TMMOB TARAFINDAN 121 SAYILI İLKE KARARININ İPTALİ İÇİN DAVA AÇILDI

12.01.2023

TMMOB tarafından 05.11.2022 tarih 32004 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 121 sayılı İlke Kararı ile "94 sayılı Doğal Sit Alanlarında Kalan Yapılarda Yapı Ruhsatı Değişikliği ve Basit Onarımlara Dair İlke Kararında" yapılan değişikliğin yürütmesinin durdurulması ile iptali talebiyle Danıştay’da dava açıldı.

Doğal sit alanlarında yapılmış veya yapımı devam eden yapıların tadilat ve onarımlarının Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu kararı olmaksızın yapılmasına izin veren Dava konusu İlke Kararının önceki halinde Komisyon kararına gerek duyulmaksızın basit onarımların imar mevzuatı kapsamında yetkili idarelerin izni ile yapılmasına olanak tanınmıştı. Dava konusu değişiklikle basit onarımları aşan değişiklikler için de Komisyon kararı aranmayacağı düzenlenmiştir.

Dava dilekçesinde doğal sit alanlarının niteliği gereği bu alanlarda herhangi bir yapılaşma veya değişikliğin alanın nitelikleriyle uyumlu ve koruma-kullanma esaslarına uygun olup olmadığının Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunca incelenmesi gerektiği, böyle bir inceleme yapılıp Komisyonca karar verilmeden ilgili idarelerce (belediye, valilik, il özel idaresi vb) ruhsat verilmesi veya değişiklik yapılmasına izin verilmesinin Anayasa’nın 2., 56. ve 63. maddelerine, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine, 2872 sayılı Çevre Kanununa, ,Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonları Kuruluş Ve Çalışma Usul Ve Esaslarına Dair Yönetmelik’e aykırı olduğu belirtildi.