VAN İKK'DAN VAN GÖLÜ'NE DÖKÜLEN MOLOZ VE HAFRİYATLAR İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

20.07.2021

TMMOB Van İl Koordinasyon Kurulu, Van Gölü’ne dökülen moloz ve inşaat hafriyatlarıyla ilgili 20 Temmuz 2021 tarihinde basın açıklaması gerçekleştirdi.

BASINA VE KAMUOYUNA

19.07.2021 tarihinde yazılı ve görsel basına düşen Van Gölü’ne dökülen moloz ve inşaat hafriyatlarıyla ilgili açıklama yapılma ihtiyacı hissedilmiştir.

Van Gölü Dünyanın en büyük sodalı gölü ve Türkiye’nin en büyük gölüdür. Van Gölü Kuvaterner devri boyunca süren iklim değişimlerinde fazlaca etkilenmiş bir kapalı havza gölüdür. Yüzölçümü 3.713 km2 olup, gölün etrafı karadan 430 km.dir. Denizden yüksekliği 1.646 m derinliği ise 457 m‘yi aşmaktadır.

Van Gölü’ne dökülen inşaat artıklarının yarattığı doğa tahribatı tarafımızca büyük bir üzüntüyle karşılanmıştır. Yıllardır bu bölgede doğa ve çevre katliamlarıyla mücadele eden meslek odalarından oluşan TMMOB Van İl Koordinasyon Kurulu yaklaşık olarak 1 ay önce bu kentte düzenlenen ve 2 gün süren Van Gölü Koruma Sempozyumu’na gerek katılımcı, gerek de misafir olarak davet edilmemiştir. Sempozyumun üzerinden bu kadar kısa süre geçmesine rağmen yapılan bu tahribatı kabul etmemiz, onaylamamız mümkün değildir. İlgili kurum tarafından yapılan açıklamada dip çamur temizliği yapıldığı söylenmiş olmasına rağmen, bu temizliğin gölde yarattığı tahribat ve oluşturduğu kirlilik kabul edilemez. Oluşan tepkiler sonucu iş makinaları bölgeden çekilmiş, çalışmalar durdurulmuştur.

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından açılışı gerçekleştirilen Arıtma Tesisiyle birlikte Gölümüzün daha az kirleneceği düşünülürken, ortaya çıkan görüntüler tarafımızca şaşkınlıkla karşılanmıştır.

Kirlilik dışında bu sene kuraklıkla da mücadele eden Van Gölü’müzün maviliğinin azalmaması için tüm kent halkı, meslek odaları, kurumlar ve STK’lar olarak hep birlikte ortak akılla hareket etmek ve bu bilinci yaymak zorundayız. Kentimiz ve bölgemiz için oldukça değerli bir konumda olan Gölümüzü korumak, gelecek nesillere bu güzelliği aktarmak hepimizin boynunun borcudur.

Van Gölü Koruma Kanunu’nun en kısa zamanda çıkartılması ve uygulanmaya başlanması elzemdir. Yıllardır tüm platformlarda tarafımızca da defalarca söylenen Koruma Kanunu çalışmalarının hızlandırılması gerekmektedir. Sırtını göle dönmüş bir kent olarak Gölümüzle kucaklaşmamız için Van Gölü kenarında bulunan tüm resmi kurumlara ait dinlenme ve kamp tesislerinin de boşaltılarak, Van Gölü’nün asıl sahibi olan kent halkına bırakılması gerekmektedir.

TMMOB Van İl Koordinasyon Kurulu olarak doğa ve çevre tahribatlarına karşı mücadelemizi sürdüreceğimizi, bu konunun takipçisi olacağımızı basına ve kamuoyuna saygılarımızla bildiririz.

TMMOB Van İl Koordinasyon Kurulu