İMO:DEMOKRASİYİ VE HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜ 12 EYLÜL’ÜN KARANLIĞINA TESLİM ETMEYECEĞİZ

12.09.2024

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası 12 Eylül Darbesi'nin 44. yıldönümü nedeniyle 12 Eylül 2024 tarihinde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Demokrasiyi ve Hukukun Üstünlüğünü 12 Eylül’ün Karanlığına Teslim Etmeyeceğiz

Ülkemizin demokrasiye, hukukun üstünlüğüne, eşitlik ve kardeşliğe, emeğin örgütlü bilincine dair o güne kadarki bütün birikimlerini hedef alarak bugüne uzanan karanlığın temellerini atan 12 Eylül Darbesinin 44. yılındayız.

12 Eylül denince akıllara ilk olarak, hiçbir hukuki ve insani gerekçeye dayandırılmadan binlerce insanın hapishanelere kapatılması, işkence edilmesi, demokratik kurumların keyfi bir biçimde kapatılması, halk iradesinin gasp edilerek seçilmişlerin tutuklanması gelmektedir.

Ne yazık ki darbenin üzerinden geçen 44 yılın ardından yukarıda bahsi geçen ve ne demokrasiyle ne de hukukla hiçbir biçimde açıklanamayacak çağ dışı uygulamaların bugün de sürdürüldüğüne tanık oluyoruz.

Ülke sorunlarına emekten ve özgürlükten yana çözüm öneren tüm muhalif çevreler, emek ve meslek örgütleri, siyasetçiler ve belediye başkanları, aynı anlayışın günümüzdeki izdüşümü olan siyasetin hedefi olmaktadır.

Nasıl ki 12 Eylül Darbecileri bağımsız Türkiye diyenleri, emeğin haklarını savunanları, ülkemizde ve dünyada barışı ve kardeşliği savunanları hedef aldıysa, aynı değerleri savunanlar bugün de benzer bir baskının ve şiddetin hedefi olmaktadırlar.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası 12 Eylül’ün ardından darbeye karşı çağdaş değerleri savunmuş, emekten ve özgürlükten yana tavrını korumuş, böylelikle onurlu duruşunu ülkenin en karanlık günlerinde de göstermiştir. Bu onurlu tarihin gereği olarak hukukun evrensel ilkelerini, demokrasiyi, laikliği, özgürlükleri  ve barışı her şart altında savunmaya devam etmektedir.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası