TMMOB COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ KONGRESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

05.10.2022

Sekretaryası Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası tarafından yürütülen TMMOB Coğrafi Bilgi Sistemleri Kongrelerinin yedincisi Dijital Dönüşen Dünyada Toplum Yararı için Mekânsal Etkileşim” temasıyla 3-5 Ekim 2022 tarihlerinde Ankara`da Türkiye Barolar Birliği Av. Özdemir Özok Kültür ve Kongre Merkezi`nde düzenlendi.​

Kongrenin açılışında TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz şöyle konuştu:

Değerli Meslektaşlarım, Değerli Hocalarım, Sevgili Öğrenciler

TMMOB Yönetim Kurulu adına hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Çalışma Programımız doğrultusunda TMMOB adına Harita ve Kadastro Mühendisleri Odamızın yürütücülüğünde düzenlenen Coğrafi Bilgi Sistemleri Kongremize hoş geldiniz.

Kongrenin yapılmasında büyük emekleri bulunan Düzenleme ve Yürütme Kurulumuza, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odamız yöneticilerine, Oda çalışanlarımıza ve elbette görüşlerini bizimle paylaşacak bilim insanlarına teşekkür ediyorum.

Oldukça yoğun bir programla 3 gün boyunca devam edecek kongrenin başarıyla geçmesini diliyorum.

Değerli Konuklar,

Hem ülke hem de dünya olarak çok zor zamanların içinden geçiyoruz. Küresel güçler arasında bitmeyen çıkar savaşları milyonlarca masum insanın hayatını tehdit ederken, dünyanın geri kalanı da bu savaşın bedelini büyük bir yaşam zorluğuyla ödüyor.

Tüm dünyada kitlesel bir yoksullaşma dalgası yaşanıyor. Bir avuç sermaye kesimi zenginliklerine zenginlik katarken, nüfusun yüzde 99’unu oluşturan halk kesimleri gıda, barınma, yakıt gibi temel insani ihtiyaçlarına ulaşmakta zorluk çekiyor.

Türkiye bu krizi dünyanın diğer tüm ülkelerinden daha derin yaşıyor. Türkiye, başını sokacak bir yurt bulamadığı için okulunu bırakmak zorunda kalan üniversitelilerin ülkesi haline geldi.

Türkiye, kira ve yakıt paralarına gücü yetmediği için memleketine dönüp ata evine sığınmak zorunda kalan ailelerin ülkesi haline geldi.

Türkiye, 3 bin 500 lira maaşla ay sonunu getirmeye çalışan emeklilerin ülkesi halin geldi.

Türkiye, iş bulma umudunu kaybetmiş, geleceğinden umudu kesmiş, büyük bir travmayla yaşayan milyonlarca gencin ülkesi haline geldi.

İktidarın ekonomik ve sosyal öncelikleri ne yazık ki halkın içinde bulunduğu bu durumu düzeltmek değil. Onların tek dersi, kendi değirmenlerinin çarklarını döndürmeye devam etmek. Bu yüzden de ülkenin tüm kaynaklarını kendilerine ve yandaş çıkar çevrelerine akıtıyorlar. Kaynakları bir avuç sermaye çevresinin çıkarı yerine toplumun ortak çıkarı için kullanmaya başlamadan içinde bulunduğumuz bu krizden kurtulmak mümkün değildir. Bizim de mücadelemiz bu yöndedir.

Değerli konuklar,

Bildiğiniz gibi TMMOB ülkemizdeki mühendis, mimar ve şehir plancılarının hak ve çıkarlarını halkımızın çıkarları temelinde korumak ve geliştirmek, mesleki, sosyal ve kültürel gelişmelerini sağlamak ve mesleki birikimlerini toplum yararına kullanmalarının zeminini yaratmakla görevlidir.

Bu doğrultuda mesleki alanlarımızla ilgili gelişmelerin ve politikaların sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel boyutlarını derinlemesine kavramak, yorumlamak ve toplumu bilgilendirmek için bir dizi etkinlik düzenliyoruz.

Yayınladığımız raporlarla, açtığımız kamu davalarıyla, düzenlediğimiz kongre-sempozyumlarla, yaptığımız açıklamalarla bilimin ve tekniğin halktan ve doğadan yana kullanılmasıyla başka bir dünyanın mümkün olabileceğini ortaya koymaya çalışıyoruz.

Bugünkü etkinliğimizde böylesi bir bakış açısının ürünüdür.

Bu anlamıyla önümüzdeki 3 gün boyunca farklı boyutlarıyla tartışacağımız Coğrafi Bilgi Sistemleri, çok sayıda farklı mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı disiplininin ortak çalışma alanını oluşturmaktadır.

Bu disiplinlerarası niteliği nedeniyle Harita ve Kadastro Mühendisleri Odamızın yürütücülüğü üstlendiği bu kongremizin düzenleme kurulunda 10 ayrı odamızdan temsilci bulunmaktadır.

Bilgisayardan çevreye, enerjiden madene, ormancılıktan doğan kaynaklara, ulaşımdan kriz yönetimine, kent planlamasından iletişime, altyapı uygulamalarından sanayileşmeye kadar her alanda Coğrafi Bilgi Sistemlerine dayalı teknoloji ve uygulamalara ilişkin bilgi ve çalışmalarımızı paylaşmak bu kongrenin temel amacıdır.

Değerli Konuklar,

Konuşmamın en başında da söylediğim gibi bizler bilimin ve tekniğin halk için kullanılmasını benimsemiş bir örgütüz. Binlerce yıllık medeniyet birikimimizin ortak ürünü olan bilginin, tekniğin ve teknolojinin kamusal niteliğinin göz önünde bulundurularak halkın ortak çıkarı için kullanılması gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz.

Bilgi ve teknolojinin belirli kesimlere ait bir ayrıcalık olmaktan çıkartılarak kamusal bir nitelik kazandırılması aynı zamanda bilgi ve teknolojinin de sınırlarından kurtarılarak özgürleştirilmesi anlamına gelir.

Özgür bilim, yeni teknolojik gelişmelerin ve bilimsel buluşların en önemli şartıdır.

Modern bilim nasıl ki ortaçağın skolastik düşüncesinin dar kalıplarının yıkılmasıyla geliştiyse, günümüzün teknolojisi de sermayenin kâr odaklı kalıplarından kurtulduğunda yepyeni bir boyut kazanacaktır.

Bilimin savaş ve yıkım için değil, barış içinde bir arada yaşam için kullanıldığı; yeni icatların bir avuç çok uluslu şirketin kasalarını doldurmak için değil, insanlığın genel refahını artırmak için kullanıldığı; teknolojik gelişmelerin çalışmaktan tükenerek değil, özgürce üreterek yaşayabileceğimiz bir yaşam için kullanıldığı bir dünya mümkün hale gelecektir.

Bu alandaki gelişmeler göz önüne alındığında eğer doğru amaçlar için kullanılırsa insanlık onuruna yaraşır bir yaşam düzeyine gelinmesi ve yaşanabilir bir çevre için coğrafi bilgi sistemleri yönetimi  önemli bir güç olarak ortaya çıkmaktadır.

Günümüzde Coğrafi Bilgi Sistemleri, sosyo-ekonomik, politik ve kültürel kaynakların topyekûn yönetimi gibi karmaşık karar-destek analizlerinde oynadığı rolle, tüm dünya ülkelerinde etkin bir teknolojik araç olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Uydulardan alınan yüksek hassasiyete sahip konum bilgileri, yine uydulardan alınan görüntülerle artık çok daha hızlı bir şekilde birleştirilip kullanıma  sokulmaktadır. Veri toplama süreçleri de oldukça kolaylaşmıştır.

Tüm bu hızlı gelişmelerle birlikte coğrafi bilgiler artık çok daha sağlıklı ve dinamik bir biçimde yönetilip, paylaşılabilmektedir. Bu bilgileri savaşları sürdürmek, insanlara füzeler yağdırmak, boru hatlarını patlatmak için değil, insanların yaşamlarını kolaylaştırmak, insanların geleceğini güvence altına almak için kullanılır hale getirmek için çaba harcamalıyız.

Her türlü karar-destek faaliyetinin en önemli aracı haline gelen Coğrafi Bilgi Sistemleri, sadece teknik değil, sosyal ve kültürel alanda da birçok gelişmeyi yönlendirebilen çağımızın güçlü bir bilgi yönetim bakışıdır. Dünyamızın yüz yüze olduğu “göç”, “kıtlık”, “kuraklık”, “küresel ısınma”, “doğal afetler” gibi sorunlarla başa çıkabilmek için küresel anlamda coğrafi bilgi sistemlerini doğru analiz edip uygun biçimde kullanmamız gerekiyor.

Değerli Konuklar,

Bu yıl yedincisi düzenlenen Kongremizin teması “Dijital Dönüşen Dünyada Toplum Yararı için Mekânsal Etkileşim” olarak belirlendi.

Kapitalizmin ekonomi politiği sadece nüfusun düzenlenmesine ve yönlendirilmesine ilişkin kararları değil aynı zamanda mekanın düzenlenmesine ve işlevlendirilmesine ilişkin uygulamaları da kapsamaktadır.

Ve bu uygulamalar kapitalizmin doğası gereği sermaye kesimlerinin ihtiyaçları ve öncelikleri doğrultusunda hayata geçirilmektedir.

Şehirlerin kurulmasından kent planlamasına, ormanlık alanlardan şehir meydanlarına, tarımsal arazilerin yönetiminden sanayi bölgelerine, dev projelerden alt yapı yatırımlarına kadar her türden mekânsal organizasyon sermaye mantığı çerçevesinde rant odaklı olarak yaratılmaktadır.

Bu mantığın sürdürülebilir olmadığını, insanların yaşamını tehdit ettiğini, doğayı yok ettiğini, tarihsel mirasımızı ortadan kaldırdığını artık hepimiz biliyoruz.

Tüketim ve sömürü üzerine kurulmuş bu mantığı ters yüz edip insanlığın ortak çıkarını, doğanın dengesini ve yeryüzünün gerçekliğini öne alan bir anlayışa ihtiyacımız var.

Önümüzdeki 3 gün boyunca gerçekleştirilecek oturumlarda bu anlayışı her alanda nasıl hayata geçirebileceğimize ilişkin çok sayıda konuşma dinleyeceğiz.

Hayatımızın her alanına egemen olmaya başlayan coğrafi bilgi sistemlerinin insanlığın ortak yararına nasıl kullanılabileceğini göreceğiz.

Sözlerime son verirken başta Harita ve Kadastro Mühendisleri Odamızın değerli yöneticileri olmak üzere bu önemli etkinliğe emek veren tüm odalarımıza ve değerli bilgilerini bizimle paylaşacak bilim insanlarımıza teşekkür ediyorum.

Bilim, teknoloji ve sağduyunun birleştiği bu kongrenin ülkemiz geleceği için önemli projelerin yapılmasında ve geleceğe sahip çıkılmasında ortak bir bilinç oluşturmasını umut ediyorum.

İnsanların aç ve yoksul yaşamadığı, eşit adil bir ülkede, barışın egemen olduğu özgür bir dünyada yaşamak dileğiyle TMMOB Yönetim kurulu adına sevgi ve selamlarımı sunuyorum.