarca insan yaralandı.

Binlerce yıllık tarihi ile kültürel ve manevi birikime sahip olan ve üç semavi din için kutsal kent sayılan Kudüs, yüzyıllar boyunca onlarca işgale ve savaşa maruz kalmıştır. 17. yy.ın sonlarından itibaren bölgede bir devlet kurmak ve Kudüs`ü de bunun içerisine katmak için çalışmalar yürüten emperyalistler; adım adım yeni yerleşim yerleri açarak, parayla toprak satın alarak, savaşlar çıkarıp yayılmacılık yaparak, o zamana dek Filistin halkına ait olan toprakları ele geçirmiştir.

1. Dünya Savaşı sonrası Osmanlı kontrolünden çıkarak İngiltere`nin sömürgesi haline gelen Filistin toprakları, İngiltere kraliyeti kararıyla Yahudilerin yerleşim yeri olarak kabul edilmiştir. II. Dünya Savaşı`ndan sonra, soykırımdan kurtulan Yahudilere yurt oluşturulması için BM tarafından Filistin topraklarının bölünmesine karar verilmiş ve 1948`de İsrail devleti, Filistinlilere yönelik katliamlar eşliğinde kurulmuştur. İsrail devletleştikten sonra yayılmacılığını sürdürmüş, işgallerle bölgedeki Arapları göçe zorlamış, Doğu Kudüs`ü 5 Haziran 1967`de işgal etmiştir. Çatışmaların devam ettiği bölgenin içinde olduğu Doğu Kudüs, 1967`deki Altı Gün Savaşı olarak da bilinen Arap-İsrail savaşından bu yana İsrail devletinin işgali altında bulunmaktadır.

Filistin meselesi her ne kadar din tabanlı bir mesele gibi görülse de sorunun bu noktaya gelmesinin temelindeki nedenler; yayılmacı ve sömürgeci politikalara karşı koy(a)mama, geçmişte verilen tavizler, yabancılara toprak satışı, özelleştirmeler ve Arap ülkeleri ile emperyalistlerin iş birliği olarak okunmalıdır.

Kudüs`ün tarihi ve dini öneminin yanı sıra jeopolitik konumu ve bölgenin ortak kültürel değerlerini yansıtan kimliği, aynı zamanda Ortadoğu`daki dengelerin şekillendirilmesinde ve bölgedeki barışın akıbetinde önem arz etmektedir.

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası olarak Türkiye`de, Ortadoğu`da ve bütün dünyada savaşa karşı barışın ve kardeşliğin hâkim kılınmasını talep ediyor, bölgedeki ve dünyadaki tüm emperyalist-yayılmacı politikaları reddediyor, ezilen Filistin halkının haklı kurtuluş mücadelesini ve Filistin`in toprak bütünlüğünü savunuyor ve çatışmaların bir an önce son bulmasını, can kaybı ve yaralı sayısının artmamasını temenni ediyoruz.

TMMOB
Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası