ÜCRETLİ ÇALIŞAN MÜHENDİS, MİMAR VE ŞEHİR PLANCISI ÜYELERİMİZE...

30.03.2015

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, SGK ile imzalanan protokol gereği her yıl için belirlenen MMŞP asgari ücretinin yaygınlaştırılması konusunda duyarlılığın artırılması için 30 Mart 2015 tarihinde bir mesaj yayımladı.

ÜCRETLİ ÇALIŞAN MÜHENDİS, MİMAR VE ŞEHİR PLANCISI ÜYELERİMİZE,

Sevgili Üyemiz,

Bildiğiniz gibi; TMMOB, SGK ile yaptığı protokolün ardından mühendis, mimar, şehir plancılarının asgari ücretini belirlemeye başladı. İlk olarak 2013 yılında hayata geçirilen asgari ücret her yılın Aralık ayında yeniden tespit ediliyor. 2015 yılı için asgari ücret brüt 3000 TL olarak belirlendi.

Asgari ücret ne demek?

Asgari ücret; ücretli mühendislerin belirlenen ücretin altında çalıştırılmalarını önleyecek bir haktır.  Asgari ücret, düşük ücretle çalışmanın ve eksik SGK bildirimlerini engelleyebilecek bir sınır çizmektedir.

2015 yılı Ocak ayı itibari ile geçerli olan bu ücretin altında çalışmalarının önüne geçmek için süreç nasıl işleyecek?

Elbette ki çalışma yaşamındaki her hak gibi, belirlenen asgari ücretin, ücretli mühendislerin, üyelerimizin çalışma yaşamındaki gerçek alt sınır ücreti olabilmesi ancak bir mücadele süreciyle gerçekleşecektir. Bu mücadelede odalarımızın ve üyelerimizin üzerine düşen görevler büyük önem taşımaktadır.

Gelinen bu aşamada sürecin iki yönünden bahsedebiliriz: SGK ile odamız ve üyelerimiz.

SGK ne yapacak?

TMMOB'nin SGK ile yaptığı protokol gereği SGK, prim bedelleri üzerinden denetime başlayacak. SGK’nın meslek kodlarını dikkate alarak yapacağı denetimde brüt 3000 TL’nin altında belirlenen bildirimler sorgulanacak ve asgari ücret bilgisi iletilerek gereğinin yapılması sağlanacak.

Üyesi olduğunuz odanız ne yapacak?

Odalarımız asgari ücretin hayata geçmesi için çalışmalarına başlamıştır. Başta, insanca yaşam ücreti olarak tariflediğimiz asgari ücret çalışmasının duyurusunu yaygınlaştırmakta ve bu doğrultuda ücretli çalışan tüm üyelerimize ulaşarak bilgilendirme yapılmaktadır.

Ücretli üyelerimizin bilgilerini SGK’ya iletilerek, denetimin farklı meslek kodlarıyla çalışan-çalıştırılan tüm üyelerimizi içine alacak biçimde genişletilmesini sağlayacağız. Ayrıca odalarımız 3000 TL'nin altında yatan prim tespitlerini SGK’ya iletecek ve gereğinin yapılmasını talep edecektir. Eksik bildirimlerin muhatabı olan işyerlerine odalarımızca uyarı yazısı gönderilip süreç takip edilecektir.

Sizler ne yapabilirsiniz/ne yapmalısınız?

Odanız ile irtibata geçmeniz ve  asgari ücret çalışmasını birlikte sürdürmeniz insanca yaşayacak ücret mücadelesinin ilerlemesi için önemli bir adımı oluşturuyor.

Sevgili Üyemiz,

Çalışma yaşamlarımızda güvencesizliğin farklı biçimlerini yaşarken düşük ücretle çalışmaya/çalıştırılmaya karşı başlattığımız asgari ücret çalışmasının güvenceli bir çalışma yaşamı için önemli bir basamak olduğunu düşünüyoruz. Sizinle dayanışma halinde sürdüreceğimiz çalışmalarda kısa vadede olumlu sonuçlar alacağımıza inanıyoruz.

Düşük ücretle çalışmaya ve eksik SGK bildirimlerine karşı birlikte mücadele edelim. Haklarımıza sahip çıkalım.

Mehmet Soğancı
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı