İDARİ YARGIDA KARŞILAŞILAN BİLİRKİŞİLİK SORUNLARI MASAYA YATIRILDI

04.12.2014

Adalet Bakanlığı tarafından 1-2 Aralık 2014 tarihlerinde Afyon’da “İdari Yargıda Karşılaşılan Bilirkişilik Sorunları (İmar Davalarında Bilirkişilik)” konulu sempozyum düzenlendi. Dört oturum halinde gerçekleştirilen, Türk ve Alman idari yargısında bilirkişilik konularının tartışıldığı sempozyuma TMMOB adına Hukuk Danışmanı Avukat Nurten Çağlar Yakış ve Mimarlar Odası Başkan Yardımcısı Ali Ekinci katıldı. İki gün süren sempozyumda, Ali Ekinci “Meslek Odaları ve Bilirkişilik”, Nurten Çağlar Yakış da “ Bilirkişilik ve Etik” konularında sunum yaptı.

Toplantıya; Alman idari yargı hakimleri, Adalet Bakanlığı bürokratları, Danıştay 6. Daire hakimleri, Türkiye’nin çeşitli kentlerinden bölge idare ve idare mahkemesi başkan ve üyelerinin yanı sıra üniversitelerden öğretim görevlileri ve TMMOB’ye bağlı odalardan konuşmacı ve izleyiciler katıldı.

Toplantının açılış konuşmalarının ardından, ODTÜ Şehir ve Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Türel’in başkanlığını yaptığı I. oturumda, Ankara 7. İdare Mahkemesi Başkanı Gül Filiz Ercan Aslantaş, Rostock Eyalet Mahkemesi Başkanı Joachim Kronisch ile Prof. Dr. Ali Türel birer sunum yaptılar.

Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı İdare Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Çağlayan’ın başkanlığını yaptığı II. oturumda ise, Danıştay 6. Daire Tetkik Hakimi İsmet Can, Emekli Federal Danıştay Üyesi Alexander Jannasch, TMMOB Mimarlar Odası İkinci Başkanı Ali Ekinci ve Mimar Bülend Ceylan sunum yaptılar.

Sempozyumun 2. Günü gerçekleştirilen III. oturumuna ise ODTÜ Şehir ve Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Baykan Günay başkanlık yaptı. Oturum kapsamında Almanya’da yerleşik uzman olarak görev yapan Hans-Peter Schmieszek, TMMOB adına Av. Nurten Çağlar Yakış, İMO adına Erdoğan Balcıoğlu ve Prof. Dr. Baykan Günay sunumda bulundular.

IV. Oturumda ise, toplantıya katılanlara sertifika dağıtılarak, toplantıya katılanların görüşleri doğrultusunda Sonuç Bildirgesi kaleme alındı. Hazırlanan “Sonuç Bildirgesi” redaksiyondan sonra Bakanlık tarafından açıklanacak.

Sempozyumda konuşan Alman yargıçlar, ülkelerinde imar planlarına ilişkin sürecin uzun olduğunu, plana erken aşamada katılımın esas olduğunu, büyük imar projelerinin katılım süreci ve davalarının ortalama 18 yıl aldığını, inşaatın ise 2 yıl süre aldığını belirttiler.  Esaslı bir planın 20 yıldan önce bitmediğini ifade eden Alman yargıçlar, Almanya’da imar davalarının ağırlıklı konusunu gürültü ve gölge davalarının oluşturduğunu da dile getirdiler.  TMMOB temsilcileri, toplantı sonrası Alman idari yargısındaki imar davalarının anlamı ile ülkemizdeki imar davalarının anlamının apayrı olduğu konusunda tespitte bulundular.