KIRKLARELİ İKK: YAŞASIN MÜHENDİS - MİMAR VE ŞEHİR PLANCILARININ ÖRGÜTLÜLÜĞÜ; YAŞASIN TMMOB

20.10.2016

TMMOB Kırklareli İl Koordinasyon Kurulu, Mühendislik ve Mimarlık Haftası Etkinliği kapsamında, 20 Ekim 2016 perşembe günü, saat 12.30'da, Kırklareli Vilayet Meydanındaki Atatürk anıtına çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu. Ardından Kırklareli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Erol Özkan Mühendislik ve Mimarlık Haftasına ilişkin basın açıklamasını okudu.

YAŞASIN MÜHENDİS - MİMAR VE ŞEHİR PLANCILARININ ÖRGÜTLÜLÜĞÜ; YAŞASIN TMMOB

6235 sayılı TMMOB Yasasının kabulünden sonra, 1. Genel Kurulunu 18-22 Ekim 1954 tarihleri arasında yapan birliğimizde Elektrik M.O., Gemi M.O., Harita ve Kadastro M.O., İnşaat M.O., Kimya M.O., Maden M.O., Makine M.O., Mimarlar O., Orman M.O., Ziraat M.O. delegeleri ile TMMOB’nin kurulması ve tüzüğü kabul edilmiştir.

1954 Yılında kurulan TMMOB anayasanın 135. maddesinde belirtilen kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. Örgütsel bütünlüğü ve bağımsızlığını koruyan TMMOB gücünü sadece üyesinden alan bilimsel ve teknik çalışmalarda bulunan meslek ve meslektaş sorunlarını ülkenin ve halkın sorunlarından ayrı tutulamayacağından hareketle toplum yararı ve ülke çıkarını esas alan bir çizgide yürümektedir.

Kuruluşunda 10 meslek odası ve yaklaşık olarak 8000 üyesi bulunan TMMOB’nin, günümüzde Oda sayısı 24’e ulaşmış, üye sayısı ise 480 000’e ulaşmıştır. TMMOB çalışmalarını 24 Oda, bu odalara bağlı yaklaşık 200 şube ve 48 İl/İlçe Koordinasyon Kurulu ile sürdürmektedir. Ayrıca, TMMOB Oda ve Şubelerine bağlı olarak 150’den fazla Bölge Temsilcisi, 600’dan fazla İl Temsilcisi, 300’e yakın İlçe Temsilcisi olmak üzere, diğer birimleri ile birlikte toplamda 1300’den fazla birimi ile görev yapmaktadır. TMMOB’ye bağlı Odalara 70 kadar mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı disiplininden mezun olan mühendis, mimar ve şehir plancıları üyedir.

TMMOB sahip olduğu birikim ve deneyimlerini mevcut sorunların tespitinde değerlendirmekte ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerilerinin dile getirilmesinde azami çabayı ön planda tutmayı kendine görev bilmektedir. Bu görevin yerine getirilmesinde sosyal ve kültürel aktiviteleri de hayata geçirerek üyeleri arasındaki birliğin pekiştirilmesi, aynı zamanda meslektaşlarımızın toplumla kaynaşmasını sağlamayı da gerçekleştirmektedir.

Küresel kapitalizm ve onun etkisinde yürütülen politikalar nedeniyle, tarım ve sanayi üretimi önemli ölçüde baltalanmış, üretici olmayan sektörlerin öne çıkması nedeni ile mühendis- mimar ve şehir plancıları bu süreçten en çok etkilenen kesimler olmuştur. Çünkü mühendis - mimar ve şehir plancısı demek üretmek demektir. Üretmeyen bir ülkede ve dünyada mühendise, mimara, plancıya yer yoktur.

Öte yandan aşırı kar hırsı ile gözü dönmüş bir şekilde, kuralsız şekilde yapılan yatırımlarla sahip olduğumuz doğal varlıklar hızla tükenmeye ve kirlenmeye devam etmektedir. TMMOB bu varlıkları korumak için de direnmektedir.

TMMOB derki; Bilim ve teknoloji politikaları temelinde, ihtiyaçlarımız doğrultusunda, ulusal kalkınma stratejilerinin uygulanmasında gerçekçi üretim ve yatırım politikaları hayata geçirilmeli, istihdam ve hakça bölüşüm sağlanmalıdır.

Bunun sağlanması için Türkiye’nin demokratikleşmeye ihtiyacı vardır. Ancak ne yazık ki durum tam tersidir. Farklı düşünenler için toplumsal yaşam alanı her geçen gün daralmaktadır. Eğitimde çağdaşlıktan uzak ve laiklik karşıtı uygulamalar ile bilimsellikten uzaklaşılmakta, ülkemiz hızla geriye götürülmektedir.

Öte yandan terör olaylarında neredeyse her gün ölüm ve şehit haberleri gelmektedir. Her türlü terörün bir an önce durdurulması gerekir ve ülkede bir arada, barış içinde yaşam hayata geçirilmelidir diyoruz.

Ülkemizin komşuları ile geldiği savaş eşiğinden bir an önce uzaklaşılmalı ve acilen normalleşme sağlanmalıdır. TMMOB bu konuda ülkelerin halklarının sesi olmakta ve emperyalizmin oyununa gelinmemesi gerektiğini savunmaktadır.

İşte, TMMOB bu konulardaki görüşlerini her zaman ve her ortamda dile getirmekte, halkın sesi olmakta, kral çıplak diyebilmektedir. Görüşlerini zaman zaman da panel, konferans, sempozyumlarda ve bazen de açık hava toplantılarında dile getirmektedir. Yaşanan çevreyi yaşanır kılmak için mücadele etmektedir.

1954 Yılından bu yana TMMOB ilk genel kurulunun yapıldığı ekim ayının üçüncü haftası içinde gerçekleştirilmek üzere, her yıl mühendislik - mimarlık haftasını kutlamış ya da gündeme taşımıştır. Ancak iki yıldır bu haftayı içimiz kan ağlayarak, buruk ve acılı olarak geçiriyoruz. Çünkü 10 Ekim Ankara katliamında yitirdiğimiz çok sayıda üyemizin, diğer emekçilerin ve tüm yurttaşlarımızın acısını tüm sıcaklığı ile hala yüreğimizde hissediyoruz. 10 Ekim 2015’de Ankara’da barış taleplerini dile getirmek için toplanan on binlerce yurttaşımıza yapılan haince bombalı saldırıda kaybettiğimiz tüm yurttaşların anısı önünde saygı ile eğiliyor, vahşi saldırıyı gerçekleştirenleri, planlayanları ve azmettirenleri nefretle ve şiddetle lanetliyoruz. Bu katliamın sorumlularının bir an önce bulunarak yargı önüne çıkarılmasını ısrarla talep ediyoruz.

Öncelikle çağdaş, sağlıklı, planlı, güvenli bir kent ve çevre; üreten ve ürettiğini paylaşan bir ülke, üretenlerin ve her kesimden temsilcilerin yönetimde söz sahibi olduğu, barış ve huzur dolu bir dünya özlemimizin gerçekleştiği mühendislik - mimarlık haftalarına ulaşmak dileğiyle…

Yaşasın Mühendis - Mimar ve Şehir Plancılarının Örgütlülüğü; Yaşasın TMMOB.

Saygılarımızla.  

 

TMMOB Kırklareli İl Koordinasyon Kurulu