AKADEMİNİN VE TMMOB’NİN ÜZERİNDEKİ BASKILAR SON BULSUN! DENİZ KİMYON GÖREVİNE İADE EDİLSİN!

12.01.2017

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, 679 Sayılı KHK ile ihraç edilen TMMOB yedek Yönetim Kurulu üyesi ve TMMOB'ye bağlı Oda üyelerine ilişkin 12 Ocak 2017 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

AKADEMİNİN VE TMMOB’NİN ÜZERİNDEKİ BASKILAR SON BULSUN!
DENİZ KİMYON GÖREVİNE İADE EDİLSİN!

AKP’nin 15 Temmuz’un ardından terörle mücadele başlığı altında, ülkenin emek ve demokrasiden yana tüm güçlerine üzeri kapalı etkisizleştirme operasyonu yapılmakta. Olağanüstü Hal uygulamaları, üzerine her gün bir yenisi eklenen Kanun Hükmünde Kararnameler ile devam ediyor. Bu KHK’ler ile toplumsal muhalefeti sindirme, hamleleri yapılıyor. Bu hamlelerin son dalgası da 679 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile gözler önüne serildi. Aralarında TMMOB kadrolarında görev alan üyelerimizin de bulunduğu pek çok akademisyen üniversitelerden ihraç edildi.

Hiçbir gerekçe yoktur ki, emek ve demokrasiden yana olan üyelerimizi herhangi bir terör faaliyeti ile ilişkilendirilebilsin. Nitekim, işten çıkarma ve açığa alınma gerekçelerinin tümünün bahane olduğu bir bir ortaya çıkmaktadır.

OHAL ile fiili olarak askıya alınan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde daha dün yaşananlar, ortadaki sorunun büyüklüğünün en önemli göstergesidir. Ülke KHK’lar ile yönetilmektedir ve demokrasi askıya alınmıştır.

KHK’lar ile kamu kuruluşlarında görev yapmakta olan meslek mensuplarımız, hukuka aykırı olarak, temel hakları gasp edilerek görevlerinden ihraç edilmektedirler. Bugüne kadar KHK’lar ile yapılan tüm işten çıkarmalarda Anayasa açıkça çiğnenmiş ve "Memurlar ve diğer kamu görevlileri ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları mensuplarına savunma hakkı tanınmadıkça disiplin cezası verilemez." ibaresini içeren 129. maddesi işletilmemiştir. İhraç edilen hiçbir meslektaşımıza savunma hakkı tanınmamıştır. Bu KHK’lar temel hukuk normlarına bile riayet etmemektedir.

Gelinen noktada hukuk ayaklar altındadır. Bu güne kadar 2500’ye yakın meslek mensubu arkadaşımız görevlerinden ihraç edilmiştir. İhraç edilen hiçbir üyemize ne savunma hakkı tanınmış ne de ihraç edilme gerekçesi beyan edilmiştir. İhraç edilen binlerce kamu görevlisi hakkında en temel hukuki süreçler işletilmeden hükümde bulunulmuştur.

Çeşitli illerde kamu görevlisi olarak çalışan, Oda yöneticilerimiz, şube yöneticilerimiz; il, ilçe ve işyeri temsilcilerimiz, akademide görev yapan meslek mensuplarımız ve üyelerimiz bu KHK’lar ile işlerinden ihraç edilmiştir.

Verdikleri mesleki mücadelelerle kamu yararına çalışmalar yürüten meslektaşlarımızın, son dönemlerde art arda çıkartılan KHK`lar yoluyla işten atılmaları, salt muhalif tavırları nedeniyle hedef olmaları artarak devam etmektedir. OHAL uygulamaları nedeniyle yaşanan gözaltı ve tutuklanma süreci ile birlikte özlük hakları yok sayılan, ailesi ile birlikte işsizliğe ve yoksulluğa mahkum edilen binlerce mağdurun yaratıldığı bir dönem yaşanmaktadır.

Daha önce birçok kamu kuruluşunda ve çeşitli üniversitelerde yaşadığımız durumla bu sefer de Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yedek Yönetim Kurulu Üyesi ve Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Kimyon karşı karşıya kalmıştır.

Hukukun üstünlüğü ve toplumsal barışın hakim olduğu çağdaş, demokratik ve laik bir ülke olmanın gereklerinin sağlandığı bir toplumsal yaşam bir an önce yaratılmalıdır.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, meslek mensuplarının uğradığı bu kıyıma karşı mücadele etmeyi sürdürecektir. Deniz Kimyon ve ihraç edilen tüm üyelerimiz bir an önce görevlerine iade edilmeli; görevlerinden uzaklaştırılan üyelerimiz ivedilikle görevlerine iade edilmelidir. TMMOB üyelerinin mesleki ve demokratik mücadelesine her koşulda sahip çıkacaktır!

Emin Koramaz
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı