ODALARDAN İSTİKLAL CADDESİ'NDEKİ SALDIRIYA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR

21.03.2016

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Makina Mühendisleri Odası, Metalurji Ve Malzeme Mühendisleri Odası ve Şehir Plancıları Odası, 19 Mart 2016 tarihinde İstanbul İstiklal Caddesi'nde gerçekleşen bombalı saldırıya ilgili birer basın açıklaması yaptılar.

İMO: İSTİKLAL CADDESİ’NDE DÜZENLENEN SALDIRIYI LANETLİYORUZ

İstanbul`un en kalabalık noktalarından biri olan İstiklal Caddesinde, 19 Mart 2016 tarihinde düzenlenen bombalı saldırıda, İstanbul Valiliğinin verdiği bilgiye göre 4 kişi hayatını kaybetti, 36 kişi de yaralandı. Ocaklara ateş düşüren bu kanlı alçakça saldırıyı lanetliyoruz.

Son bir ayda, onlarca masum sivili hayattan koparan 3 kanlı alçakça saldırının yaşandığı bir ülkede söylenecek söz tükenmiş demektir. Ülke içinde ve dışında, her geçen gün daha da yakıcılığını hissettiren savaş ortamında halkın can güvenliği tehdit altındadır.

İnşaat Mühendisleri Odası olarak, savaştan hiç kimsenin kazanç elde edemeyeceğini, barışın tek çözüm olduğunu önemle vurguluyoruz. İstiklal Caddesi`ndeki kanlı saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyoruz.

İnşaat Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu

JMO: TAKSİM’DE HAİN SALDIRI

İstanbul Taksim`de 19 Mart 2016 tarih ve saat: 10.55 sularında meydana gelen saldırı sonrası çoğunluğu yabancı uyruklu 5 kişi yaşamını yitirmiş, 7`si ağır olmak üzere 39 kişi ise yaralanmıştır. Meydana gelen bombalı saldırı ile tüm ülke bir kez daha derinden sarsılmıştır. Sivil insanlara karşı girişilen bu hain terörü şiddetle kınıyor, yaşamını yitirenlerin yakınlarına ve tüm halkımıza başsağlığı; yaralılara acil şifalar diliyoruz.
Ülkemiz, 7 Haziran seçimlerinden bu yana, ölüm ve gözyaşının hakim olduğu acımasız bir şiddet ve kaos ortamına sürüklenmiştir. İçeride ve dışarıda yürütülen savaş politikaları ülkemizi açık bir savaş alanı haline getirmiş, her türlü katliama zemin hazırlamıştır. Bu süreçte, Savaşın kanlı yüzü birbirinin ardına gelen bombalı saldırı ve katliamlarla kendini göstermekte, şiddet şiddeti doğurmaktadır.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak, bu insanlık dışı katliamı kınıyor, ölümün, acının, göz yaşının olmadığı bir ortamının sağlanması için gerekli adımların çok geç olmadan atılmasını bekliyor, barışı savunmaya ve umudumuzu korumaya devam ediyoruz.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu

MMO: İSTANBUL KATLİAMINI NEFRETLE KINIYOR, LANETLİYORUZ

“Katliamlar ülkesine” dönen ülkemizde bu kez 19 Mart 2016 Cumartesi günü İstanbul’da İstiklal Caddesi üzerinde bir katliam yapıldı. Başka ülkelerin yurttaşı olan 4 insan yaşamını kaybetti, aralarında çocukların da olduğu onlarca insan yaralandı. İnsana, yaşama, demokrasiye, laikliğe düşman güçlerin yaptığı bu katliamı nefretle kınıyor, lanetliyor; halkların başı sağ olsun diyor, yaralılara ivedi şifalar diliyoruz.

Ülkemizi yönetenlerin ve “teröre alışmalıyız” diyenlerin aksine; teröre, katliamlara, demokrasi düşmanlığına, gericiliğe, faşizme, emperyalizmin oyunlarına ve ülkemizin mahvedilmesine alışmayacağız, teslim olmayacağız, susmayacağız diyoruz. Katliamları ve yaşamlarını kaybedenleri unutmayacak, unutturmayacağız.

Tekrar belirtmek istiyoruz; halkımızı acı, belirsizlik, korku ve kitlesel pasifikasyona esir edecek, insana değer vermeyen, Türkiye’yi daha büyük bir kan gölüne çevirecek çok tehlikeli bir gidiş söz konusudur. Bu gidişe bir son verilmeli, barışın, emeğin, insanın, demokrasinin sesi yükseltilmelidir.

Ali Ekber Çakar
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı

MET.MAL.MO: BU DEFA BEYOĞLU

Karanlık güçler durmuyor. faşist katiller kana doymuyor. Ülkemiz en merkezi, sözde en çok korunan bölgelerinde üst üste bombalar patlıyor, masum insanlar katlediliyor.

Bu defa hedef Beyoğlu, İstiklal caddesi. 19 Mart 2016 cumartesi günü sabah saatlerinde dünyanın çeşitli ülkelerinden insanların olduğu bir yerde patlatıldı bomba. Yine masum insanlar öldü. Yine küçük çocuklar yaralandı.

AKP İktidarı tam bir katliamlar tarihine dönüştü;

20.07.2015 Suruç
10.10.2015 Ankara Gar önü
12.01.2016 İstanbul Sultanahmet
17.02.2016 Ankara Merasim Sokak
13.03.2016 Ankara Kızılay
19.03.2016 İstanbul İstiklal Caddesi

Artık tesadüfen yaşıyoruz. Ne zaman nerede bomba patlayacağını iktidar bile bilmiyor. O kadar ki bir futbol maçının güvenliğini bile alamayacağını maçı erteleterek itiraf ediyor.

Ama alışmayacağız.

Karanlığa teslim olmayacağız.

Bu katliamları yapanları, yaptıranları affetmeyeceğiz.

Katledilen kardeşlerimizi unutmayacağız. Unutturmayacağız.

Ve

İnanın; o gün geldiğinde ülkemizi bu hale getirenlerden hesap soracağız.;

TMMOB METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLERİ ODASI
YÖNETİM KURULU

ŞPO: SUSMAYACAĞIZ, ALIŞMAYACAĞIZ, TESLİM OLMAYACAĞIZ!

19 Mart 2016 tarihinde, Ülkemizin en önemli kamusal mekanlarından biri olan İstiklal Caddesi’nde 4 insanımızın yaşamını yitirmesine, onlarcasının yaralanmasına neden olan saldırının faillerini lanetliyoruz.

Kentlerimizin, kamusal alanlarımızın güvensizleştirilmesi, korku ile toplumun dizayn edilmesi ve siyasetin şiddet ve ölüm sarmalında seyretmesi karşısında, barışı ve yaşamı savunanlar olarak mücadeleye devam edeceğimizi bir kez daha kararlılıkla belirtiyoruz.

SUSMAYACAĞIZ, ALIŞMAYACAĞIZ, TESLİM OLMAYACAĞIZ!

TMMOB Şehir Plancıları Odası