METEOROLOJİMO: 5 EYLÜL 2023 İSTANBUL VE YAKIN İLLER SELLERİ HAKKINDA …

06.09.2023

TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası 5 Eylül 2023 tarihinde başta İstanbul olmak üzere civar kentlerde yaşanan sel ve taşkınlara ilişkin 6 Eylül 2023 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

5 Eylül 2023 tarihinde başta İstanbul olmak üzere civar kentlerde yaşanan sel ve taşkınların meteorolojik bilgi ve birikimi olmayan kişi ve çevreler tarafından iklim değişimine bağlanmaya çalışıldığına tanık olmaktayız.

Meteorolojik olaylar ve etkileri değerlendirilirken geçmiş verilerin bilimsel ilkeler kapsamında değerlendirilmesi gerekir.

Konunun çok kolayca anlaşılması için, geçmiş yıllarda yaşanan olayların bilinmesinde fayda vardır.

9 Eylül 2009 tarihinde İstanbul’da aynı bölgede yaşanan selde 31 canımızı kaybetmiştik. Yüzlerce iş yerleri yine sular altında kalmıştı.

Sadece bu olaya bile bakılarak olayın olağan yani beklenen bir olay olduğu anlaşılmaktadır.

Bu yaşananlar, yerleşim yerlerinin seçiminde, imar planları ile projelerin yapılmasında meteorolojik parametrelerin ve iklimsel özelliklerin dikkate alınmadığını açıkça göstermektedir.

Yağışlar, yağışların sonunda oluşan Sel ve taşkınlar aslında olağan olaylardır. Olağan olayların afete dönüşmesi ise insan faaliyetlerinden kaynaklanan hatalar sonucu oluşmaktadır.

Meteoroloji Mühendisliğini yok sayarak yapılan iş ve işlemlere baktığımız zaman bu olayların yaşanması da bizim açımızdan şaşırtıcı değildir.

İklim tanım olarak en az otuz yıllık meteorolojik gözlemlerin bir ortalamasıdır. Ülkemizde İklim değişimi ile ilgili yapılan neredeyse tüm çalışmalarda da Meteoroloji Mühendisliği ve Meteoroloji Bilimi yok sayılmaktadır.

Basın yayın kuruluşları da her sel ve taşkın olaylarında olduğu gibi, meteoroloji bilimi ile ilgisi olmayan kişilere yer vererek konunun anlaşılmaması için sanki özel gayret sarf etmektedir.

Bundan sonrasının nasıl olacağını anlamak artık zor olmasa gerek.

Bu yaşananları ve yaşadıklarımızı sadece iklim değişimi ile açıklamaya çalışmak, kent planları başta olmak üzere şehirleşme çalışmalarında yapılan yanlışları gizlemeye çalışmaktan başka bir şey değildir.

Her kesimi bilimsel gerçeklere uygun davranmaları için göreve davet ediyoruz.

TMMOB
METEOROLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI