HKMO: 25 YILDA DERS ALABİLDİK Mİ?

16.08.2024

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Büyük Marmara Depreminin yıldönümü dolayısıyla 17 Ağustos 2024 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

25 YILDA DERS ALABİLDİK Mİ?

17 Ağustos’tan alınmayan dersler, bizleri  6 Şubat 2023’te daha büyük felaketlere sürükledi.

17 Ağustos 1999’da gerçekleşen ve Merkez üssü Gölcük olmak üzere İzmit, Adapazarı ve İstanbul gibi pek çok yerde hissedilen, 7.4 büyüklüğündeki depremin üzerinden 25 yıl geçti. Ancak ne yazık ki 17 Ağustos’tan alınmayan dersler, bizleri başka felaketlerle yüzleştirdi. 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş’ta yaşanan depremler, gerekli önlemlerin alınmasında gecikilmesinin geri dönüşü olmayan zararlara yol açtığını bir kez daha gösterdi.

Doğal afetlerin felakete dönüşmemesi için bilimin ve tekniğin ışığında toplumu önceleyen planların yapılması ve uygulanması, denetimsiz ve ruhsatsız yapılara göz yumulmaması, dere yataklarında yapılaşmanın yasaklanması, vadilerin yapısının HES’lerle bozulmaması, kentsel dönüşüme öncelik verilerek afet riski altındaki yapıların bir an önce dönüştürülmesi, imar aflarının bir daha ülke gündemine asla gelmemesi ve kıyıların doldurulmak yerine korunması başta olmak üzere deprem coğrafyası olan ülkemizde geçmişten ders alınarak doğaya karşı değil doğayla barışık uygulamalarının hayata geçirilmesi her zaman dile getirildi. Ancak yetkililerce alınması gereken tedbirlerde geç kalınması, can ve mal kayıplarının yaşanmasına neden olarak pek çok insanın hayatında onulmaz yaralar açtı.

17 Ağustos başta olmak üzere depremlerde hayatını kaybedenleri bir kez daha saygıyla anıyor; geçmişten alınacak derslerle yarının daha iyi inşa edilmesi için meslek alanlarımızla ilgili her türlü bilimsel ve teknik katkıyı vermeye devam edeceğimizi bir kez daha yineliyoruz.

TMMOB
Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası