MO: YAŞANAN SEL FELAKETİ YENİ AFETLERE KARŞI UYARI NİTELİĞİ TAŞIMAKTADIR

05.09.2023

TMMOB Mimarlar Odası, Samsun, Ordu’da ve Giresun’da gerçekleşen yoğun yağışlara ilişkin 5 Eylül 2023 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

3 Eylül 2023 tarihinde Samsun, Ordu’da ve Giresun’da gerçekleşen yoğun yağışların ardından yaşanan sel felaketlerinde bazı bölgelerde ulaşım kısıtlanırken, kent merkezleri ve yerleşim alanları zarar görmüştür. 4 Eylül 2023 tarihinde ise Kayseri, Aksaray ve Nevşehir’de yaşanan sel sonucu üç yurttaşımız hayatını kaybetmiş, kaybolan bir bebeği arama çalışmaları devam etmektedir.

Kuvvetli yağışlar nedeniyle su baskını, dolu yağışı ve sel risk inin sürdüğü illerimizde kaygı verici gelişmeler devam etmektedir.

2012 yılından bu yana Artvin, Bartın, Düzce, Giresun, Karabük, Kastamonu, Samsun, Sinop, Trabzon ve Zonguldak illerinde onlarca yurttaşımızın hayatını kaybettiği afetlerin ardından kentlerimizde afet risklerini azaltacak önlemler alınmamıştır.

Son on yıldır giderek artan felaketlere karşın, yerleşim yerlerinde yıkımlara sebep olan ve yıllardır uygulanan altyapı, kentleşme ve yapılaşma politikaları yaşanan acılara ve kayıplara rağmen sürdürülmektedir.

Afetlere karşı güvenli yapı ve yaşam çevreleri oluşturulması için; deprem, sel gibi tüm afet risklerinin azaltılmasına yönelik bilimsel planlamaya dayalı bütüncül çalışmalar yürütülmesi; afet ve acil durum yönetimi hazırlıklarının yapılması gerekmektedir.

Mimarlar Odası olarak, afetlerde kaybettiğimiz yurttaşlarımızı bir kez daha saygıyla anıyor; sahip olduğumuz mesleki uzmanlık ve toplumsal sorumluluklarımız kapsamında, tüm Birimlerimizle birlikte afet baskısı altındaki bölge için çalışmalarımızı sürdüreceğimizi değerli kamuoyumuzla paylaşıyoruz.

TMMOB MİMARLAR ODASI
MERKEZ YÖNETİM KURULU