MİMARLAR ODASI: GEÇMİŞ OLSUN İZMİR...

31.10.2020

TMMOB Mimarlar Odası İzmir'de yaşanan depreme ilişkin 30 Ekim 2020 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

30 Ekim 2020 günü saat 14.52’de İzmir, Seferihisar’ın 17 km. açığında meydana gelen, Ege bölgesinin tamamında ve çevre kentlerde hissedilen 6.9 şiddetindeki depremde, çeşitli kaynaklardan gelen bilgilere göre, özellikle Bayraklı ve yakınlarında çok sayıda yıkılan bina olduğunu, depremin Seferihisar’da tsunami etkisi yarattığını ve meydana gelen hasarları bir kez daha üzülerek izlemekteyiz.

Öncelikle depremden zarar gören bütün yurttaşlarımıza ve bölge halkına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor; depremde hayatını kaybeden yurttaşlarımızı saygıyla anıyor, ailelerine ve toplumumuza başsağlığı diliyoruz. Bu depremin en az kayıpla atlatılmış olmasını umut ediyor, enkaz altında kalan vatandaşlarımıza acilen ulaşılmasını, yaralarının sarılmasını diliyoruz.

Deprem kuşağındaki ülkemiz bugün bir kez daha sarsıldı. Meydana gelmiş olan orta şiddetteki deprem İzmir, Seferihisar, Kuşadası, Bayraklı ve çevresinde büyük paniğe, kayıplara ve yıkımlara neden oldu. Birçok bina yıkıldı, ciddi hasarlar gördü, sular altında kaldı. Enkaz alanına ulaşmakta ve müdahalede yaşanan sorunları canlı olarak büyük üzüntüyle izliyoruz. Oysa bu şiddetteki bir depremde, sağlıklı ve denetimli planlama ve mesleki uygulama koşullarında yıkılan binalar, can kayıpları, yaralılar ve büyük hasarlar olmamalıydı.

Yaşadığımız afet dolayısıyla, bir kez daha mesleki eğitim, uygulama ve planlama alanında çağdaş bilimsel ölçütlerin ve mesleki denetimin önemini vurgulamak istiyoruz.

Afetlerin sonrasında değil öncesinde yapılacak bilimsel araştırmalarla, uzmanlarla işbirliğiyle, halkımızın can ve mal güvenliğinin, sağlıklı yaşam koşullarının, ekonomik güvenliğinin ve sürdürülebilir yaşam koşullarının sağlanmasının ülkemizin öncelikli gündem maddesi olabilmesi için bir kez daha yetkililere, yönetimlere çağrı yapmak istiyoruz.

TMMOB MİMARLAR ODASI