TARIM PLATFORMU: TBMM YASAKLARLA YÖNETİLMESİN, BİLİMİN SESİ YASAKLANMASIN!..

24.07.2024

Aralarında Ziraat Mühendisleri Odası, Meteoroloji Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası, Çevre Mühendisleri Odası ve Gıda Mühendisleri Odası'nın da bulunduğu Tarım Platformu 24 Temmuz 2024 tarihinde gündemdeki sokak hayvanlarının barınaklara alınması ve ötanazi adı altında öldürülmesinin yolunu açan yasa teklifi üzerine "TBMM Yasaklarla Yönetilmesin, Bilimin Sesi Yasaklanmasın!.." başlıklı bir basın açıklaması yaptı.

TBMM YASAKLARLA YÖNETİLMESİN, BİLİMİN SESİ YASAKLANMASIN!..

Sokak hayvanları popülasyonunun kontrol altına alınması üzerinden uyutma/ötenazi/öldürme gibi düzenlemelerle ülke gündemine gelen ve sokak hayvanlarının yaşama hakkı boyutunda kamuoyunda yoğun tartışmalara ve tepkilere neden olan yasa teklifi, Adalet ve Kalkınma Partisi üyesi 80 Milletvekili imzasıyla “5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” olarak, 12 Temmuz 2024 tarihinde TBMM’ye sunuldu.

Teklif, Adalet, Çevre ile İçişleri tali komisyonlarının sessiz kaldığı ortamda, esas komisyon olan Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda 17 Temmuz 2024’de görüşülmeye başlandı. 17 Temmuz 2024 tarihli ilk toplantıda, yayınlanmış Komisyon Tutanaklarında görüleceği üzere, Veteriner Hekimler Derneği (VHD) Genel Başkanı Dr. Gülay ERTÜRK teklif hakkında görüş, çekince ve önerilerini belirtti, söz veren Komisyon Başkanı Prof. Dr. Vahit KİRİŞÇİ konuşma sonrası kendilerine teşekkür etti.

2022 yılında 20 meslek örgütü olarak kurduğumuz Tarım Platformu Yürütme Kurulu Üyemiz de olan Veteriner Hekimler Derneği Genel Başkan Dr. Gülay ERTÜRK, Komisyonun 22 Temmuz 2024 tarihli ikinci toplantısına, TBMM 28. Dönem 2. Yasama yılı boyunca Meclis’e girişinin yasaklanmış olduğu gerekçesiyle, katılamadı.

Görüşülen yasa teklifinin öznesi 94 yıllık bir meslek örgütünün başkanının TBMM’ye girişinin yasaklanması kabul edilemez. Milletimizin meclisinde kamu yararı, toplum çıkarı, bilim adına görüşlerini söyleyen meslek örgütlerinin, demokratik kitle örgütlerin sesinin iktidar vekillerince kısılmaya çalışılması kabul edilemez. Bu haksız ve yanlış uygulamayı kınıyor, yanlıştan geri dönülmesini talep ediyoruz.

Dünyada ve de ülkemizde bugüne kadar yapılan toplu hayvan imhalarıyla ve öldürmelerle sonuç alınamadığı ortadadır. Sokak hayvanlarının sayısal olarak fazlalığı ve bazen hayvan saldırıları insanlar için ciddi bir sorun olsa da, toplum sağlığı ve hayvan sağlığı açısından en doğru ve geçerli çözüm, zamana ayrılmış bir program çerçevesinde hayvanlarının kısırlaştırılması ve aşılanmasıdır.

Bizler, her alanda her an bilimin sesi olan, kamu yararını ve yaşam hakkını savunmaya devam eden Tarım Platformu bileşenleri olarak kamuoyuna duyuruyoruz:

Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM’den geri çekilsin.

Öncelikle değişiklik yerine mevcut yasada belirtilen görev ve sorumluluklar, ilgili kurum ve kuruluşlarca, birim ve kadro sorunu çözülerek yerine getirilsin.

Bilimsel bakış açısı egemen olsun, “ben yaptım oldu” dayatmasına son verilsin.

Platform Yürütme Kurulu Üyemiz Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Dr. Gülay ERTÜRK hakkındaki TBMM’ye giriş yasağı derhal kaldırılsın.

Tarım Platformu