IV. TMMOB İSTANBUL KENT SEMPOZYUMU’NA DOĞRU “VALİDEBAĞ KORUSU NASIL KORUNMALIDIR?” ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

19.09.2017

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu ve Validebağ Gönüllüleri Derneği tarafından organize edilen IV. TMMOB İstanbul Kent Sempozyumu’na Doğru “Validebağ Korusu Nasıl Korunmalıdır?” Çalıştayı, 17 Eylül 2017’de Altunizade Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Çalıştayın açılış konuşmasını TMMOB Mimarlar Odası İstanbul  Büyükkent  Şube YK Sekreteri Ali  Hacıalioğlu yaptı. Konuşmasına tüm katılımcılara teşekkür ederek başlayan Ali Hacıalioğlu; “Siyasi iradeyi elinde bulunduranlar Validebağ Korusu’nu kupon arazi olarak görmektedirler. Bu anlayışa karşı, Validebağ Korusu’nun ekolojik sistem açısından önemini kavrayanların yıllardır verdikleri mücadele büyük önem taşımaktadır. Ayrıca çalıştaya katılan değerli panelistlerimizin, bilim insanlarının bu mücadeleye önemli bir kalkan olacağını ifade etmek isterim.” dedi.

Açılış konuşmasının ardından TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Byk. Şb. 2. BKBT YK Başkanı Saltık Yüceer’in yönetiminde başlayan birinci oturumda, Validebağ Gönüllüleri Derneği  Başkanı Arif Belgin, Prof. Dr. Doğan Kantarcıoğlu, Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Dr. Süheyla Ağkoç ve İlbay Kahraman sunumlarını gerçekleştirdiler. Ekolojik bir sistem olarak Validebağ Korusu’nun biyolojik çeşitlilik açısından öneminin vurgulandığı birinci oturumda, korunun korunması için anayasal dayanaklar ve uluslararası hukuk araçlarının neler olduğu değerlendirildi.

TMMOB  Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi YK Başkanı Tayfun Kahraman’nın yöneticiliğinde gerçekleştirilen ikinci oturumda; Doç. Dr Zeynep Eres, Prof. Dr. İclal Dinçer, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi YK Başkanı  Meryem Kayan, TMMOB  Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi YK Üyesi Oktay Kargül ve Kuş Gözlemcisi Cemil Gezgin sunumlarını gerçekleştirdiler. İkinci oturumda doğal alanların korunmasına ilişkin dünyadaki yaklaşımlar ele alınırken, kent planlamada kamusal alanın rolü vurgulandı.

IV. TMMOB İstanbul  Kent Sempozyumu’na Doğru “Validebağ Korusu  Nasıl  Korunmalıdır?” Çalıştayı, katılımcıların soru ve görüşlerinin paylaşıldığı forumun ardından sona erdi.