EMEK, BARIŞ VE DEMOKRASİ MEYDANI ANIT MEYDAN VE ANMA YERİ TASARIMI ULUSLARARASI FİKİR VE TASARIM PROJESİ YARIŞMASINDA KAZANAN PROJE BELLİ OLDU

04.03.2020

TMMOB, DİSK, KESK ve TTB ile10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği yürütücülüğünde gerçekleştirilen Emek, Barış ve Demokrasi Meydanı Anıt Meydan ve Anma Yeri Tasarımı Uluslararası Fikir ve Tasarım Projesi Yarışması sonuçları ve sergisi 3 Mart 2020 tarihinde Mimarlar Odası Konferans salonunda gerçekleştirildi.

Ankara'da 103 kişinin can verdiği katliamın gerçekleştiği Ankara Garı önünün anıt meydan haline dönüştürülmesi için TMMOB, DİSK, KESK, TTB ve 10 Ekim-Der tarafından düzenlenen “Emek, Barış, Demokrasi Anıt Meydanı ve Anma Yeri Uluslararası Fikir ve Tasarım Projesi Yarışması” tamamlandı. 

Yarışma ile, 10 Ekim Ankara Katliamı’nın toplumsal düzlemde unutulmamasını sağlamak; hayatını kaybetmiş ve hayatta kalan bireylerin anısını onurlandırmak; hafızayı mekânda ve gündelik yaşamda yeniden üretmek amaçlandı. Ayrıca Ankara Garı ve meydanının kuşaklar boyunca emek, barış ve demokrasiye adanarak, yurttaşların bir araya geleceği bir kamusal mekân olarak yeniden üretimi hedeflendi.

Yarışmayı, Mimar Pınar Kesim Akbaş’ın ekip başı olduğu, Şehir Plancısı Özge Uysal, Peyzaj Mimarları Mehmet Cemil Aktaş, Şeyma Kahraman, Ecem Sevin, Rumeysa Konuk, Bengisu Doğru, Nagihan Damgacı, Okan Mutlu Akpınar, Hüseyin Hilmi Kezer, Lokman Turunç ve Emre Gökçe’nin hazırladığı proje kazandı.

İkincilik ödülü; Peyzaj Mimarı Doruk Görkem Özkan’ın ekip başı olduğu, Mimar Berker Cem Bozbaş, Şehir Plancıları Beyzanur Akkuş, Çisem Seyhan, Regaip Yılmaz ve Peyzaj Mimarları Selçuk Özkaya, Emre Kul’un hazırladığı projeye verildi.

Üçüncülük ödülü; Peyzaj Mimarı Süleyman Can Çinkılıç’ın ekip başı olduğu, Mimar Halil Eroğlu, Şehir Plancısı Başak İncekara ve Peyzaj Mimarları Ferdi İnanlı ve Burak Baş’ın hazırladığı projeye verildi.

Mansiyon ödülleri; Mimarlar Cem Üstün, Öykü Arda, Şehir Plancısı Nur Kardelen Öztürk; Peyzaj Mimarı Melike Üresin’in hazırladığı proje ile Mimarlar Görkem Demirok, İzzet Furkan Gezegen, Şehir Plancısı Didem Türk ve Peyzaj Mimarı Bahar Aslan ve Mimarlar Cemre Önertürk, Zeynep Ece Şahin, Şehir Plancısı Ecem Kutlay ve Peyzaj Mimarı Gülçin Özdemir’in hazırladığı projeye verildi.

Emek, Barış, Demokrasi Anıt Meydanı ve Anma Yeri Uluslararası Fikir ve Tasarım Projesi Yarışması sonuçlarını açıklamak üzere TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen,  KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Gezen, TTB Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman, DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Aguş ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Baki Kerimoğlu ve Jüri üyesi Mimar Güven Arif Sargın divanı oluşturdular.

KESK, DİSK, TTB ve 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği adına konuşan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, yarışmaya 39 proje ile başvuru yapıldığını söyledi.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz şöyle konuştu:

Değerli Hocalarımız, Değerli Kurum Temsilcileri

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği olarak düzenlediğimiz “Emek, Barış ve Demokrasi Meydanı Anıt Meydan ve Anma Yeri Tasarımı Uluslararası Fikir ve Tasarım Projesi Yarışması”nın Jüri Fikir Alışverişi Toplantısına hepiniz hoş geldiniz.

10 Ekim Katliamı, yakın geçmişimizin en sarsıcı kitle kıyımı olarak tarihe geçti. IŞİD üyesi iki canlı bomba tarafından yapılan bu alçak saldırıda 103 arkadaşımızı kaybettik. 500’ün üzerinde arkadaşımızın ise çeşitli biçimlerde yaralandı ve sakat kaldı. Bizler, yani o meydandan sağ çıkanlar ise katliamın içimizde bıraktığı derin boşlukla ve tarifsiz kederle birlikte yaşıyoruz.

Değerli Arkadaşlar,

Geçmişi unutturmaya, bulanıklaştırmaya, tahrif etmeye yönelik sistematik politikalar, toplumsal belleği canlı tutma görevini de bizlerin omuzlarına yüklüyor.

Saldırıya uğrayanların yaralarının sarılması, hukuki sürecin yürütülmesi ve dayanışma ilişkilerinin örgütlenmesi ve katliamda kaybettiklerimizin anılarını yaşatma çabası en öncelikli gayretimiz oldu.

Bildiğiniz gibi 10 Ekim Katliamı sonrasında Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinde alınan kararla, Ankara Garı önündeki alana, "Demokrasi Meydanı" adı verildi. Bu alanın ortasına da üç ayrı yüzünde katliamda kaybettiğimiz arkadaşlarımızın fotoğraflarının olduğu geçici bir anıt yerleştirildi.

Bugüne kadar anmalarımızı gerçekleştirdiğimiz bu geçici sembolik anıt,  katliamın neden olduğu derin acının temsili için yeterli olmadığı gibi, faşist saldırılar nedeniyle sıklıkla tahribata uğruyordu. Gar Meydanı’nın 10 Ekim sonrası ihtiva ettiği yeni anlam, bu kentsel mekâna ve mekânın unsurlarına farklı bir bakış açısı ve müdahaleyi gerektiriyordu.

Her defasında içimizdeki derin yarayı yeniden kanatan bu soruna çözüm bulabilmek, önemli gündemlerimizden birisiydi. Yerel seçimler sonrasında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile yürüttüğümüz görüşmelerde, katliamın yaşandığı meydanda kalıcı bir mekânsal düzenleme yapılması konusunda fikir birliğine vardık.

Bu doğrultuda hazırlanacak projenin belirlenmesi için deEmek, Barış ve Demokrasi Meydanı Anıt Meydan ve Anma Yeri Tasarımı Uluslararası Fikir ve Tasarım Projesi Yarışması” gerçekleştirdik.

Gar önü ve çevresinin bir bütün olarak yeniden ele alınmasına ve alanın anıtsal biçimde yeniden dönüştürülmesini öngören proje yarışmasına yurt içinden ve dışından toplam 39 proje katıldı. Bu anlamlı yarışmaya katılan tüm eser sahiplerine teşekkür ediyoruz.

Yarışmaya katılan eserler, yurt içinden ve dışından çok sayıda değerli akademisyen ve uzmanın aralarında bulunduğu ve değerli hocamız Baykan GÜNAY’ın başkanlığını üstlendiği jürimiz tarafından değerlendirildi. Değerlendirmede estetik unsurların yanı sıra ulaşım, mekânın dokusu, geleceğe yönelik planlar ve uygulanabilirlik gibi kriterler de gözetildi.

Emek meslek örgütü başkanlarımızın ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin temsilcisinin de bulunduğu danışman jürimizle bu süreci paylaştık.

Kazan ve katılan tüm eser sahiplerini tebrik ediyorum.

Bu önemli ve tarihsel proje yarışmasına emek veren tüm akademisyenlerimize, kurumlarımıza ve teknik görevlilerimize yarışmayı düzenleyen kurumlar adına teşekkür ediyorum.

“Eşitlik, özgürlük, demokrasi ve barış” mücadelesi yitirdiğimiz arkadaşlarımızın en büyük emanetidir. Bizler bu emanete sahip çıkacağız. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu doğrultuda kararlı mücadelemizi sürdüreceğiz.

Hepimize kolaylıklar diliyorum.