ZMO: ATATÜRK TARIM İŞLETMESİ YARGI KARARIYLA BİR KEZ DAHA KURTULDU!

20.11.2015

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Atatürk Tarım İşletmesi`nin 900 dekar arazisinin Yalova Üniversitesi kampüsü olarak kullanılmasına ilişkin iptal kararı üzerine 20 Kasım 2015 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

ATATÜRK TARIM İŞLETMESİ YARGI KARARIYLA BİR KEZ DAHA KURTULDU!

Yalova`da TİGEM`e bağlı Atatürk Tarım İşletmesi`nin 900 dekar arazisinin Yalova Üniversitesi kampüsü olarak kullanılmasına ilişkin Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararı Bursa İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. 

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK‘ün Yalova‘da arazi satın alarak kurduğu ve 1937 yılına kadar bizzat işlettikten sonra "tarım yapılması ve hilesiz meyve yetiştirilmesi" için halka bağışladığı çiftlik, denize sıfır konumu ile iştahı kabaran rant çevreleri tarafından uzunca süredir ele geçirilmeye çalışılmaktadır. 

İşletme arazisinin ele geçirilmesiyle ilgili başlıca girişimler şu şekilde gerçekleşmiştir. 

  • YPK tarafından 14.3.2005 tarihinde çiftliğin tasfiye edilmesi kararı alınmıştır. Tarım-İş Sendikası tarafından açılan ve ODA`mızın da müdahil olduğu dava sonucunda, Bursa 2. İdare Mahkemesi 26.12.2006 tarihinde YPK kararını iptal etmiştir. Başbakanlığın mahkeme kararına karşı yaptığı itiraz da, Danıştay 10. Dairesi tarafından 31.10.2007 tarihinde reddedilmiştir. 
  • Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) tarafından 12.8.2008 tarihinde, "İşletme TİGEM‘de kalacak şekilde, arazilerinin bir yıl içinde özelleştirilmesi" kararı alınmıştır. Bunun üzerine ODA`mızın açtığı dava kapsamında Danıştay 13. Dairesi, 28 Mayıs 2010 tarihinde söz konusu kararı iptal etmiştir. 
  • İşletmenin 940 dekar arazisi 6.12.2010 tarihli YPK kararıyla, Yalova Üniversitesi Kampüsü olarak kullanılmak üzere Hazine`ye bedelsiz devredilmiştir. ODA`mız tarafından karara karşı açılan dava Bursa 2. İdare Mahkemesi tarafından 16.12.2011 tarihinde reddedilmiştir.  Ancak temyiz başvurusu yaptığımız Danıştay 10. Dairesi, işletme kullanımında bulunan arazilerin, herhangi bir yasal dayanak olmaksızın kampüs amaçlı yapılaşmasını teminen devredilmesini hukuka aykırı bularak, mahkeme kararını bozmuştur. Bursa 2. İdare Mahkemesi de Danıştay`ın bozma kararına uyarak, söz konusu YPK kararını 19.10.2015 tarihinde iptal etmiştir. Böylece işletmenin tarım arazileri üzerinde yapılaşma girişimi bir kez daha engellenmiştir.  

Ancak bu süreçte işletme üzerindeki kampüs inşaatı devam etmiştir. Üstelik son 10 yıldır üst üste çıkartılan ÖYK ve YPK kararları nedeniyle işletme asıl işlevi olan tarımdan uzaklaştırılmıştır.  

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, üniversiteye değil, yer seçimine karşıdır. Yalova Üniversitesi`nin kampüsü için alternatif alanlar bulunabilecekken, Atatürk`ün tek bir ağacı kestirmemek adına evini ray döşetip taşıttığı çiftlik arazilerinin seçilmesi, en hafif deyimle duyarsızlık ve tarihe saygısızlıktır! 

Tüm dünyada tarımın önemi giderek daha iyi anlaşılır ve tarım arazileri korunmaya çalışılırken, ülkemizde zaten çok az kalmış sınırlı miktardaki verimli topraklarımızın amaç dışı kullanılması, rant uğruna yapılaşmaya açılması kabul edilemez bir durumdur. Herkes bilmelidir ki, Türkiye sebze tohumluğunda % 90 oranında dışa bağımlı iken, sertifikalı tahıl tohumluğu gereksinimimizin ancak % 25‘i üretilebilirken, arazilerini korumaya çalıştığımız TİGEM; tarım ve tarıma dayalı sanayiinin ihtiyacı olan her türlü mal ve hizmetleri üretmek amacı ile kurulmuştur. Ülkemizin bitkisel ve hayvansal üretimini artırmak, çeşitlendirmek ve ürün kalitesini iyileştirmek amacıyla tohumluk, fidan, fide ve benzerlerini yetiştirip yetiştiricilere intikal ettirme görevi bulunmaktadır. TİGEM`in bu ve benzeri görevleri yapmasını engelleyecek, arazilerini üretim için değil, amaç dışı kullanımlar için ele geçirmeye çalışacak her tür girişime karşı duruşumuzu, bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da aynı kararlılıkla sürdüreceğiz. 

Bir kez daha idareyi, tarım toprağını korumaya yönelik yargı kararlarına saygılı olmaya ve tarım sektörünü geliştirme konusunda göreve davet ediyoruz.    

Kamuoyuna saygı ile duyurulur. 

 

Özden GÜNGÖR

ZMO Yönetim Kurulu Başkanı