4. İZMİR RÜZGÂR SEMPOZYUMU BAŞLADI

29.09.2017

Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ve Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi`nin birlikte düzenlediği 28 Eylül 2017 tarihinde Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi`nde başladı. “Rüzgâr Enerjisi Yerli Üretim ve Yan Sanayisi” ana temasıyla düzenlenen sempozyumun açılış töreninde Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu’na destek mesajları dile getirildi.

TMMOB Yürütme Kurulu Üyesi Cengiz Göltaş yaptığı açılış konuşmasında sempozyum hazırlık çalışmalarına katkı sağlayanlara teşekkür etti. Sempozyumun, enerji alanı ile ilgili TMMOB`a bağlı meslek odalarının gerçekleştirdiği diğer etkinliklerle birlikte, 2 yılda bir düzenlenen TMMOB Enerji Sempozyumu için alt yapı oluşturduğunu ifade etti.

Odaların enerji alanına ilişkin farklı konulara odaklanan bilimsel etkinliklerinin çıktılarının 14-16 Aralık 2017 tarihlerinde Adana`da düzenlenecek olan 11. TMMOB Enerji Sempozyumu`nda değerlendirildiğine vurgulayan Göltaş, TMMOB`un enerji alanına ilişkin çalışmalarına ilişkin katılımcılara bilgi aktardı. 

TMMOB`un enerji alanına ilişkin geliştirdiği politikaların ve önerilerin TMMOB Enerji Çalışma Gurubu tarafından "TMMOB Enerji Politikaları Temel İlkeleri" adı altından yayınlanması için çalışma yürütüldüğünü aktaran Göltaş, sürdürülen çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

TMMOB Yürütme Kurulu Üyesi Cengiz Göltaş konuşmasında; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Kimya Mühendisleri Odamızın Yönetim Kurulu’nun görevden alınması istemi üzerine açtığı davada Kimya Mühendisleri Odası Yönetim kurulunun görevden alınması kararını haksız, adaletsiz, hukuka uygun olmayan bir karar olarak değerlendirdiklerini ve şiddetle kınadıklarını ifade etti.

Göltaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"1954 yılından bu yana mesleğin, meslektaşın sorunlarını ülke sorunlarından ayrı tutmadan çalışmayı ilke edinmiş Odalarımız ilk kez böylesine bir davayla yüz yüze geldi. 12 Eylülden günümüze hiçbir iktidarın kullanmaya cesaret edemediği, darbe ürünü bir düzenlemeye dayanarak "idari ve mali" denetim adı altında odalarımız baskı altına alınmaya çalışılmaktadır. TMMOB`un üyeleri ve meslek alanlarıyla olan sıkı bağını koparmayı amaçlıyorlar."

TMMOB’ye dönük siyasal iktidarın saldırılarına ilişkin tarihsel sürece değinen Göltaş, İlk girişimlerin 2000`li yıllarda Devlet Denetleme Kurulu`nun TMMOB`a ilişkin hazırladığı raporla başladığını hatırlattı. Siyasi İktidarın baskısını TMMOB Yasası`nı değiştirme, ülkemizde yabancı mühendislerin ucuz iş gücü olarak istihdamını sağlama girişimleriyle sürdürdüğünü kaydetti. Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu`na yönelik görevden almaya yönelik kararı hatırlatan Göltaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"Konu yalnızca bir odamızla sınırlı değil. Benzer şekilde aralarında EMO ve MMO`nun da bulunduğu 11 odamızın ‘denetim` bahanesiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın vesayeti altına almaya çalışıyorlar. Neden bu saldırıya maruz kalıyoruz? Çünkü; TMMOB ve bağlı meslek odaları rant politikalarına, kentlerin, doğanın ve çevrenin talan edilmesine, kamu kaynaklarının yağmalanmasına  karşı mücadele ediyor. Siyasi İktidar TMMOB`u kendine engel olarak görüyor."

TMMOB`un rant politikaları kapsamında mühendislik hizmetlerinin taşeronlaştırmasına direndiğine vurgu yapan Göltaş, sözlerini şöyle tamamladı:
"Uzmanlık alanlarımızın, bilimin ve tekniğin yok sayılmasına, örgütümüzün parçalanmasına karşı örgütlü bir mücadeleyi sürdürüyoruz. TMMOB, ülkenin her yerinde, emek ve demokrasi güçleri ile birlikte demokratik, eşit ve özgür bir Türkiye için mücadelesini sürdürmektedir. Bugün TMMOB`a ve Odalara destek olmak; ülkenin talan edilmesine, halkımızın sömürülmesine, mesleki haklarımızın yok edilmesine karşı mücadele etmek anlamına gelmektedir."