TTB 69. BÜYÜK KONGRESİ/8 Haziran 2018/ANKARA

08.06.2018

Türk Tabipleri Birliği’nin 69. Büyük Kongresini TMMOB adına sevgi ve dostlukla selamlıyorum.

15 Temmuz ve 24 Haziran baskın seçimleri arasına denk gelen çalışma dönemi içerisinde TTB de ülkemizin yaşadığı ağır baskıdan nasibini aldı. TTB Merkez Konseyi savaşa karşı barışı savunan bir açıklama yayımladığı için evlerin operasyonla gözaltına alındılar. 12 Eylül faşizminin dahi uygulamadığı biçimde TTB yöneticilerine yönelik geliştirilen bu operasyonu TMMOB olarak lanetledik ve tüm saldırılara rağmen TTB ile yan yana olduğumuzu bütün zeminlerde yüksek sesle ifade ettik. Bugün de aynı kararlılıkla TTB ile omuz omuza mücadele etmeye devam edeceğimizi dosta düşmana ifade ediyoruz.

Bu ülkenin okumuş çocukları olarak meslek örgütlerimiz ile beraber parçası olduğumuz topluma karşı da büyük sorumluluklarımız var. Bu sorumluluğun gereği üretimlerde bulunuyor, ortak geleceğimizin toplumsal fayda yönünde gelişmesi için çaba sarf ediyoruz. OHAL belasından iş cinayetlerine, doğanın ve kentlerin talanından emeğin haklarının gaspedilmesine değin geniş yelpazede vücut bulan sorunlara karşı yürüttüğümüz mücadele AKP iktidarının gözlerini üzerimize çekiyor. Meslek birliklerinin siyasal iktidarın arka bahçesi haline getirilmeye çalışılması yada doğrudan kanunlarımıza müdahale ile yetkilerimizin budanması, merkezi yapılarımızın dağıtılması, etkisiz ve yetkisiz kurumlar haline getirilmeye çalışılmamamız bu durumun bazı sonuçları olarak karşımıza çıkıyor. Neoliberal politikalar ile meslek alanlarımız ve kanunlarla belirlenen yetki ve pozisyonlarımız aşındırılıyor, giderek eriyor. Kamusal hizmetler ve varlıklar sermayeye peşkeş çekilerek bütün alanlar özelleştiriliyor. Bir tarafta baskının giderek artması diğer taraftan varlık koşulumuz olan kamusal pozisyonumuzun tasfiye edilmesine karşı ortak mücadeleyi büyütmemiz gerekiyor. Meslek birliklerinin isimlerindeki Türk ve Türkiye ibarelerinin kaldırılması da dahil olmak üzere kuruluş yasalarımızı değiştirmeye yönelik AKP’nin hazırlıkları seçimler dolayısı ile rafa kaldırıldı. Amaçlanan şey örgütlerimizin siyasal iktidara teslim olması yada tasfiye olmasıdır. Varlık koşullarımızı ortadan kaldıracak olan bu müdahaleye karşı etkili mücadele yürütmek önümüzdeki dönem önemli görevlerimiz arasında yer alıyor.

24 Haziran erken seçimlerine doğru giderken üyelerimize oy kullanma ve oyumuza sahip çıkmak için sorumluluk alma yönünde çağrısı yaptık. Tek adam diktasına karşı halk egemenliği için oy kullanacağız ve oyumuza sahip çıkacağız. 24 Haziran seçimlerinin ülkemizin geleceği açısından taşıdığı kritik önemin farkında olarak çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.

Sözlerime son verirken, ülkemizin aydınlık geleceği için çabalayan ülkemizin onurlu hekimlerine, onların örgütü Türk Tabipleri Birliği’ne ve yeni seçilecek olan kurullara Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin dayanışma duygularını iletiyor, önümüzdeki dönemin zorlu görevlerinde omuz omuza olma dileğiyle saygılarımı sunuyorum.

Dersim Gül
TMMOB Genel Sekreteri