TMMOB BURSA İKK: FİLİSTİN HALKI GÖSTERMELİK KINAMAYLA, HAMASİ NUTUKLARLA DEĞİL, İSRAİL İLE ASKERİ, TİCARİ, DİPLOMATİK TÜM İLİŞKİLERİN KESİLMESİYLE DESTEKLENİR

18.05.2021

İsrail Devleti'nin Filistin’e yönelik başlattığı operasyon ve saldırıları kınamak için; DİSK, KESK, TMMOB, BTO, BSMMMO Bursa Bileşenleri, BAOB Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nda basın açıklamsı gerçekleştirdi.

Açıklamayı KESK Bursa Şuubeler Platformu Dönem Sözcüsü Derviş Erdem yaptı. Erdem tarafından yapılan açıklama şöyle:

Filistin halkı bir kez daha İsrail’in emperyalist, işgalci politikalarının hedefi olmuş, onlarca Filistinli evlerinden zorla çıkarılmak istenmiş, yaşanan saldırılar sonucunda onlarcası ise öldürülmüştür. Filistin sorununun temel nedeni İsrail’in işgalciliğine dayalı olarak Ortadoğu’da üzerinde büyük planların yapıldığı, başta ABD emperyalizmi olmak üzere emperyalist devletlerin ajandasının en önemli başlığını oluşturmuştur. Filistin davasını yürüten sol, sosyalist, seküler örgütlere karşı şeriatçı yapılanmalar oluşturularak mücadeleyi bölme girişimleri ile çeşitli İslamcı yapılar türetilmiş ve bu durum Filistin davasını bölüp güçsüzleştirirken İsrail’in çok işine yaramıştır. Öyle ki bugünkü Filistin, Gazze ve Batı Şeria olarak iki parçaya bölünmüş; İsrail’in saldırılarına çok daha açık hale getirilmiştir.

AKP iktidarı da Filistin meselesine pragmatist ve siyasal İslamcı ideoloji penceresinden yaklaşmış, İsrail ile geçmiş iktidarların yürüttüğü geleneksel devlet politikalarını derinleştirerek yürütmeye devam etmiştir. AKP iktidarı Filistin devletinin FKÖ içinden seçilmiş resmi temsilcileriyle ilişkileri sürdürürken diğer yandan kendisi gibi dinsel referanslardan hareket eden HAMAS’ı da muhatap alarak bu günkü iki yapılı Filistin’in oluşmasına ciddi etkide bulunmuştur. HAMAS ile olan ilişki ile diğer emperyalist merkezler gibi çözümsüzlüğe oynayıp Filistin sorununu çözmeye çalışmaktan ziyade onu Ortadoğu’da söz sahibi olmanın aparatı olarak kullanmıştır.

Gelinen noktada Filistin sorunu Ortadoğu’nun çözülemeyen düğümlerinden biri olarak dururken işgalci İsrail’in Kudüs’te Mecscidi-Aksa’daki Filistinlilere saldırısı ile yeniden dünya gündemine oturdu. Sonunda işgalci Siyonist İsrail işi savaş uçakları ile Gazze’ye hava saldırıları yaparak sivilleri, çocukları katletmeye kadar vardırdı. Yüzlerce Filistinli’yi öldüren, onlara destek veren herkese saldıran İsrail’in kural tanımaz tutumuna karşı dünyadan sadece kınama sesleri yükseldi. ABD ise İsrail’i değil; terörist dediği Filistinli örgütleri kınayarak İsrail’i korurken ABD işbirlikçisi Arap yönetimlerinin sus pus bir şekilde olayı seyretmektedirler.

AKP iktidarı son gelişmelerle birlikte bir yandan İsrail’le askeri ve siyasi iş birliğini yürütürken diğer yandan göstermelik kınamalarla durumu idare etmeye kendi tabanındaki geleneksel anti Siyonist tepkiyi kullanarak çözülen tabanını konsolide etmeye çalışıyor. Pazar ve pazartesi günleri İstanbul ve Ankara’da kendi yandaşlarına İsrail temsilciliklerinin önüne polis korumasında kitlesel protesto yürüyüş ve mitingler yaptıran, ülkenin diğer kentlerinde arabalarla konvoy düzenlettiren AKP iktidarı, daha birkaç gün önce açık havada parkta dolaşan çocuk ve yaşlılara, arabası ile alış veriş yapmaya gidenlere cezalar yağdırmış; 1 Mayıs kutlaması yapmak isteyen 4-5 kişilik gruplara dahi vahşice saldırıp gözaltına aldırmıştır. AKP iktidarının pandemiyi kendi politikalarını derinleştirmek için fırsata çevirdiğinin, kendi yandaşları ile kendisinden görmediği toplumsal kesimlere uyguladığı ikili hukukun, keyfiyetin bir başka göstergesi olmuştur bu uygulama.

İsrail’in işgal ve ilhak uygulamalarının, emperyalist saldırılarının protesto edilmesi kuşkusuz haklı ve gereklidir. Burada eleştiri konusu olan iktidarın kendisi gibi düşünmeyenlere sokağı yasaklaması, hakları ve özgürlükleri tanımayan baskıcı tutumudur. Sadece kınama ve kendi kitlelerini elçilikler önüne yürütmek ise yeterli değildir. AKP iktidarının asıl yapması gereken İsrail ile her tür diplomatik, ticari ve askeri ilişkinin kesilmesidir. Ancak bizler biliyoruz ki Filistin halkının özgürleşmesi ancak emperyalizme karşı verilecek mücadele ile mümkündür.

Bizler, Filistin halkının eşit, özgür bir Filistin’i yaratmak için işgalci Siyonist İsrail’e ve emperyalizme karşı bağımsızlık mücadelesinin yanındayız. Bizler, İsrail’in Filistin halkına karşı soykırımı andıran saldırısını kınıyor ve AKP-MHP iktidarını Türkiye’nin İsrail’le olan bütün askeri, ticari, diplomatik ilişkisini kesmesi için gerekli bütün adımları atmaya çağırıyoruz.”