İMO: ADANA ALADAĞ’DA KIZ ÖĞRENCİ YURDUNDA ÇIKAN YANGIN KAZA DEĞİL, SORUMLUSU YURT VE OKULLARIMIZI CEMAAT VE TARİKATLARA TESLİM EDENLERDİR

30.11.2016

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, Adana Aladağ`da kız öğrenci yurdunda meydana gelen yangın üzerine 30 Kasım 2016 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

ADANA ALADAĞ`DA KIZ ÖĞRENCİ YURDU YANGINI KAZA DEĞİL,

SORUMLUSU SİYASİ İKTİDAR OLAN BİR CİNAYETTİR

Adana`nın Aladağ ilçesinde Kız Öğrenci Yurdunda 29 Kasım 2016 tarihinde çıkan yangında 12 öğrenci hayatını kaybetti.

Çocuklarını kaybeden ailelere başsağlığı, yaralı çocuklarımıza da acil iyilikler diliyoruz.

Bu yangında ortaya çıkan ölüm ve yaralanmalar sıradan bir olaymış gibi geçiştirilemez. Bu can kayıpları her alanda baş gösteren denetimsizliğin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.

Ülkemiz de yapı denetimi konusu sorunlu olduğu gibi yapıların amacına uygun olarak kullanılmasında da önemli sorunlar var.

Ülkemizde apartmandan bozma hastaneler, okullar, yurtlar oldukça fazla. Bu tür kamu yapılarının önemi nedeniyle projelendirme evrelerinde alınması gereken önem katsayıları konut nitelikli yapılara göre farklıdır. Deprem güvenlikli olması gerekir, yangın güvenlikli olması gerekir. Giriş ve çıkışlarla ilgili olarak yönlendirme levhalarının, yangın merdivenine açılan kapıların güvenli ve açılabilir olması öncelikler arasında olmak durumundadır.

Fazla sayıda insanı barındıran hastane, okul ve öğrenci yurdu gibi yapıların üretim evresinin güvenli olması işin sadece bir halkasını oluşturmaktadır. Bu tür yapıların kullanım evrelerinin de denetimli olması gerekir. Elektrik tesisatının, yangın söndürme sisteminin, asansör sisteminin, genel olarak kapıların ve yangın merdivenine açılan yanmaz malzemeden yapılması gereken yangın kapılarının sık aralıklarla kontrol edilmesi gerekir.

Adana Aladağ Kız Öğrenci Yurdu zemin + iki kattan oluşan betonarme bir binadır. Binanın zemin kaplamaları PVC olarak yapılmıştır. Görgü tanıklarının ifadelerine göre yangın merdiven kapıları kilitli olduğu gibi yangına dayanıklı malzemeden de yapılmamıştır. Öğrencilerin kaçmasını sağlayacak yangın kapılarının kilitli olması, başka çıkış ve kaçış yerlerinin olmaması da dumandan oluşan zehirlenme ve ölümleri kolaylaştırmıştır. Canlarını kurtarmak isteyen öğrencilerin bir kısmı da yüksekten atlamadan kaynaklanan yaralanmalara neden olmuştur.

Sonuç Olarak;
Okullar, sağlık yapıları, yurtlar gibi toplu yaşamayı barındıran yapılar da yangın algılama, uyarma, yangın söndürme gibi insan sağlığını ve can güvenliğini ilgilendiren sistemlerin yapılması ve sık aralıklarla denetlenmeleri ve bakımlarının yapılması gerekir. Bu sistemler bilgiye ve genel olarak ulusal ve uluslar arası kabul gören teknik şartnamelere ve yönetmeliklere uygun bir sistem olmalıdır.

Yangın çıktığın da binadan hızla uzaklaşmayı sağlayacak kaçış yollarının açık tutulması ve yön levhalarıyla  belirtilmesi, yangın merdivenine çıkış kapılarının yanmaz malzemeden yapılması ve kilitli olmaması gerekir. Yangın söndürme tüplerinin dolu ve sık aralıklarla kontrol edilmeleri son derece önemlidir.

Birçok yurt ve okulumuz Adana Aladağ Kız Öğrenci Yurdunda olduğu gibi apartmandan bozma olarak düzenlenmiştir. Bu yapılar amaca uygun yapılar değildir. Kullanım izni alınırken de kullanım amacına uygun ölçüler aranmamaktadır.

Tarikat ve cemaat anlayışına dayalı bir yönetim biçiminin sonuçlarını 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle açık seçik bir şekilde yaşadık.

Bilimsel ve laik bir eğitim düzenine ihtiyacımız var. Bir cemaatin yerini başka cemaatlerin alması ülkemiz ve çocuklarımız açısından son derece sakıncalıdır. Kısa bir süre birilerinin iktidar olmasını sağlasa da uzun bir süre de bu cemaat ve tarikatlarla iç içe olanlara da zarar vereceği artık anlaşılmalıdır.

Yoksul çocuklarımızı devlet desteğinden mahrum bırakarak tarikat yurtlarına ve okullarına mahkum edenlerin sorumluluğu büyüktür.

Artık bu suça ortak olmamalarını diliyoruz.

Cemal Gökçe
TMMOB İMO Yönetim Kurulu Başkanı