MO: MESLEKTAŞLARIMIZA, KAMU GÖREVLİLERİNE VE ÖĞRETİM ÜYELERİNE UYGULANAN BASKI, İHRAÇ VE GÖREVDEN UZAKLAŞTIRMALARI KINIYORUZ

10.02.2017

TMMOB Mimarlar Odası, KHK'larla görevlerinden ihraç edilenlere ilişkin 10 Şubat 2017 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

21 Temmuz 2016 tarihinde ülke genelinde ilan edilen ve halen devam eden Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) aracılığı ile toplumsal ve sosyo-kültürel yapıya, kamu kurumlarına, çalışanlarına, temel insan hak ve özgürlüklerine dair pek çok düzenleme gerçekleştirilmekte; böylece kamu yeniden yapılandırılmaktadır.

Bu çerçevede çıkarılan düzenlemeler yoluyla kamu kurumları değiştirilmiş veya kapatılmış, çalışanları tasfiye edilmiş, yükseköğretim kurumlarının özerk yönetim yapılarında yer alan rektörlük seçimleri kaldırılmış, basın-yayın organları ve sivil toplum kuruluşları kapatılmıştır.

İzlenen tutarsız ve hukuksuz politikaların önünde engel olarak görülen; toplumun nitelikli kamu hizmetlerine erişiminin sağlanması ve bu hizmetlerin kamu yararına yürütülmesi için çalışmalarını sürdüren meslek örgütlerinin, sivil toplum kuruluşlarının ve yükseköğretim kurumlarının kamusal ve özerk yapıları yok sayılmakta, bu hizmetler ve üretim süreçleri değersizleştirilmektedir.

Bütün bu düzenlemeler; mesleki hakların kısıtlanması yoluyla uzmanların sunduğu nitelikli hizmetlerin topluma ulaşmasını ve meslek mensuplarının yetkinliklerinin güvencesi olan meslek kuruluşlarının ve kamu kurumlarının topluma karşı sorumluluklarını yerine getirmesini engelleyecek koşulları oluşturmakta; kamu hizmetlerini uygulama, yönetim ve denetim boyutuyla merkezi politikaların bileşeni haline getirmektedir.

21 Temmuz tarihinden bugüne yayımlanan 21 KHK yoluyla binlerce kamu görevlisi milli güvenliğe karşı faaliyette bulunmak ve teröre destek vermekle suçlanarak görevlerinden ihraç edilmiştir. Kamu görevlerinden ihraç edilenler arasında; Evrensel İnsan Hakları Beyannamesinde ve Anayasada güvence altına alınmış olan düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında, görüş ve değerlendirmelerini kamuoyu ile paylaşan, mesleki bilimsel çalışmalar yürüten meslektaşlarımız da bulunmaktadır.

Özerk, özgürlükçü ve demokratik yapıları ile bireylerin ifade ve söylem özgürlüklerini koruyarak toplumsal ilerlemenin ve gelişmenin öncüleri olmakla yükümlü olan üniversitelerde görev yapan öğretim üyelerinin ve kamu görevi yürüten meslektaşlarımızın; baskı, istifaya zorlama, görevden uzaklaştırma, ihraç ve gözaltı gibi yöntemlerle itibarsızlaştırılmalarını reddediyoruz.

Mimarlar Odası olarak; bu bağlamda, bütün ilgili kesimleri hukuki sorumlulukları çerçevesinde hareket etmeye, soruşturma ve incelemeleri; hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı çerçevesinde sonuçlandırılmaya; toplumun, bütün kurum ve kurallarıyla işleyen tam ve eksiksiz demokrasi beklentisini özenle gözetmeye çağırıyoruz.

Değerli kamuoyumuza saygı ile duyuruyoruz.

TMMOB MİMARLAR ODASI