TMMOB 1. KADIN SEMPOZYUMU GERÇEKLEŞTİRİLDİ
TMMOB üyesi mühendis, mimar, şehir plancısı kadınlar ilk kez düzenlenen TMMOB 1. Kadın Sempozyumu’nda “Toplumsal cinsiyet eşitliği”ni tartıştılar.
TMMOB Kadın Çalışma Grubu tarafından TMMOB Teoman Öztürk Öğrenci Evi ve Sosyal Tesisi’nde 17 Ocak 2015 tarihinde düzenlenen sempozyumun açılışında Kadın Çalışma Grubu Başkanı Ülkü Karaalioğlu ve TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı birer konuşma yaptılar.
Ülkü Karaalioğlu, kadınların aile yaşamından başlayarak, kamusal yaşam ve siyasal alanda eşitsiz olduklarına, eşit temsil edilemediklerine vurgu yaparak, “İktidara geldiğinden beri sistemli bir şekilde cinsiyet ayrımını gerici yaklaşımla harmanlayarak adım adım dayatan, kadının bedeni ve kararına ilişkin söz söyleme hakkını kendinde bulan AKP zihniyeti, 12 yıldır, kadının aleyhine bu ayrımın giderek derinleştirilmesine, cinsiyetçi rollerin pekiştirilmesine yönelik söylemlerine hız kesmeden devam etti ve ediyor. Hatırlarsınız, Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan kadınla erkeği eşit konuma getirmenin fıtrata aykırı olduğunu, eşitliğin değil ‘adaletin’ savunulması gerektiğini söyleyerek kadına yönelik ayrımcı tutumu fıtrat ve adalet kavramlarıyla bir kez daha somutlaştırdı. Bu nedenle, aslında eğitim amacıyla düzenlediğimiz bu Sempozyum; hepimizce malum olan iktidarın kerameti kendinden menkul ‘adalet’ anlayışına olan itirazımızın da bir ifadesidir” dedi.
AKP iktidarının kadına yönelik “istihdam” adı altında sunulan politikalarını da eleştiren Ülkü Karaalioğlu, şunları söyledi:
“Yeni başbakan Ahmet Davutoğlu da aynı zihniyeti devam ettirmekten geri kalmayacağını, geçtiğimiz hafta açıkladığı Ailenin ve Dinamik Nüfusun Korunması Programıyla gösterdi. Son iki üç yıldır AKP’nin her altı ayda bir kadın istihdamını teşvik etme aldatmacası altında sunduğu paketlerin/programlarının sonuncusu olan bu program, kadınları ‘annelikle’ sınırlıyor. Yani erkeklerle eşit olarak değil, ancak anneliğin kazandırdıklarıyla, erkeklerin adaletine sığınarak var olabileceğini vurguluyor ve iki kişi arasındaki ilişkiyi ‘aile olmakla’ ve heteroseksüel ilişki biçimiyle sınırlandırıyor. Kadın emeği sömürüsüne dayanan; kadını düzenli, güvenceli işler yerine, anneliğe ve ev kadınlığına hapseden; kısmi zamanlı düşük ücretli sermaye çalışanı yapan bu cinsiyetçi programı reddediyoruz” diye konuştu.
Yaşamın tüm alanlarında, insanlık onuru ve değerleri bakımından olduğu kadar hak, fırsat ve sorumluluklar açısından da iki cins arasındaki eşitliğin tanınması ve gerçekleştirilmesinin temel talep olduğunu söyleyen Karaalioğlu, egemen sınıfın çıkarlarına hizmet eden cinsiyet ayrımcılığı çözülmeden, özgür ve eşit bir toplum yaratılmasının mümkün olmadığı ifade etti.
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı da, TMMOB içinde kadın çalışmalarının belli bir noktaya geldiğini, büyük oranda kurumsallaştığını belirterek, bu başarının genel kurullarda, kurultaylarda yürütülen çalışmalarla kadın üyelere ait olduğunu söyledi.
Gericiliğin bu kadar yaygınlaştığı, kadın cinayetlerinin hemen her gün işlendiği, “6 yaşında kız çocuklarının evlenebileceğinin” ifade edildiği günümüz Türkiye’sinde kadın çalışmalarının gelişmesini çok değerli bulduğunu ifade eden Soğancı, “Bizim için iki söz çok önemliydi ‘Kadın erkek omuz omuza hayatın her alanında’ ve ‘Kadınlar örgütlü TMMOB daha güçlü’. Şimdi bu iki söz çok daha önemli. Çünkü TMMOB’nin başında AKP’nin torba yasa musibeti var. TMMOB, AKP gericiliğine, piyasacılığına ve diktasına asla teslim olmayacaktır. Bu mücadelede kadın erkek hepimizin omuz omuza olacağımızı adım gibi biliyorum” diye konuştu.
Sempozyumda 3 oturumda 5 konuşmacı toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bildiri sundu. Ayşe Işık Ezer ve M. Hanze Gürkaş’ın moderatörlüğünü yaptığı oturumlarda;
İlknur Üstün “Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine/Eşitsizliğine Genel Bakış, Dr. Nazife Fevziye Sayılan “Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliğinin İnşası/Derinleştirilmesi: Gericilik”, Doç. Dr. Aksu Bora “Aile Modelleri, Gelenek ve Roller”, Yrd. Doç. Dr. Emek Çaylı Rahte “Popüler Kültürde ve Toplumsal Yaşamda Cinsiyetcilik”, Prof. Dr. Alev Özkazanç “Siyasetin Cinsiyeti ve Feminizm” başlıklı sunumlar gerçekleştirdi.