EMO: ULUSALER`E CEZA DEMOKRASİ AYIBI!

25.02.2016

Elektrik Mühendisleri Odası, iki dönem Yönetim Kurulu Başkanlığı yapmış olan Kemal Ulusaler’e Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği gerekçesiyle verilen hapis cezası üzerine 25 Şubat 2016 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BASIN AÇIKLAMASI

EMO`da 2 dönem Yönetim Kurulu Başkanlığı yapmış olan Kemal Ulusaler`e Cumhurbaşkanı`na hakaretten verilen cezaya tepki…

ULUSALER`E CEZA DEMOKRASİ AYIBI!

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Başkanlığı yapmış olan, Birgün Gazetesi Köşe Yazarı Kemal Ulusaler`e Cumhurbaşkanı`na hakaret ettiği gerekçesiyle 11 ay 20 gün hapis cezası verilmesi demokrasi ayıbıdır.  

Düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik her geçen gün baskı ve şiddetin dozu artan ülkemizde, Cumhurbaşkanı`na hakaret iddiasıyla yeni bir cezalandırma sistematiği oluşturulmuştur. Birçok ilde cumhurbaşkanına hakaret nedeniyle operasyonlar yapılmakta, çok sayıda kişi hakkında soruşturma açılmakta, gözaltına alınmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti yasaları önünde tüm yurttaşlar eşittir. Cumhurbaşkanı ifadesi ya da Cumhurbaşkanı`nın ismi geçsin geçmesin, en basit eleştiri ifadeleri dahi yargıya taşınmakta, en ağır şekilde cezalandırmak üzere girişimler yürütülmektedir. EMO`da 2004-2006 ve 2006-2008 yılları arasında Yönetim Kurulu Başkanlığı yapmış olan üyemiz Kemal Ulusaler`e verilen ceza bunun son örneğini oluşturmuştur. 

Ulusaler`e Birgün Gazetesi`ndeki köşesinde 18 Şubat 2015 tarihinde yayımlanmış "Ayaktayız, ayakta" başlıklı yazısı nedeniyle Cumhurbaşkanı`na hakaretten ceza verilebilmiştir. Verilen cezanın hiçbir meşruluğu yoktur. Düşünce ve ifade özgürlüğünün baskı altına alınmasında yargı bir araç olarak kullanılır olmuştur. Darbe Anayasasının yapıldığı 12 Eylül`de gerçekleştirilen Anayasa referandumu ile yargının işleyişine derinden müdahale edilmiş, bugün yargının bağımsızlığından da söz edilemez hale gelmiştir. 

Temel insan haklarından olan özgürlüklerin her geçen gün kısıtlandığı, düşüncenin suç sayıldığı, çok sayıda gazeteci ve yazarın tutuklu bulunduğu ülkemizde, Cumhurbaşkanı`na hakaretten dava açılması ve cezalar verilmesi "vaka-i adiye"den hale getirilmiştir. Bu durum bile ülkemizin geldiği noktanın üzerine düşünülmesi gerektiğini göstermektedir. AKP`nin 13 yıllık iktidarında farklı görüşlere tahammülsüzlük, baskı ve sansür giderek artarken, her türlü eleştiri "yasakçı" bir zihniyetle mahkum edilmeye çalışılmakta; sonuçta toplum bir korku çemberi ile sarmalanmaktadır.

BİA Medya Gözlem Raporu`na göre 2015 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan`a hakaret ettiği gerekçesiyle mahkum olan gazeteci sayısı bir önceki yıla göre 10 kat artmıştır. Geçtiğimiz yıl 19 gazeteci ve 2 karikatürist olmak üzere 28 kişiye hakaret suçlamasıyla toplam 21 yıl 6 ay 19 gün hapis cezası verilmiştir. 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 2015 yılında, 5 gazeteci, 3 hukukçu, 1 siyasetçi ve 1 emekli askerin de aralarında olduğu 26 kişinin açtığı davada Türkiye`yi ifade özgürlüğünü ihlal etmekten toplam 42 bin 043 Avro tazminat ödemeye mahkum etmiştir. Aynı nedenlerle 2011-2014 yıllarında da Türkiye 1 milyon TL`yi aşan tazminat cezası almıştır. Ayrıca Anayasa Mahkemesi 2015 yılında, 6 gazeteci, 4 siyasetçi, 1 yazar, 1 radyo ve 1 sitenin başvurusuyla verdiği 12 kararda toplam 42 bin 990 lira tazminat ödenmesine hükmetmiştir. 

Cumhurbaşkanı`na yönelik "yargı koruması", yurttaşlar karşısında eşitsiz bir durum yaratmaktadır. Başta EMO Yönetim Kurulu Başkanlığı yapmış olan üyemiz Kemal Ulusaler hakkında verilen ceza olmak üzere fikir ve ifade özgürlüğüyle bağdaşmayan her türlü cezai yaptırıma ilişkin kararların üst mahkemelerden dönmesini bekliyor, kamuoyunu da düşünce ve ifade özgürlüğüne sahip çıkmaya çağırıyoruz. 

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI
YÖNETİM KURULU
25 Şubat 2016