İSTANBUL İKK: HAYDARPAŞA GARDIR, GAR KALACAK, "HAYIR"LISI İLE O TREN BURAYA GELECEK!

29.01.2017

Aralarında TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu'nun da bulunduğu Haydarpaşa Dayanışması, 29 Ocak 2017 tarihinde Haydarpaşa Garı'nın 5 yıldır kullanılmamasına ilişkin bir basın açıklaması yaptı.

Tarihi Haydarpaşa Garından ana hat trenlerin seferlerinin durdurulmasının üzerinden 5 sene geçti. Bugüne kadar adı sürekli 'dönüşümle' anılan tarihi garın yineden açılması ve gar olarak kullanılması için mücadele eden Haydarpaşa Dayanışması, bir kez daha garın ranta açılmasına izin vermeyeceklerini açıkladı.

Haydarpaşa Garı'nın çatısında çıkan yangın sonrası örgütlenen dayanışma tarafından başlatılan nöbet eylemi, tren seferlerinin kaldırılmasının yıl dönümünde de devam etti.

Dayanışmanın çağrısıyla gar önünde bir araya gelen onlarca kişi, "Haydarpaşa yağmacısından davacıyız", "Haydarpaşa garı ve tren hatları kültürel mirasımızdır" yazılı dövizler ve "Hayır'lısı ile o trenler Haydarpaşa Garına gelecek" yazılı pankart taşıdı.

Basın açıklamasına; TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe AKÇELİK, TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Eyüp MUHCU, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı C.Sami YILMAZTÜRK, KESK Genel Sekreteri Hasan TOPRAK'ın yanı sıra CHP milletvekilleri ve çok sayıda kitle örgütü temsilcisi katıldı. Ortak açıklamayı, TCDD Emeklisi Tren Şefi Musa Ulusoy okudu.

Haydarpaşa Garı ile Anadolu'yu 109 yıldır buluşturan ana hat tren seferlerinin 31 Ocak 2012 salı günü saat 23.30'da, kent içi ulaşımda büyük öneme sahip banliyö tren seferlerinin ise 19 Haziran 2013 tarihinde seferlerinin, yeniden başlayacağı müjdesiyle hatırlatan Ulusoy, aradan geçen zamana karşın trenlerin Haydarpaşa Garı'na henüz ulaşamadığını dile getirdi. İstanbul'u 100 yılı aşkın süre Anadolu'ya bağlamış bulunan ana hat tren seferleri yerine TCDD'nin yeni işletmecilik tipi olan yüksek hızlı trenlerin 25 Temmuz 2014'te Haydarpaşa yerine Pendik Garına ancak ulaşabildiğini belirten Ulusoy, "Haydarpaşa-Pendik arası demiryolu hattı inşası ise geçen 3 sene 7 ay 11 güne rağmen henüz tamamlanamamıştır" dedi.