TMMOB ZONGULDAK İKK: KAYYUM REKTÖR ATAMASINA KARŞI ONURLU DURUŞ GÖSTEREN BOĞAZİÇİ ÖĞRENCİLERİNİN YANINDAYIZ

02.02.2021

TMMOB Zonguldak İl Koordinasyon Kurulu Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerini ve öğretim üyelerini hedef alan şiddete ilişkin 2 Şubat 2021 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

Prof. Dr. Melih Bulu’nun Cumhurbaşkanı tarafından Boğaziçi Üniversitesine Rektör atanması sonrası öğrencilerin ‘’ kayyum Rektör istemiyoruz’’diyerek itiraz etmeleri ve başlattıkları protestoların 29. gününde siyasi iktidarın talimatı ile öğrencilere polisçe operasyon yapılmıştır. Üniversite kampüsü önünde yürümekte olan öğrencilere bir polis amirinin ‘’aşağı bak terbiyesiz’’ diye bağırarak başlatılan saldırı operasyonu sonucu 159 öğrenci yasal sınırlar zorlanarak gözaltına alınmıştır. ‘’Bizden terörist senden Rektör olmaz’’ diyen öğrencilere operasyon yapılırken çatılara keskin nişancılar yerleştirilmesi, operasyonun plânlı yapıldığının ve ülkemizin gözde üniversitelerinden biri olan Boğaziçi Üniversitesi’nin yandaşlaştırılması, öğrencilerinin ile akademisyenlerinin itibarsızlaştırılmasını amaçladığını göstermektedir.

Üniversitelerin özerkliği, bilim /teknoloji ve düşünce üretme misyonları siyasi iktidara yandaş YÖK tarafından denetim altına alınmış ve üniversiteler susturulmuştur. Siyasi baskı, dayatma, tehdit ve ihraçlar hep tek tip, susturulmuş üniversite yaratma isteğinden kaynaklanmaktadır.

Üniversitelerin bilim/teknoloji ve düşünce üretmek için var olması gerektiğini savunan; birlikte yönetme ve birlikte üretme kültürünü üniversitelere hakim kılmak isteyen akademisyenler ve öğrenciler siyasi iktidarın hedefi haline gelmiştir. İktidar, özellikle siyaseten baş edemediği her konuyu provokasyonla toplumun dini ve milli hassasiyetleri üzerinden manipüle ederek, değişik toplum kesimlerini birbirine karşı kışkırtarak karışıklık çıkarıp, baskı ile çözme yolunu tercih etmektedir. Aynı yöntem Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri üzerinde de oynanmıştır. Kutuplaştırıcı bu anlayışın ülkemize ve halkımıza kaybettireceği çok şey olup, bu politikalar derhal terk edilmelidir.

Siyasi iktidarın ve yandaş medyanın Boğaziçi Üniversite’si öğrenci ve akademisyenlerine yönelik saldırgan tutumunu, iktidar talimatı ile uygulanan polis şiddetini ve gözaltıları; Demokratik hak ve özgürlüklere, başka bir deyimle Anayasal protesto hakkına yapılmış kaba bir saldırı olarak nitelendiriyoruz. Saldırı ve gözaltıları kınıyor,  öğrencilerin derhal serbest bırakılmalarını talep ediyoruz. Ayrıca antidemokratik yöntemlerle Boğaziçi Üniversitesi’nde Rektörlüğe atanan Melih BULU’NUN rektörlükten istifa etmesini; öğrenci ve akademisyenleri istemi doğrultusunda yapılacak seçimle rektör belirlenmesini en demokratik yol olarak görüyoruz. İktidarı öğrencileri haklı demokratik taleplerini görmeye ve yerine getirmeye davet ediyoruz.

Sevgili öğrenciler; ‘sizinle beraber aşağıya bakmıyor, ileriye;  her zaman ışığa ve umuda bakıyoruz...’

TMMOB
ZONGULDAK İL KOORDİNASYON KURULU (İKK)