ODALARDAN ODTÜ'YE DESTEK AÇIKLAMALARI

05.01.2016

Maden Mühendisleri Odası, Makina Mühendisleri Odası ve Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)’nde yaşanan olaylar üzerine birer açıklama yaptı.

MADENMO: ODAMIZ ODTÜ VE ODTÜ‘LÜLER İLE BİRLİKTEDİR

AKP iktidarı ajandasını açmış ve seçimler öncesi ele geçiremediği TMMOB ve Odaları gibi yine son kalelerden biri olan ODTÜ`yü ele geçirmek için çalışmalara başlamıştır. Siyasi iktidar amacına ulaşmak için her zaman olduğu gibi yandaş medyası aracılığı ile ODTÜ kampüsünde yaşananları çarpıtarak her alanda şanlı bir tarihe sahip ODTÜ`ye yönelik saldırıları artırmıştır.

Daima bilimden, emekten ve halktan yana olan Maden Mühendisleri Odası olarak AKP iktidarı tarafından yürütülmekte olan gerici, ayrıştırıcı politik baskıların yeni bir örneği olan ODTÜ`ye ve ODTÜ`lülere karşı yürütülen saldırıları ve baskı politikalarını kınıyoruz.  

ODTÜ`ye zekası ve bilimsel çalışmaları ile giremeyenler topla tüfekle gireceklerini zannetmektedirler. Oysa bilmelidirler ki hiç kimse baskı ve şiddet politikalarıyla kendisini ODTÜ`de var edemez. Yaşanan ve yaşatılmaya çalışılan baskı ve şiddet ortamının asıl amacı ODTÜ`yü, ODTÜ yönetimini ODTÜ`de ki rantı ele geçirmek ve yandaşlarına peşkeş çekmektir.

İnanıyoruz ki birçok meslektaşımızın eğitim gördüğü, birçok üyemizin öğretim üyeliği yaptığı ODTÜ ve ODTÜ`lüler ilerici, çağdaş ve bilimsel geleneğinden aldığı güçle ve toplumun aydınlık yüzlü kesimleri ile birlikte direnecektir.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası bu mücadelede ODTÜ ve ODTÜ`lüler ile birlikte olacaktır.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu
06 Ocak 2016, Ankara

 

 

 

MMO: ODTÜ ve ODTÜ’lüler Yalnız Değildir

ODTÜ’ye Saldırılmasının Nedeni, ODTÜ’de AKP’nin “Yeni Türkiye”sine Aykırı Bir Ortamın Varlığıdır

Bilindiği üzere ODTÜ Kampusunda yaşanan ve yandaş medya tarafından çarpıtılan olayların ardından ODTÜ’ye yönelik saldırılar artmıştır. Bu durum, AKP iktidarının yıllardır örmekte olduğu gerici, halkı ayrıştıran ve iktidarını zor yoluyla pekiştiren politikalarının yeni bir örneğidir. ODTÜ yönetimini ve öğrencilerini hedef gösteren bu saldırıları kınıyoruz.

İlerici geleneğiyle yıllardır bilimsel eğitimden taviz vermeyen ODTÜ’de kendini var edemeyen AKP rejimi, bu tür provokasyonlarla üniversiteye dışarıdan müdahale etmektedir. Yaşanan olayların ardından ODTÜ rektörünün istifaya çağrılması, internete yurtdışından yapılan siber saldırılardan ODTÜ’nün sorumlu tutulması tesadüf değildir. Olayların ardından bir AKP Ankara milletvekilinin “Cizre’ye, Silopi’ye nasıl girdiysek ODTÜ’ye de öyle gireriz” açıklaması, AKP’nin üniversitelere olan yaklaşımının, iktidarın iç ve dış siyasette izlediği şiddete dayalı politikalarla paralelliğini gözler önüne sermektedir.

ODTÜ’nün internet sitelerinin “tr” uzantılı adreslerinin verilmesini sağlayan bir merkez olması, geniş arazilerine rant arzusuyla göz dikilmiş olması, Haziran ayında yapılacak rektörlük seçimleri gibi faktörler, iktidar çevrelerinin ODTÜ’yü fethetme isteğini artırmaktadır. Fakat birçok meslektaşımızın mezun olduğu, birçok üyemizin öğretim üyeliğini yaptığı ODTÜ’nün ilerici, laik, bilimsel geleneği, 1960’lar ve 70’lerde oluşturulan kültürüne sahip çıkarak direnecektir.

AKP rejimi kendine yandaş olmayıp bilimden, demokrasiden yana olan tüm kurum ve kuruluşlara saldırmaktadır. Ancak birçok bilim, meslek, kitle kuruluşu gibi TMMOB Makina Mühendisleri Odası da, dünden bugüne geleneğiyle dimdik ayakta durmuş, özgür düşüncenin ve bilimin öncülerinden olmuş ODTÜ’nün yanındadır. ODTÜ ve ODTÜ’lüler yalnız değildir. Emekten, bilimden, laik ve bilimsel eğitimden, demokrasiden, öğrenim özgürlüğü ve üniversite özerkliğinden yana olan herkes ODTÜ, öğrencileri ve öğretim üyeleri ile ve saldırılan her kurum, kuruluş, kişi ile dayanışma içinde olmalıdır.

Ali Ekber Çakar
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı

 

 

 

 

METALURJİ VE MALZ.MO: ŞİMDİ GEZİ ODTÜ'DÜR

Önce ODTÜ'deki binaların "kaçak" olduğunu iddia ettiler. Anında yanıtını aldılar.

Ardından Eymir Gölü'ne taktılar. Orada müthiş bir rant vardı. Yine tutturamadılar.

Sonra bir tatil günü gece yarısı 3000 polis eşliğinde iş makinelerini  ODTÜ ormanına sokup yol açtılar. ODTÜ'lülerin 50 yıl önce elleriyle diktikleri, yıllar içinde orman halini almış, Ankara'nın belki de bu büyüklükte tek yeşil alanının bir bölümünü  yok ettiler.

Yol bahane. Herkes biliyor. Bu iktidar özgürlüğe ve bilime düşman. ODTÜ'nün akademik alanda evrensel onurumuz olması bile rahatsız ediyor onları.

ODTÜ orta çağ karanlığına gömmek istedikleri, tam da bu nedenle kan gölüne çevirdikleri Türkiye'de bir özgürlük barış ve demokrasi vahası. Katlanamıyorlar. Korkuyorlar. Yok etmek istiyorlar.

Son günlerde "Ankara'nın bu soğuğunda" dışarıda namaz kılma bahanesiyle çıkartılan olaylar da bu zincirin son halkası. 

"Cizre‘ye, Silopi‘ye nasıl girdiysek ODTÜ‘ye de öyle gireriz" diyen AKP'li aslında; bilime, bilim yuvalarına nasıl baktıklarını özetliyor.

Biliyoruz ki "bu sadece namaz meselesi" değildir. ODTÜ‘nün internet sitelerinin "tr" uzantılı adreslerinin verilmesini sağlayan bir merkez olması, Haziran ayında yapılacak rektörlük seçimleri gibi faktörler de ODTÜ‘ye yönelik saldırıların nedenleridir.

Yandaş medyanın koro halinde sürdürdüğü yalan ve iftira kampanyaları ile desteklenen bu saldırılar; Bu ülkeyi ortaçağ karanlığına gömmek isteyenlerin önlerinde engel olarak gördükleri  ODTÜ'yü yok etme çabasıdır.

Sadece burada değil ülkenin her yerinde iyiden, güzelden, insandan yana olan her şeyi  yok etme çabasıdır.
Ve de beyhude çabadır.

Unutmayın. ODTÜ'ye yıkım araçlarınızı göndermeye kalktığınızda size "ODTÜ'yü yıkmak Güven, Özveri, Tecrübe ister" dendi.  Binaları yıkamadınız.

Çünki ODTÜ; faşizme ve irticaya karşı direnişin değerlerini genlerinde taşır.

Çünki ODTÜ faşizme ve irticaya karşı direnmenin insanlık görevi olduğunu bilir.

Bu ülkenin %50'sini yok sayanlara karşı özgürlük, barış ve demokrasiden yana olanların ODTÜ'de kenetlenme zamanıdır.

Bilinmelidir ki bilimi ülkenin ve halkın çıkarları doğrultusunda kullanma kararlılığında olan bizler ülkemizin geleceği adına, özgürlük ve demokrasi adına her türlü faşist baskı ve uygulamaya karşı ODTÜ'nün yanında duracağız.

Gezi ruhu ODTÜ'dedir.

Dün "Her yer Taksim, her yer direniş" diyorduk.

Bugün "Her yer ODTÜ, her yer Direniş" diyeceğiz.

TMMOB METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLERİ ODASI
YÖNETİM KURULU