TMMOB AYDIN İKK: İŞİ EHLİNE BIRAKMADINIZ! KATLİAM ÇÖZÜM DEĞİLDİR

23.07.2024

TMMOB Aydın İl Koordinasyon Kurulunun da aralarında bulunduğu Aydın Akademik Meslek Odaları Platformu 23 Temmuz 2024 tarihinde "İşi Ehline Bırakmadınız! Katliam Çözüm Değildir" başlıklı ortak bir basın açıklaması yaptı.

İŞİ EHLİNE BIRAKMADINIZ! KATLİAM ÇÖZÜM DEĞİLDİR

Uzun yıllardan beri, var olan kanun hükümlerini uygulamaktan kaçan, evcil hayvan bakım ve rehabilitasyon merkezlerini kurmayan, belediyelerin personeline sürgün yeri olarak gösterdiği var olan merkezlerin (barınakların) kapasitesini artırmayan ve alt yapı şartlarını iyileştirmekten kaçınan, etkin popülasyon kontrolü ve sağlığı için çalıştırılması gereken veteriner hekim ve yardımcı sağlık personelinin 10 da 1 ini dahi istihdam etmeyen, kısırlaştır, aşıla ve yerinde yaşat altın kuramından haberi bile olmayan, sahipsiz hayvanlar konusunda etkin çalışmaları sürdürecek olan, Veteriner işleri müdürlükleri ve veteriner işleri halk sağlığı daire başkanlıkları kurulması gerektiği uyarılarımızı asla ciddiye almayan, gerekli gereksiz her alana dünyanın bütçesini ayıran ancak sahipsiz hayvanların popülasyon kontrolü ve sağlığı konusuna gelince cebinde akrep varmış gibi davranan belediye başkanlarının, yetki sahiplerinin ve gereken desteği vermeyen merkezi yönetimin basiretsizliğinin faturası, Allah 'ın dilsiz ve masum kullarına kesilemez, bunu hiç bir vicdan kabul etmez. Milletimizin vicdan hafızasında, masumları katlederek çözüm aramak yoktur ve asla olmayacaktır.

Komisyonda görüşülen yeni kanun taslağına bakıldığında, belediyelerin barınak kurması için 2028 yılına kadar süre verileceği görülmektedir. Bir çok belediyede barınak olmadığını biliyoruz, mevcut barınakların bir çoğunun kapasitesinin oldukça düşük olduğunu biliyoruz. Sokak hayvanlarının sayısının 4 milyon olduğu kabul edilirse,  105 bin mevcut barınak kapasitesi, toplanan sahipsiz köpekleri barındırmakta oldukça yetersiz kalacaktır. 105 binden sonraki 3 milyon 900 bin sokak hayvanının akıbeti ne olacaktır? Burası ciddi anlamda muallakta bırakılmıştır.

Yerel ve merkezi yönetimin sorumluluk almaktan mümkün olduğunca kaçınması nedeniyle inisiyatif alarak, büyük fedakarlıklarla çalışan Veteriner Hekimlerin, hayvan sever vatandaşlarımızın ve sivil toplum kuruluşlarının kendi başlarına yıllardır sürdürdüğü popülasyon kontrolü ve sağlığı mücadelesinin yeterli gelmediği ortadadır.

Dünyada yapılan bilimsel çalışmalar, hayvanların itlafının etkisiz kaldığını, etkin ve geniş kapsamlı kısırlaştırmanın ise oldukça faydalı olduğunu göstermektedir.

Kırsal bölgelerdeki sahipsiz köpeklerin toplanması, yaban hayatı ile, insan ve evcil hayvanlar arasındaki bariyeri kaldıracak, kurt, domuz çakal v.b. hayvanlar yerleşim bölgelerine akın edeceklerdir. 

Şehir merkezlerinde toplanan hayvanların yerini, fareler ve yılanlar dolduracaktır. Artacak olan fare popülasyonu veba salgınlarına davetiye çıkaracaktır. Fransa metrolarındaki fare baskınları hepimizin malumudur.

Kanunun hazırlık sürecinde, "işi ehline verin" prensibi göz ardı edilerek, popülasyon kontrolünün anahtarı konumunda olan Türk Veteriner Hekimleri Birliğinden görüş almaktan kaçınılmış, bu nedenle pek çok problemi beraberinde getirecek olan, vicdani yaklaşımdan oldukça uzak, yaşam hakkını ayaklar altına alan, bilimle bağdaşmayan bir tasarı ortaya çıkmıştır.

Yerel yönetimlerin, merkezi yönetimin, Veteriner fakültelerinin, Veteriner Hekimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının koordineli şekilde gerçekleştireceği bir kısırlaştırma seferberliği ile, 4 milyon hayvanın kademeli şekilde öldürülmesi yerine, 1.5 milyon hayvanı hızlı şekilde kısırlaştırarak, tüm hayvanları mikroçip ile kayıt altına alarak, sokağa hayvan bırakılmasının ve kontrolsüz hayvan üretimi ve satışının önüne caydırıcı cezalarla geçerek, sahipsiz hayvanların sahiplendirilmesini üst düzeyde çalışmalarla teşvik ederek çözebilmek mümkün.

Tüm bunları kapsayacak, bilime, vicdana ve akla uygun bir mevzuat çalışmasını hızlı şekilde hemen başlatalım, ülkemize yakışan ve tüm dünyaya örnek olacak çözümü hep bir elden ortaya koyalım.

Kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.

  • Aydın Barosu
  • Türk Dişhekimleri Birliği Aydın Diş Hekimleri Odası
  • Türk Eczacıları Birliği 21. Bölge Aydın Eczacı Odası
  • Aydın Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası
  • Türk Tabipler Birliği Aydın Tabip Odası
  • TMMOB Aydın İl Koordinasyonkurulu
  • Aydın Veteriner Hekimleri Odası