TMMOB BODRUM İKK: YAŞAM ALANLARIMIZDAN ELİNİ, GÖZÜNÜ, FİKRİNİ ÇEK; TOPRAĞIMIZA, SUYUMUZA, HAVAMIZA DOKUNMA!

28.08.2024

TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu 27 Ağustos 2024 tarihinde Aspat Anthevan Projesine karşı "Toprağıma, Suyuma, Havama Dokunma!" diyerek bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklaması metnini Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mustafa Erdoğan okudu. Açıklama şöyle:

YAŞAM ALANLARIMIZDAN ELİNİ, GÖZÜNÜ, FİKRİNİ ÇEK;

TOPRAĞIMIZA, SUYUMUZA, HAVAMIZA DOKUNMA!

Değerli arkadaşlar, Sayın Basın Mensupları

Bugün, Aspat'ta talana karşı verilen hukuk mücadelemizin sonucunu sizlerle ve kamuoyumuzla paylaşmak için burada bulunuyoruz.

Çıfıt Kalesinin eteğinde; Karya’nın Termera’sı, Bizans’ın Strobilos’u, Osmanlı’nın Sıravolos’u ve Halil’le Gülsüm’ün artık tarumar edilmiş Aspat’ındayız...!

Bu toprakların kadim kültürlerinden nasibini almayan, insan ve tabiatının birbiriyle nasıl sarmaş dolaş yaşadığını zerre kadar hissetmeyen bir anlayışın külliyen doğal ve kamusal zarara sebep olan yüksek rant hedefli projelerinden birinin gerçekleşmeye devam ettiği Aspat’tayız...!

8-9 yıl öncesine kadar tarihi, toprağı, azmağı, ağaçları, kıyısı, mütevazi tesisi ve hatta heykelleri ile büyük ölçüde yaşayan fakat şimdi mevzuatı bile arkadan dolanan kitabına uydurulmuş karar ve onaylarla banka mevduatına dönüşmüş Aspat’tayız..!

Kamuoyumuzun da çok iyi izlediği ve zaten biliyor olduğu gibi yaklaşık 8 yıldır Bodrum TMMOB İKK, Bodrum Kent Konseyi, Meslek Odaları ve STK’lar ile duyarlı vatandaşlarımızın itiraz ve tepkilerine konu olan ve yargıda verdiğimiz zorlu bir hukuki mücadele sürecinin gelinen aşamasında:

Ekte sunduğumuz TMMOB Bodrum İKK‘nın açmış olduğu dava ile ilgili DANIŞTAY 4.DAİRESİ’NİN 2024/270 Esas No ve 2024/3548 sayılı ve, 2024/752 Esas No ve 2024/3549 sayılı 30.05.2024 tarihli kararlarıyla; Muğla ili Bodrum İlçesi Akyarlar Mahallesi Tuzla Aspat Mevkii 404 ada 1 parsel, 407 ada 2,4,6 parsellerdeki ANTHAVEN PROJESİ İLE İLGİLİ VERİLMİŞ TÜM KARAR, ONAY, İZİN VE RUHSATLARIN DAYANAĞI OLAN ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARLARININ DANIŞTAY 4.DAİRESİ TARAFINDAN KESİN OLARAK İPTAL EDİLMİŞ OLDUĞUNU duyurmak, kamuoyu ile paylaşmak ve gereğinin acilen yapılmasını tüm ilgili, yetkili ve sorumlu kurumlardan talep etmek için Aspat’tayız...!

İşletilen hukuk dışı ve toplumsal meşruiyeti olmayan süreç yerine söz konusu Danıştay kararlarında da açıkça belirtilmiş olduğu gibi mevzuata uygun davranılarak KÜMÜLATİF ÇED SÜRECİ gerçekleştirilmiş olsa Aspat hala azmağı, ağaçları, toprağı, tarihi, kıyısı, rüzgarı ile yaşıyor olacaktı.

Proje bütününü; Azmak ağzı dip taraması, Turizm Tesisi Kapasite Artışı, Taşkın Önleme ve Dere Islahı, Turizm Konaklama Tesisi ve Toplu Konut Proje Revizyonu, Yat Yanaşma Yeri ve Mahmuz projesi olarak birbirinden ayırarak düşük kapasiteli parçalar halinde gösterip ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR kararlarıyla yol alınmasının sorumlusu RANT KOALİSYONU ’dur.

İnşaat projesine ve iskanına onay veren Bodrum Belediyesi danıştay kararları doğrultusunda acilen verilen ruhsatları iptal etmelidir.

Yarımadamızda Cennetkoy, Usuluk, Tavşanburnu, Adalıyalı, Gökburun, Saplıburun, Firenkazmağı, Ali Hoca Burnu, Gerenkuyu örneklerinde olduğu gibi ülkemiz genelinde neredeyse birbirinin aynı şekilde yasa tanımaz, hukuk dışı yöntemlerle kamusal olanın ele geçirilme süreçlerine kamuoyunun dikkatini çekiyoruz.

Tarlalarımıza, ormanlarımıza sulak alanlarımıza, derelerimize, meralarımıza, dağlarımıza hatta şehir ve köylerimize nereden ve nasıl baktıklarını bildiğimizi, İmar ve Planlama süreçlerinin bilimsel ilkeler ve toplumsal yarar hedefli gerçekleşmesi için İnsanımız ve Tabiatına hak, hukuk, adalet temelinde sahip çıkmaya devam edeceğimizi belirtiyor ve RANT KOALİSYONUNU BİR KEZ DAHA UYARIYORUZ;

YAŞAM ALANLARIMIZDAN ELİNİ, GÖZÜNÜ, FİKRİNİ ÇEK,

TOPRAĞIMIZA, SUYUMUZA, HAVAMIZA DOKUNMA;