İÇMO: SAVUNMASIZ BİR ÇOCUĞUN HAYATI, HEPİMİZİN SORUMLULUĞU!

27.05.2024

TMMOB İçmimarlar Odası Filistin'deki katliama ilişkin 27 Mayıs 2024 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

Dünya Kamuoyuna,

Savunmasız bir çocuğun hayatı, hepimizin sorumluluğu!

İsrail Devleti savunmasız Filistin halkına karşı uyguladığı vahşetlere yenisini ekleyerek uluslararası hukuk ve insan hakları normlarını hiçe sayıyor. Filistin halkı kendi topraklarından zorla sürgün edilirken sığındığı mülteci kampında, tüm dünyanın gözü önünde katlediliyor. Bu korkunç saldırı sonucunda çocuklar ve sağlık çalışanları dahil olmak üzere onlarca masum insan hayatını kaybediyor.

Bu vahşet, insanlık onuruna ve uluslararası hukuka karşı işlenmiş ağır bir suçtur. Savaşın sivil hedeflere yöneltilmesi, Cenevre Sözleşmeleri ve diğer uluslararası insani hukuk kurallarına aykırıdır. Mülteci kamplarına yönelik bu barbarca saldırı, savaş suçu kapsamına girmekte ve insanlığa, bir ülkenin kültürü, sanatı, bilimi, mimarisi ve tarihine karşı işlenmiş bir suç olarak değerlendirilmektedir.
İsrail Devleti derhal bu insanlık dışı katliama son vermeli, işgal ettiği topraklardan çekilmeli ve Filistinli mültecilerin kendi topraklarına geri dönüş hakkına saygı göstermelidir.

Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası insan hakları kuruluşları göstermelik kınamalardan vazgeçip, kalıcı çözümler bulmalıdırlar. Bizler, içmimarlar olarak, bu insanlık suçuna sessiz kalmayacağız. Masum sivillerin ve mültecilerin korunması için ülkemizdeki ve tüm dünyadaki sanatçıları, akademisyenleri, siyasetçileri ve vicdan sahibi tüm insanları acilen harekete geçmeye çağırıyoruz.

Akan kanlar durana ve insanlar güvende olana kadar bu mücadelemizi sürdüreceğiz.
Gücümüzün yettiğince haykıracağız: Barbarlar kaybedecek, insanlık onuru ve barışı adına direnen Filistin halkı kazanacak!

TMMOB İçmimarlar Odası
27.Dönem Yönetim Kurulu