TMMOB ÖRGÜTLÜLÜĞÜ TARTIŞMALARI

ISBN No:

975-395-983-1

Sunuş

Yönetim Kurulumuz ,38. dönemin başında karar altına aldığı Çalışma Programı‘nda Çalışma gruplarından birini de "TMMOB Örgütlülüğünün Geliştirilmesi Çalışma Grubu" olarak belirlemiş ve grubun tanımında da şunları yazmıştı:

"TMMOB 38. Olağan Genel Kurulu, TMMOB Ana Yönetmeliğinin, örgütümüzün 50 yıllık zengin bilgi-birikim, deneyim, eylem ve pratiğiyle sorun alanları olarak görülen; örgüt organlarının amaç, oluşum ve işleyişinde karşılaşılan sorunlar, mali durum, ödenti, üyelik, odalaşma, oda açma, birleştirme ve kapatma esasları, seçilmiş ve yardımcı or­ganların tanım ve işleyişleri, öğrenci üyelikleri, yabancı mühendis ve mimarların çalış­tırılma esasları ile düşünülen diğer sorun alanları tüm yönleriyle ele alınarak, kurultay deneyimlerimizle yaygın bir değerlendirmeyle özlü bir yapıya kavuşturulması için yeni baştan yazılması konusunda çalışma yapılması ve bu çalışmanın olağan/olağanüstü bir kurultayda sonuçlandırılması için 38. Dönem TMMOB Yönetim Kuruluna yetki ve görev verilmesine karar verilmiştir. Genel Kurulun TMMOB Yönetim Kuruluna ver­diği görevin yerine getirilmesine yönelik çalışmaların yapılması (Oda temsilcilerinden oluşturulacaktır)."

Çalışma Grubumuz kendi İçinde "Mevcut Durum Analiz Raporu Anketi" hazırlayarak yola koyulma kararı aldı. Örgütümüzden topladığı bilgileri yorumlayarak, raporunu hazırladı ve TMMOB İle Oda yöneticilerine "veriler üzerinden" örgütlülüğümüzü tartıştırdı.

Bu kitap, TMMOB ve Oda Yöneticilerinin Çalışma Grubunun notları üzerinden yaptığı tartışmaların metnidir. 9 Temmuz 2005 tarihinde yapılan bir tartışmanın notlandır. Bu bir örgüt içi tartışma kitabıdır. Bu tartışmayı başlatan Çalışma Grubu üyelerimize Yönetim Kurulumuz adına teşekkür ediyorum. Maksadımız belli: Daha demokratik, daha işlevsel ve daha etkin bir TMMOB örgütlülüğü. Biz, bir yandan görevlerimizi yerine getirirken, bir yandan da örgütlülüğü tartışmaya devam edeceğiz. Tartışmaları uzlaşarak sonlandırmak ve yönetmeliklerimize taşımak dileğiyle. Hepimize kolay gelsin.

Mehmet Soğancı
TMMOB Yönetim Kurulu Başkam