1 MAYIS'TA HAYATINI KAYBEDENLER ANILDI!

29.04.2017

1 Mayıs 2017 Tertip Komitesi, 1 Mayıs 1977'de, Kanlı 1 Mayıs'ta hayatını kaybedenleri anmak için Taksim Kazancı Yokuşu'nda, ardından Şişhane'de bir araya geldi. Aralarında DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz'ın da bulunduğu tertip komitesi, Kazancı Yokuşu'na karanfil bıraktıktan sonra anma etkinliğini gerçekleştirdiler.

Anma programı saat 15.00'da Kadıköy'de devam edecek.

Anma sırasında TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz'ın yapıtğı konuşma ise şöyle;

"Sevgili Dostlar,

Sevgili Basın Emekçileri,

Kanlı 1 Mayıs 1977’nin 40. yıldönümünde, katledilen kardeşlerimizi, yoldaşlarımızı anmak için buradayız.

Katledilen canlarımızı birleşik mücadelemizde yaşatmak için buradayız.

1 Mayıs birlik, mücadele, dayanışma güç ve ruhunu, geçmiş on yıllardan geleceğe taşımak için buradayız.

Bizleri emekçileri, 1 Mayıs mücadele azmimiz ve Taksim istemimizden vazgeçiremedikleri, yıldıramadıkları ve asla yıldıramayacakları için buradayız.

Sevgili Dostlar,

Şunu herkes biliyor. 1977 1 Mayıs katliamını emperyalizm ve yerli işbirlikçileri, CIA ve kontrgerilla tertipledi. Amaçları, yükselen işçi sınıfı hareketinin, yükselen solun, yükselen devrimci hareketin önünü kesmekti.

1977’de onlarca arkadaşımızı katlettiler, sonraki yıllarda binlerce canımızı aldılar, hâlâ da alıyorlar.

Ama insanca yaşam mücadelesi; bağımsızlık, eşitlik, özgürlük, demokrasi, sosyalizm, halkların kardeşliği kavgası, yeni kuşaklarla birlikte sürüyor, sürecek.

Eşit, özgür, sömürüsüz bir dünya mücadelemiz elbet bir gün kazanacak.

Nazım’ın dediği üzere,

“dolaşacaktır elini kolunu sallaya sallaya,

dolaşacaktır en şanlı elbisesiyle: işçi tulumuyla

bu güzelim memlekette hürriyet...”

Sevgili Dostlar,

Mühendis, mimar, şehir plancılarının örgütü olan TMMOB, 1 Mayıs’ta bütün Türkiye’de, kardeş emek ve meslek örgütlerimizle alanlarda olacaktır.

Bu 1 Mayısta’ da hep bir ağızdan türkülerimizi, taleplerimizi haykıracağız. Mücadele kararlılığımızı dostla, düşmanla paylaşacağız.

Emek ve demokrasi düşmanlarına HAYIR diyeceğiz.

Cumhuriyet ve laiklik düşmanlarına HAYIR diyeceğiz.

Referandumda çalınan oylarımızın, hayatımız boyunca çalınan ve sömürülen emeğimizin hesabını soracağız.

Ülkemizin, doğamızın, üretken kuruluşlarımızın, kamu kaynak ve varlıklarımızın Varlık Fonu aracılığıyla yabancı sermayeye ipotek edilmesine HAYIR diyeceğiz.

İşten çıkarmalara, özlük haklarının ömür boyu gasp edilmesine HAYIR diyeceğiz.

Emek sömürüsüne, rant imparatorluğuna ve diktaya HAYIR diyeceğiz.

Bütün emekçileri, bütün mühendis, mimar, şehir plancılarını, yüreği insanlıktan yana atanları, HAYIR’ına ve ülkesini geleceğine sahip çıkan herkesi, 1 Mayıs günü alanlarda buluşmaya, HAYIR’larımızı birlikte haykırmaya davet ediyorum.

1 Mayıs 1977’de katledilen canlarımızı, bağımsızlık, emek ve demokrasi mücadelesinde kendini feda eden bütün canlarımızı sonsuz saygıyla, sevgiyle anıyor, hepinizi TMMOB adına kucaklıyorum. "