TMMOB DİYARBAKIR İKK: HUKUKSUZLUĞUN KARŞISINDA HAKNAS SADAK’IN YANINDAYIZ

08.12.2020

TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu Şehir Plancısı Haknas Sadak'ın tutuklanmasına ilişkin 7 Aralık 2020 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

TMMOB Şehir Plancıları Odası üyemiz Haknas Sadak 20 Kasım 2020 tarihinde Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının  “ Demokratik Toplum Kongresi binasında farklı tarihlerde yapılan aramalarda elde edilen fiziki ve dijital dökümanlarda isimlerinin bulunduğu” iddiası ile yürütülen soruşturma kapsamında aralarında diğer meslek örgütlerinin de bulunduğu 100’ü aşkın kişi ile birlikte sabahın erken saatlerinde evlerine yapılan baskınla gözaltına alınıp, 3 günlük gözaltından sonra sevk edildiği mahkeme tarafından 23 Kasım 2020 tarihinde tutuklanmıştır.

Ev ve işyeri adresi belli olan, kaçma ve delil karartma şüphesi bulunmayan Haknas Sadak’ın ifadeye çağrılmak yerine pandemi sürecinde çok sayıda kolluk kuvvetiyle evi basılarak gözaltına alınması, Anayasa ve uluslararası insan hakları sözleşmeleri ile güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği, maalesef fütursuz bir şekilde ihlal edilmiştir. Bu tarz gerekçelerle tutuklanma kararının verilmesi, kararın hukuki değil siyasi saikler güdülerek yapıldığına işaret etmektedir.

Yargı reformunun konuşulduğu bugünlerde iktidarın emir ve talimatlarıyla üretilen güvenlik politikalarının vesayeti altında bulunan yargı kurumları, bu ve benzer soruşturmaları sürdürerek, hukuk ve adalet anlayışında telafisi gittikçe imkansızlaşan bir tahribata yol açmaktadır. Haksız-hukuksuz tutuklamalara yol açan ve hiçbir hukuki gerekçesi bulunmayan bu soruşturmalar toplumsal adalet duygusunu zedelemektedir.

Bu hukuksuzluğun karşısında HAKNAS SADAK’ın yanındayız.

Biz TMMOB AMED İKK olarak, toplumsal adalet duygusunu zedeleyen bu haksız-hukuksuz uygulamaların son bulmasını, tutuklu arkadaşlarımız Haknas Sadak ve diğer STK yöneticilerinin serbest bırakılmasını ve siyasi iktidarın STK’lara saldırma alışkanlığından vazgeçmesini istiyoruz. Hukuksuz bir şekilde tutuklanan meslektaşımız Haknas Sadak başta olmak üzere bütün arkadaşlarımız ile dayanışma içerisinde kalacağımızı belirtiyor ve bir an önce özgürlüklerine kavuşmalarını istiyoruz.

TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu