ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ MÜTEVELLİ HEYETİ NE YAPIYOR? İÇMİMARLAR ODASI BAŞKANINA YAPILAN DAVRANIŞ KABUL EDİLEMEZ!

16.01.2007

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, İç Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sumruhan Akcan'ın Çankaya Üniversite'ndeki görevinden kıdem ve ihbar tazminatı ödenmeksizin ilişiğinin kesilmesi üzerine 16 Ocak 2007 tarihinde bir basın açıklaması yaptı. Konuyla ilgili YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı'na da yazı gönderildi.

Çankaya Üniversitesi Mütevelli Heyeti, altı yıldan bu yana üniversitede araştırma görevlisi olarak çalışan TMMOB İçmimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sumruhan Akcan‘ın üniversite ile ilişiğini, Oda faaliyetlerine katılmaktan dolayı 9 Ocak 2007 tarihi itibariyle kesmiştir. İlişik kesme kararının gerekçesi de İş Yasası‘nın mazeretsiz işe gelmeme maddesine yollama yapılarak gerekçelendirilmiş, kıdem ve ihbar tazminatının ödenmemesine de karar verilmiştir.

Bu karar, Birliğimiz tarafından kabul edilebilir bir karar olmadığı gibi, üniversite kavramının içeriğine de yakışır bir tutum değildir. Üniversiteyi ticari bir işletme, öğretim görevlisini basit iş akdine dayalı çalışan ve öğrencileri müşteri olarak kabul eden bu anlayışın, aklın ve bilimin ışığında eğitim vereceği düşünülemez ve akademik bir kurum olduğu da kabul edilemez.

TMMOB ve bağlı Odalar, kamu kurumu niteliğinde Anayasal kuruluş olmalarının yanında, meslek mensuplarının ve üniversitelerin beslenme alanlarıdır. Üniversiteler için önemli olan bu alanı, öğretim görevlilerine kapatmak, öğretim görevlilerini teorik alana hapsetmekten başka bir sonuç doğurmaz. Akademik bilginin pratikten koparıldığı durumda ise verilen bilginin ne öğrenciye ne de topluma bir yararı olacaktır. Oysa eğitim ve öğretim toplumsaldır, yaşamdan koparılamaz.

Sumruhan AKCAN, İçmimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı olduktan sonra, Oda toplantılarına katılmak için üniversiteden izin talebinde bulunmasına karşın, izin talebi karşılanmamış, üniversitedeki akademik faaliyetini aksatmamasına rağmen anılan üniversite tarafından defalarca disiplin soruşturmasına maruz kalmıştır. Düşündürücü olan da, disiplin soruşturmaları devam ederken ilişiğin kesilmesidir.

Odalarımızın, öğretim görevlilerinin ve meslek mensuplarının yasal ve doğal örgütü olduğunu ve Odadaki görevlerinin kamusal nitelik arz ettiğini Çankaya Üniversitesi Mütevelli Heyeti ile birlikte ilgili herkese bir kez daha hatırlatıyoruz.

Çankaya Üniversitesi Mütevelli Heyetinin akademik kuruma yakışmayan bu tutumunu şiddetle kınıyor, Oda Yönetim Kurulu Başkanımızın hukuki mücadelesinde yanı başında olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz.

Mehmet Soğancı
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı