DİSK-KESK-TMMOB-TTB:  “SOMA, ERMENEK, ŞİRVAN. KAZA DEĞİL KATLİAM”

23.11.2016

DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, KESK Ankara Şubeler Platformu, TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu ve Ankara Tabip Odası Siirt'in Şirvan ilçesindeki bakır madeninde yaşanan iş cinayetine ilişkin olarak 22 Kasım Salı günü Madenci Anıtı önünde bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, madenlerdeki denetimsizliğe ve önlemlerinin yetersizliğine ilişkin her uyarının “ülkenin kalkınmasını istemeyen ihanet şebekeler'” diye yaftalandığı belirtildi ve bu tavrın sonuçlarının 2015 yılında 1730 işçinin, 2016'nın ilk 6 ayında ise en az 1600 işçinin hayatına mal olduğu vurgulandı.

Basın açıklamasını okuyan Genel -İş Ankara 1 Nolu Şube Başkanı Turhan Kütükbaş, Siirt'in Şirvan ilçesinde şev kaymasında toprak altında kalan 6 işçinin yaşamını yitirdiğini, 10 işçiye ise hala ulaşılamadığını hatırlattı. Ciner grubu tarafından işletilen Madenköy bakır madeninde birçok taşeron firmanın üretim yaptığını kaydeden Kütükbaş, Temmuz ayında da aynı madende şev kayması olduğuna dikkat çekti. “Bölgenin yapısı gereği sekmenlerin daha düşük tutulması kademelerin daha kısa aralıklarda olması gerekmektedir” diyen Kütükbaş, Şirvan madeninde gerçekleşen katliamın asıl sebebinin iddia edildiği gibi yağış ve heyelan değil, üretimin kurallara göre yapılmaması ve denetimsizlik olduğunu dile getirdi.  Yetkililerin göçük veya heyelan demelerinin sebebinin yaşanan olayı doğal afet olarak göstermek olduğunu vurgulayan Kütükbaş, “Maden Mühendisleri Odası’nın da belirttiği gibi burada projenin dışına çıkılarak üretim hızlandırılmış şev açılarına uyulmamıştır” dedi.