ANKARA VALİSİ AĞAÇLARDAN KORKTU!

11.10.2021

Ülkemizin en büyük kitle kıyımlarından birinin yaşandığı 10 Ekim Katliamı’nda hayatını kaybeden 103 kişinin anılarını yaşatmak amacıyla TMMOB, DİSK, KESK, TTB ve 10 Ekim Derneği tarafından düzenlenen yarışmada birinci gelen projenin hayata geçirilmesi için Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Demokrasi Meydanı’na yerleştirilen ağaçlar, Ankara Valiliği tarafından kaldırıldı.

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği 2020 yılında “Emek, Barış ve Demokrasi Anıt Meydanı ve Anma Yeri Uluslararası Fikir ve Tasarım Projesi Yarışması” düzenlemişti. Uluslararası katılımlı düzenlenen yarışmaya 38 proje katılmaya hak kazanmıştı. Yarışma sonucunda birincilik, ikincilik, üçüncülük ve mansiyon ödülleri verilmiş, yarışma kazanan projeler 3 Mart 2020 tarihinde düzenlenen bir basın toplantısı ile açıklanmıştı.

Basın toplantısına Ankara Büyükşehir Belediyesi temsilcisi de katılmış ve projenin hayata geçmesi konusunda gerekeni yapacaklarını ifade etmiş ve hazırlıklara başlanmıştı.

Katliamın 6. Yılında 9 Ekim 2021 tarihinde Ankara Büyükşehir Belediyesi, yarışmayı kazanan projede yer alan Mabet Ağaçlarını (Gingko Bloba) Ankara Garı önüne yerleştirmeye başlamıştı. Saksılarda yer alan fidanlar, 9 Ekim gece saatlerinde Ankara Valiliği tarafından kaldırıldı.

Haberi alan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Gar önüne giderek yetkililerle görüştü. Ankara Büyükşehir Belediyesinin de görüşmeleri sonuçsuz kaldı ve fidanlar emniyet görevlileri tarafından alandan kaldırıldı.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, 10 Ekim’in 6. Yılı anması öncesinde yaşanan bu keyfi davranışa tepki göstererek, proje kapsamında meydana yerleştirilen ağaçların Ankara Valiliği tarafından keyfi biçimde kaldırılmasını kınadı. Koramaz 10 Ekim Anmasında yaptığı konuşmasında duruma dikkat çekerek, katliamın yaşandığı meydanı demokrasi meydanı olarak düzenleme, 103 kişinin anılarını yaşatma ve 10binlerce kişiyle yeniden meydanı doldurma kararlılığını dile getirdi.