2015 YILI ÜCRETLİ ÇALIŞAN MÜHENDİS MİMAR VE ŞEHİR PLANCISI ASGARİ ÜCRETİ 3000 TL. OLARAK BELİRLENDİ

01.12.2014

TMMOB Yönetim Kurulu ücretli çalışan mühendis mimar ve şehir plancıları için 2015 yılı ilk işe giriş bildirgesinde baz alınacak asgari brüt ücreti 3.000 TL olarak belirledi. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı konuya ilişkin olarak 1 Aralık 2014 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

Yönetim Kurulumuz ayrıca; odalarınca belgeli çalışmanın koşul olduğu uzmanlık alanlarında, mesleki deneyimin arandığı alanlarda, şantiye şefliği, sorumlu müdürlük, iş güvenliği uzmanlığı, yapı denetim elemanı, teknik nezaretçi, uzak yol kaptanlığı gibi hizmetlerde asgari ücret uygulanmayacağını, bu durumda olan mühendis, mimar, şehir plancılarının ücretlerinin alınan sorumluluk gereği belirlenen asgari ücretinin üzerinde olmak zorunda olduğunu da karar altına aldı.

Hatırlatmamız gerekirse:

31 Temmuz 2012 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurulu ile Birliğe bağlı odalarımızın üyelerine yönelik bir protokol imzaladık.

Karşılıklı mutabakata vararak imzalanan bu protokolün amacı: "Sosyal güvenliğin toplumun tüm bireyleri için temel bir hak olduğu gerçeğinden hareketle, sosyal güvenlik hakkından yoksun bırakan kayıt dışı istihdam ve emeklilik haklarının eksik tesisine etki eden ücretlerin SGK’ya eksik bildirimini önlemek, sosyal güvenlik kavramının temel bir hak olduğunun toplumumun tüm bireyleri tarafından bilinmesini ve bu hakkı koruyan kurumların tanıtılmasını sağlamak, vatandaşlarımızı yeni düzenlemeler ile ortaya çıkan hak ve yükümlülükler konusunda bilgilendirmek, toplumda sosyal güvenlik bilincinin oluşmasını sağlamak amacıyla işbirliği yapılması"dır.

Bu protokolün dayanağı; 31.05.2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 100. maddesi ile 16.05.2006 tarihli ve 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu’nun 13. maddesinin (g) bendi ve 14. maddesinin (d) bendidir.

Bu protokole göre Birliğimiz "ücretlerinin eksik bildirilmesini önlemek amacıyla mühendislik, mimarlık ve şehir planlama alanlarında meslek icra eden disiplinlere ilişkin olarak yıllık bazda asgari ücret seviyeleri belirleyerek SGK’ya iletecektir".

Yine bu protokole göre SGK; "Sosyal güvenlik bilincinin artırılması amacıyla TMMOB tarafından dağıtımı sağlanacak dokümanların hazırlanmasına yardımcı olmayı, mühendis ve mimarların ücretlerinin, TMMOB tarafından belirlenerek kuruma iletilen asgari ücretlerin altında olmaması için gerekli tedbirleri almayı, diğer konularla ilgili olarak teknik destek sağlamayı ve TMMOB ile iyi niyet ve uyum içinde işbirliği yapmayı kabul ve taahhüt etmektedir".

Birliğimiz açısından bu protokolü imzalanmasının dayanağı ise 24-25 Eylül 2010 tarihlerinde gerçekleştirilen TMMOB 41. Dönem Olağanüstü Genel Kurulu’nun aldığı karardır:

"Mühendis, mimar ve şehir plancıları meslek örgütleri ile birlikte tüm emekçilerin insanca yaşamaya yetecek asgari ücret hakkı mücadelesine katılırlar. TMMOB, üyeleri olan emekçi mühendis, mimar ve şehir plancıların da aralarında bulunduğu tüm işçi sınıfı için insanca yaşam ücretinin belirlenmesi mücadelesini diğer emek ve demokratik kitle örgütleri ile birlikte verir. TMMOB ve bağlı odalar yasa ve yönetmeliklerden aldıkları yetkiyi emekten yana değerlendirerek, insanca yaşanılacak ücreti mühendis, mimar, şehir plancıları için asgari ücret olarak ilan eder ve uygulanmasını sağlar."

Biz biliyoruz:

İlk işe girişte TMMOB tarafından belirlenmiş asgari ücretin altında ücret alan meslektaşlarımızın durumları örgütümüzün bu çabayı güçlendirmesi ile düzelebilecektir.

Birliğe bağlı Odalarımızın Yönetim Kurulları, olası yanlış uygulamaların düzeltilmesi için yoğun çaba sarf etmektedir, sarf edecektir.

"Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz" sözümüzden hareketle; sorunu olan üyelerimizin başvuracağı yer başta Odası olmak üzere TMMOB‘dir. Açık deyimiyle örgütlülüğümüzdür.

Mehmet Soğancı
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı