TMMOB SANAYİ KONGRESİ 2015 GERÇEKLEŞTİRİLDİ

14.12.2015

TMMOB adına sekretaryası Makina Mühendisleri Odası tarafından yapılan 20. Sanayi Kongresi 11-12 Aralık 2015 tarihlerinde "Başka Bir Sanayileşme Mümkün" ana temasıyla Ankara’da İMO Teoman Öztürk Salonu’nda gerçekleştirildi.

Kongrenin açılış konuşmaları MMO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar ve TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı tarafından yapıldı. Açılışta ayrıca CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan ve ÖDP Parti Meclisi Üyesi Yaşar Aydın da birer konuşma yaptı.

İki gün süren kongrenin "Sanayi; Geçmişten Geleceğe" başlıklı açılış oturumunu Oğuz Türkyılmaz yönetti ve Prof. Dr. Bilsay Kuruç bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Korkut Boratavın yönettiği Dünya ve Türkiye‘deki gelişmeler konusunda kongrenin birinci oturumunda ise Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu Küresel Ekonomide Güç Dengeleri ve Sanayileşme, İktisatçı-Yazar Mustafa Sönmez Türkiye Kapitalizminin Açmazları ve İhtimaller, Yard. Doç. Dr. Elif Karaçimen Türkiye‘de Finansallaşmanın Değişen Dinamikleri: Şirket ve Hanehalkı Borçlanması konularında da birer sunuş yaptılar.

Öğleden sonra yapılan Sanayinin Sorunları (Makro Analiz) başlıklı ikinci oturum ise Prof. Dr. Aziz Konukman tarafından yönetildi. Bu oturumda Prof. Dr. Erol Taymaz Türkiye‘de Sanayileşme ve Yapısal Dönüşüm, Dr. Oktay Küçükkiremitçi ve Dr. Serdar Şahinkaya Türkiye, Sanayileşmek Mecburiyetindedir, Yavuz Bayülken Belgelerde Sanayi ve Gerçekler konularında birer sunuş yaptılar.

Kongrenin ikinci günü ise Yunus Yener‘in yönettiği ilk oturumda, Gebze Alan Araştırması konusu ele alındı ve Yrd. Doç. Dr. Serkan Öngel Üretim Zincirlerinde Mühendislerin Yeri ve Yaşam Koşulları / Gebze Havzası Örneği konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Cumartesi gününün Sanayileşme ve Emek konulu ikinci oturumunu ise Kaya Güvenç yönetti. Bu oturumda Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir Hayal Mühendisleri: Bilişim Endüstrisinde İş, İstihdam ve İşsizlik, Aslı Aydın ile Arş. Gör. Dr. Denizcan Kutlu Emek Süreçlerinin Dönüşümü ve Mühendisler ve Doç. Dr. Aziz Çelik Türkiye‘de 2000‘li Yıllarda Sendikal Hareketin Durumu üzerine bildiriler sundular.

İkinci gün Mete Dinçer‘ın yönettiği Başka Bir Sanayileşme Mümkün başlıklı panelde ise Prof. Dr. Erinç Yeldan, Oğuz Türkyılmaz ve Prof. Dr. Ergun Türkcan birer sunum yaptılar.  Kongrenin son oturumu olan forum da, MMO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar tarafından yönetildi. Forumda sonuç bildirisi için salondan katkılar alınarak, yapılan tartışmalar ve kongre boyunca dile getirilen görüşler, Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu tarafından toplu bir şekilde değerlendirildi.

 

MMO Başkanı Ali Ekber Çakar, açılış konuşmasında şöyle konuştu:
Bu kongrede, sizlerle birlikte, sanayide; dünya ve Türkiye‘deki gelişmeleri; sanayinin sorunlarını, Gebze alan araştırmamızı, sanayileşme ve emek süreçleri ile paralel olguları, mühendisler ve tüm emekçilerin durumunu irdeleyecek, "başka bir sanayileşme mümkün" bağlamında "nasıl ve kim için sanayileşme" sorunsalına yanıtlar arayacağız. Sınaî, ekonomik, sosyal, sınıfsal koşullara dair temel öneme sahip tespitleri, önerileri, alternatifleri; değerli sosyal bilimciler, uzmanlar ve örgütlü üyelerimizle birlikte geliştireceğiz. Sanayi Kongremiz, her defasında olduğu gibi, Türkiye‘nin önüne ciddi seçenek ve öneriler demeti sunacaktır. İktisadi, siyasi, sosyal çelişki ve çatışmaların yoğunlaştığı 2015 yılında, Sanayi Kongremiz tarihe önemli notlar düşecektir.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ise konuşmasına başlarken özellikle 7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri arasında içerde ve dışarda uygulanan yanlış politikalarla ve son olarak gerçekleştirilen Ankara Katlima‘yla ülkenin kan gölüne çevrildiğini hatırlattı. Emek, barış ve demokrasi isteyen güçlerin nefes bile almasına tahammül edilemeyen bir ortamda, bu tür etkinlikleri gerçekleştirmenin önemine değinerek; "Bizler bu yıl yirmincisini gerçekleştirdiğimiz kongrede ve bundan sonra yine tüm eylem ve etkinliklerimizde, sanayiden, bilimden ve kalkınmadan yana bir ülkeyi, savaşa karşı barışı, baskı ve eşitsizliklere karşı özgürlüğü, karanlığa karşı aydınlık bir geleceği savunmaya, kısaca hep bir ağızdan yine emek, barış ve demokrasi demeye devam edeceğiz" dedi.  Mehmet Soğancı konuşmasını Ankara Katliamı görüntülerinden oluşan bir video gösterisi eşliğinde tamamladı.