TMMOB ESKİŞEHİR İKK KADIN YEREL KURULTAYI DÜZENLENDİ

24.09.2023

Kadın emeği, bedeni, iş ve sosyal yaşamı üzerindeki bütün sömürü ve baskı biçimlerine karşı mücadelesi ile kadının özgürleşmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması yönündeki mücadeleleri bu dönemde de sürmekte olan TMMOB Kadın Çalışma Grubunun ilk yerel kurultayı TMMOB Eskişehir İKK Kadın Çalışma Grubu tarafından 23 Eylül 2029 tarihinde İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesinde düzenlendi.

TMMOB Eskişehir Kadın Yerel Kurultayında; TMMOB'de kadın örgütlülüğü, TMMOB'li kadınların laiklik, eğitim, özgürlük ve eşitlik mücadelesi, Yaşanan ekonomik darboğazın MMŞP kadınlar üzerindeki yansımaları, Özelde 6 Şubat depremleri genelde doğal afetlerin kadınlar ve MMŞP kadınlar üzerindeki etkileri ana başlıkları üzerine değerlendirmeler yapıldı.

Meslek üst birliğimiz olan TMMOB'de mühendis, mimar ve şehir plancısı kadınların varlığının önemli olduğu, fakülte yıllarında kadın öğrencilerin TMMOB'yi tanıması, mezun olduktan sonra ve çalışma hayatında üyemiz olmaları ve bu mekanizmaların geliştirilmesi konusunda görüşler değerlendirildi.

Laiklik, demokratik toplumlarda kadın haklarının güvencesidir. Eğitime erişim, eşitlik ve özgürlüğün bu toplumda yaşayan her kadın gibi TMMOB'li mimar, mühendis ve şehir plancısı kadınlar için önemi, laikliğin kadınların yaşamı üzerine etkisi ve vazgeçilmez olduğu vurgulandı.

Yaşanan ekonomik krizin başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere toplumu derinden etkilediği, ekonomik krizde ilk gözden çıkarılan grubun kadınlar olduğu, ayrımcılık, esnek ve güvencesiz çalışma koşullarının dayatılarak kadınların özlük haklarından yoksun bırakılmak istenildiği ifade edildi. Mimar, mühendis ve şehir plancısı meslektaşlarımızın aktif olarak üretime katılmasına yönelik öneriler sunuldu.

Doğal afetlerin bilimden uzaklaşıldığında nasıl felakete dönüştüğünü ne yazık ki 6 Şubat depreminde yaşadık ve elli binden fazla vatandaşımızı kaybettik. Daha sonrasında yapılan hasar tespit çalışmalarında meslektaşlarımız arasında kadın erkek ayrımı yapıldığı ve kadın mühendislerin bölgeye gönderilmek istenmediği belirtildi. Afetle ilgili organizasyon ve koordinasyonda yeterli kadın olmadığı, özellikle kadın ve çocukların gereksinimleri açısından geçici barınma alanlarının planlamasında, kadın mühendislerin bulunmasının gerekliliği vurgulandı.