BMO: YAŞASIN 1 MAYIS! YAŞASIN EMEK, DAYANIŞMA VE ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ!

30.04.2025

TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası, 1 Mayıs İşçi, Emekçi ve Dayanışma Günü dolayısıyla 30 Nisan 2025 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

Bugün, 1 Mayıs; emeğin, dayanışmanın, mücadelenin ve umudun günüdür. 138 yıl önce 8 saatlik iş günü talebiyle başlayan direniş, tüm dünyada emekçilerin birlik ve mücadele simgesi haline gelmiştir. Bugün, bu mirası yaşatıyor, daha adil ve eşit bir dünya kurma kararlılığını yinelemiş oluyoruz.

Emek olmadan üretim olmaz; eşitlik, özgürlük ve adalet ise emeğin hak ettiği değeri gördüğü bir toplumsal düzenle mümkündür.  Bu anlayışla, bilişim sektöründe çalışan tüm mühendisleri, yazılımcıları, teknikerleri ve emeğiyle üreten herkesi 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde selamlıyoruz.

Bilişim Emekçileri ve Sömürü Düzeni

Bilişim sektörü, günümüzde üretimin temel dinamiklerinden biridir. Ancak bu alanda çalışan mühendisler, yazılımcılar ve teknikerler, güvencesiz çalışma koşulları, uzun çalışma saatleri ve düşük ücretler gibi sorunlarla karşı karşıyadır. “Esnek çalışma saatleri” adı altında normalleştirilen fazla mesailer, artık mesleki bir zorunluluk olarak değerlendirilmektedir. Bu durum, emekçilerin yaşamını zorlaştırmakta, üretim kalitesini düşürmektedir.

Kamusal Bilgi ve Özgür Yazılım

Bilgisayar Mühendisleri Odası olarak, bilginin kamusal niteliğini savunuyor; özgür yazılımın yaygınlaşmasını teşvik ediyoruz. Teknolojinin halkın yararına kullanılması gerektiğine inanıyor; dijital altyapıların şeffaf, erişilebilir ve demokratik olmasını talep ediyoruz.

Eğitim ve Gelecek

Eğitim sistemindeki tahribat, genç mühendislerin geleceğini karartmaktadır. Nitelikli eğitim hakkı, herkes için eşit erişilebilir olmalıdır. Bilgisayar Mühendisliği gibi teknik alanlarda eğitim gören gençler, gelecekteki bilişim emekçileridir. Onların hak ettiği eğitim ve çalışma koşulları, toplumun genel refahı için kritik öneme sahiptir.

Dayanışma ve Mücadele

Bugün, yalnız olmadığımızı görmek ve göstermek için alanlardayız. Biz de varız demek için, daha güzel yarınları hep birlikte kurabileceğimizin inancı ve umuduyla, dayanışma içinde mücadele ediyoruz. Tüm meslektaşlarımızı, bilişim çalışanlarını ve halkımızı, eşitlikçi, özgürlükçü ve adil bir toplum için 1 Mayıs alanlarına davet ediyoruz.

Bilgisayar Mühendisleri Odası olarak;

Her türlü ayrımcılığa karşı eşitliği,
Güvenceli, sağlıklı ve insanca çalışma koşullarını,
Bilginin kamusal niteliğini,
Bilişim alanında örgütlü mücadeleyi,
Ve dijital teknolojilerin insan onuruna yakışır biçimde kullanımını ısrarla ve kararlılıkla savunuyoruz.
Mesleğimiz için, halkımız için Odamızdaydık.
Halkımızın ve meslektaşlarımızın çıkarları için çalıştık.
Emek ve Demokrasiden yana bir BMO için çalıştık.
Nitelikli eğitim, güvenceli gelecek istedik.
Kar ve rant için değil, halk için mühendislik dedik.
TMMOB’yi susturmaya çalışanlara: gücümüzü üyemizden, bilimden alıyoruz, susmayız dedik.
İnternet sansürüne karşı susmadık.
Bant daraltmalarına karşı susmadık.
Haksız tutuklamalara karşı susmadık.
Halkımızın yararına olmayan icraatlara karşı susmadık.
Dezenformasyonu kendi çıkarları için kullananlara karşı susmadık.
Mühendislik diplomasıyla sertifikaları bir tutanlara karşı susmadık.
Diplomalarımızın değersizleştirilmesine yok sayılmasına karşı durduk yılmadık.
Haklarımız için 1 Mayıslarda alanlardaydık. Özgür bir dünya için direnişteydik.
Gücümüze inandık.
Birbirimize güvendik.
Örgütlendik.
Büyüdük.
Umudu büyüttük.
Sistemler tasarladık, ürettik, yarını kuruyoruz.
Daha iyisini yapabiliriz.
Birlikte yapabiliriz.
1 Mayıs’ta Alanlardayız!

Yaşasın 1 Mayıs!
Yaşasın emek, dayanışma ve özgürlük mücadelesi!

TMMOB
Bilgisayar Mühendisleri Odası
7. Dönem Yönetim Kurulu