ŞPO: YILLIK MEZUN SAYISI 2000`İN ÜZERİNDE; MERKEZİ ATAMADA AÇIKLANAN ALIM SAYISI 16!
TMMOB Şehir Plancıları Odası "Yıllık Mezun Sayısı 2000`in Üzerinde; Merkezi Atamada Açıklanan Alım Sayısı 16! Kamuya Şehir Plancısı Alımları Artırılmalı, İşsizlik Üreten YÖK Politikalarına Son Verilmelidir!" başlıklı bir basın açıklaması yaptı.
Yıllık Mezun Sayısı 2000`in Üzerinde; Merkezi Atamada Açıklanan Alım Sayısı 16!
Kamuya Şehir Plancısı Alımları Artırılmalı, İşsizlik Üreten YÖK Politikalarına Son Verilmelidir!
KPSS 2022/2 Tercih Kılavuzu 2 Aralık 2022 tarihinde kamuoyu ile paylaşılmıştır. Ülke genelinde Şehir Planlama alanı ile ilgili sadece 16 kadro açılmıştır.
Bakanlıkların iş yükü ortadayken ve birçok yerel yönetimde şehir plancısı istihdamı bulunmazken açıklanan 16 şehir plancısı kadrosunun son derece yetersiz olduğu açıktır.
Odamız tarafından hem şubelerimiz hem de Genel Merkez düzeyinde merkezi ve yerel idareler başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluşla görüşmeler gerçekleştirilmiş kadro, güvenceli istihdam ve maaş iyileştirmeleri konusunda taleplerimiz birçok kez ilgili makamlara iletilmiştir.
Planlama meslek alanı ile ilgili iş ve işlemlerin kurumlarda farklı meslek gruplarına yaptırılmasının önüne geçilmesi, mesleğimizin kanun ve yönetmelikler doğrultusunda hareket eden, şehircilik etik ve ilkelerine bağlı, kamusal görev bilincine sahip şehir plancıları tarafından yürütülmesinin sağlanması önemlidir.
Özünde kamu yararını korumak olan ve toplum refahını artırmayı öncelikli hedef olarak seçen şehir planlama meslek alanının doğası gereği en çok istihdam edilmesi gereken yer kamu kurumlarıdır. Bu gerçeklik ortadayken sürdürülen yanlış politika ve programlar neticesinde her sene kamuya alınan şehir plancısı sayısı giderek azalmakta, mezun sayısı ise giderek artmaktadır.
Yıllık mezun sayısının 2100`lere ulaştığı meslek alanımızda kamuya yıllık sadece 16 kişilik kontenjan ayrılırken Yüksek Öğrenim Kurumu tarafından sürekli yeni bölüm açma ve temel başarı kriterini şehir planlama bölümlerinde uygulamama konusundaki ısrar halen devam etmektedir.
Hem YÖK nezdinde ısrarla sürdürülen yanlış politikalar hem de kamuya alımlarda sürekli azalan sayıların yarattığı kısır döngü meslek alanımızı derinleşmiş bir işsizlik sarmalına sokmaktadır.
Ülkemizin bugün içinde bulunduğu tüm sorunlara çözüm olma ve ürettiği kararlarla toplumsal refahı artırma noktasında kritik önemi olan şehir planlama mesleğinin layık olduğu değer ve öneme kavuşması sadece meslektaşlarımız için değil tüm ülkenin geleceği için önem arz etmektedir.
Bu sebeple, kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam sayısının artırılmasını, plancı kadrosu bulunmayan yerel idarelere nüfusa oranla belirli sayıda şehir plancısı istihdamının zorunlu tutulmasını ve mevcut koşullarla hiçbir bağı ve gerçekliği olmayan YÖK politikalarından vazgeçilerek, temel başarı sıralaması kriterinin mühendislik ve mimarlık alanlarında olduğu gibi şehir planlama meslek alanında da bir an önce uygulamaya konulmasını talep ediyoruz.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
TMMOB Şehir Plancıları Odası