MADENMO: MADENLER HALKINDIR YABANCI ŞİRKETLERE SATILAMAZ!

23.07.2024

TMMOB Maden Mühendisleri odası 23 Temmuz 2024 tarihinde "Madenler Halkındır Yabancı Şirketlere Satılamaz!" başlıklı bir basın açıklaması yaptı.

MADENLER HALKINDIR YABANCI ŞİRKETLERE SATILAMAZ!

Londra borsasında işlem gören çok uluslu özel amaçlı satın alma şirketinin, Balıkesir ili Bigadiç ilçesinde bulunan Gediktepe polimetal madenini satın aldığı ve ülkemizde sahip oldukları maden ruhsatlarıyla birlikte küresel bir maden şirketi devi olmak için önemli bir konum elde ettiği yönündeki haberler basına yansımıştır.

24 Ocak 1980 neoliberal ekonomik kararlarının 12 Eylül askeri darbesi sonrası uygulamaya sokulmasıyla, Türkiye sadece ekonomik anlamda değil aynı zamanda siyasi, toplumsal ve kültürel anlamda da olumsuz olarak dönüştürülmüştür. Bugün ülkemizin yaşadığı ekonomik ve siyasal zorlukların nedeni 40 yılı aşkın uygulamaya konulan neoliberal politikaların acı reçetelerinin sonucudur.

Ekonominin her alanında olduğu gibi doğal kaynaklarımız da talan edilmektedir. Yasalardaki yetersizlikler ve siyasi iradenin de yabancı sermayeyi teşvik etmesiyle madenlerimiz uluslararası şirketlerin kontrolüne geçmeye devam etmektedir. Dünya borsalarında işlem gören çok uluslu şirketler ülkemizde yeni maden ruhsatlarıyla ve madencilik sektöründe faaliyet gösteren şirketlerle yakından ilgilenmektedir. Dünyanın çok ciddi bir hammadde krizine girdiği mevcut süreçte; yabancı firmaların veya yerli görünümlü ortaklı firmaların metal madenleri, kritik mineralleri ve stratejik enerji hammadde kaynaklarını kapsayan maden ruhsatlarını elde etmek için sömürgeci bir anlayış içerisinde hareket ettiği aşikardır.

Gelinen süreçte; madenlerimizi, limanlarımızı, fabrikalarımızı çok uluslu şirketlerin, kartellerin kontrolüne bırakan tüm uygulamalara karşı durmak bir yurttaşlık görevidir.

Ülke madenlerinin ve kaynaklarının değerlendirilmesinde; talanı, peşkeşi, sömürgeciliği teşvik ve kabul eden her türlü siyasi anlayışa karşı bir kere daha tekrar ediyoruz. ‘Madenler halkımızındır’.

İktidarı, çok uluslu kartellerin yeni nesil sömürgecilik anlayışına karşı madenlerimizin kamunun kontrolü altında kalmasını sağlayacak yasal düzenlemeleri acilen yapmaya çağırıyoruz.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası olarak; önümüzdeki süreçte de madenlerimiz ve tüm değerli kaynaklarımız ile ilgili talan ve sömürgeciliği teşvik eden her türlü anlayışa karşı durmaya ve kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu