BİLGİSAYAR MÜHENDİSLERİ KURULTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

23.11.2023

TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen Bilgisayar Mühendisleri Kurultayı’nın dördüncüsü, 18-19 Kasım 2023 tarihlerinde Galatasaray Üniversitesi Ortaköy Yerleşkesinde gerçekleştirildi. 

Galatasaray Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ile işbirliği içinde, “Cumhuriyetimizin 100. Yılını Kutlarken Toplum ve Bilişim” temasıyla düzenlenen 4. Bilgisayar Mühendisleri Kurultayı açılış oturumuyla başladı. Açılış oturumunda Bilgisayar Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cem Nuri Aldaş, Galatasaray Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Temel Öncan, BMK Düzenleme Kurulu Başkanı İlhami Türkdoğan birer açış konuşması yaptılar. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz da bir video mesajla kurultay katılımcılarına şöyle seslendi:

"Sayın Konuklar, Değerli Meslektaşlarım, Değerli Bilim İnsanları,

TMMOB Yönetim Kurulu ve şahsım adına hepinizi dostlukla selamlıyorum.

Bilgisayar Mühendisleri Odamız tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen kurultayımızın başarılı geçmesini diliyorum.

Ankara’da aynı gün düzenlediğimiz ve konuşmacısı olduğum bir başka TMMOB etkinliği nedeniyle aranıza fiziksel olarak katılamadığım için  üzgünüm.

Başta Bilgisayar Mühendisleri Odamızın yöneticileri olmak üzere bu önemli etkinliğe emek veren ve bu video kaydıyla  bana sizlere seslenme fırsatı tanıyan  tüm arkadaşlarımıza çok  teşekkür ediyorum.

Sevgili Arkadaşlar,

Yüzyılların birikiminden öğrendiğimiz acı bir gerçek var:

Bulutlar nasıl ki yağmurla yüklüyse ve belirli bir yoğunlukta yağmura dönüşüyorsa, emperyalit-kapitalist sistem de savaşla yüklü ve bir noktadan sonra mutlaka savaşa dönüşüyor.

Sömürüye, bencilliğe, kâr hırsına ve şiddete dayalı bu anlayış dünyanın her yanını savaş alanına çeviriyor. Hemen yanıbaşımızda Filistin’de bir halk dünyanın gözü önünde resmen soykırıma uğruyor. Bugüne değin beşbini aşkın çocuk öldürüldü.

Emperyalist merkezler göz göre göre bu katliama sessiz kalıyor… Hepimiz biliyoruz; bu katliamları yapanlar kadar, sessiz kalanlarda, göz yumanlar da suçludur.

Bizler yıllardır emperyalizmin bu saldırgan, yayılmacı, sömürgeci politikalarına karşı barışı, halkların kardeşliğini ve bir arada yaşamı savunduk. Bir kez daha yurtta barış, dünyada barış çağrımızı dile getirmek istiyorum. TMMOB direnen Filistin halkının yanındadır.Bu emperyalist soykırımcı savaş derhal son bulmalıdır.

Değerli Arkadaşlar,

Kurultayımızın da çağrısında yer aldığı gibi Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını kutladığımız tarihi günlerdeyiz.

Bu vesileyle başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, emperyalizme karşı bağımsızlık savaşımımızı kazananlara ve Cumhuriyet'i kuranlara minnet duygularımı bir kez daha iletiyorum.

Halkın kendi yaşamı ve geleceği hakkında söz ve karar sahibi olduğu bir yönetim biçimi olarak Cumhuriyet, insanlık tarihinin en büyük kazanımlarından biridir.

Bundan 100 yıl önce ilan edilen Cumhuriyet, ülkemiz için bağımsızlık demokrasi, laiklik ve çağdaşlaşma yolunda atılan en önemli adımlardan biri  olmuştur.

Ne yazık ki, aradan geçen bunca yıl sonra, cumhuriyet kurumlarının ve birikimlerinin tek tek tasfiye edildiği, cumhuriyetin kurucu değerlerinin  tamamen ters yüz edildiği, emperyalizme her alanda bağımlı, halk egemenliği yerine tek adam rejiminin , laikliğin yerine gericiliğin, sosyal devlet anlayışı yerine tarikat-cemaat ilişkilerinin,  hukukun üstünlüğü yerine parti devleti anlayışının egemen olduğu bir ülke haline getirildik.

Bu karanlığı tekrar aydınlığa çevirebilmek, bu karşı devrimi durdurmak için her zamankinden daha fazla mücadele etmemiz gereken günlerden geçiyoruz.

Sevgili Arkadaşlar,

Cumhuriyetin en önemli ideallerinden birisi de bilim ve teknolojide yetkinleşmek, muassır medeniyetler seviyesine ulaşmaktı.

Sanayileşen tarımda kendi kendine yeten insanların refah içerisinde yaşadığı bir ülke yaratmaktı.

Ancak geldiğimiz noktada,  hazinesi tümüyle tüketilmiş, ödeme garantili projeler , iç ve dış borçlar  nedeniyle gelecek nesilleri bile borçlandırılmış, kamu işletmelerinin içi tamamıyla boşaltılmış bir  ülke tablosuyla karşı karşıyayız.

TMMOB olarak yıllardır her fırsatta, toplumsal kalkınma anlayışını dışlayan, dışa bağımlılığı pekiştiren, bilimden, insandan, doğadan, üretimden, yatırımdan kopuk, piyasacı politikaların    ülkemizi felaketin eşiğine taşıdığını  , ekonomimizi ranta ve spekülasyona dayalı hale getirdiğini, ülke zenginliklerinin yanlış projelerle israf edildiğini dile getiriyoruz

Sadece bu kadarla da yetinmiyoruz, çözüm önerilerimizi de sıralalıyoruz.

Yayınladığımız raporlarla, açtığımız kamu davalarıyla, düzenlediğimiz bilimel etkinliklerle sesimizi duyurmaya çalışıyoruz.

Ne yazık ki, çabalarımız karşılık bulmuyor.

Bugün ülkemizin içine çekildiği bu  karanlık girdapta tüm ülke halkı olarak  yarınımızdan endişeliyiz. Gündelik ihtiyaçlarını bile kredi ve borçlarla karşılamaya çalışan bir toplum haline geldik.

Bir ülkede çocuklar bile kripto para fiyatlarını konuşuyorsa , harçlıklarını dövize yatırmanın planlarını yapıyorsa, eğitimli gençlerimiz geleceğini yurt dışında arıyorsa ülkemizin  geleceği konusunda da umutlar tükenmiş demektir.

Ama en başında da dediğim gibi bizlerin  bilim ve tekniğin ışığında yol gösterme, azalan umutları çoğaltabilmek için her zamankinden daha fazla çalışmak, her zamankinden daha fazla mücadele etmek gibi bir görev ve sorumluluğumuz var..

Şunu asla unutmayalım, cumhuriyetin kalkınmacı dönemlerinde yaratılan ve  pek çoğu sata sata bitirilemeyen her tesiste, her işletmede, her değerde  biz mühendis, mimar ve plancıların emeği, özverisi ve temsil ettiği teknik akıl var.

Bu ülkenin harcında alın terimiz var. Ülkemizin ve halkımızın bizlere ihtiyacı var.

Nasıl ki bu ülkenin harcına alın terimiz karıştı ise ülkemizin geleceğini de yine hep birlikte kuracağız.

Bugün burada bizi bir araya getiren de işte bu inanç ve kararlılıktır

Bu duygu ve düşüncelerle kurultayımıza başarılar dilyorum..

Bilimin ışığıyla aydınlanmış eşit-adil bir ülkede ve barışın egemen olduğu özgür bir dünyada yaşamak dileğiyle TMMOB Yönetim Kurulu adına bir kez daha sevgi ve selamlarımı sunuyorum."