İMO: ANAYASAL DÜZENE KARŞI DARBE GİRİŞİMİNE HAYIR!

09.11.2023

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası tutuklu Milletvekili Can Atalay hakkında verilen karara ilişkin 9 Kasım 2023 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

Anayasa’nın 153. Maddesi’nde “Anayasa Mahkemesinin kararları kesindir… Anayasa Mahkemesi kararları Resmî Gazetede hemen yayımlanır ve yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzelkişileri bağlar.” şeklinde yer alan ifadeye rağmen tutuklu Milletvekili Can Atalay hakkında, Anayasa Mahkemesinin verdiği ihlal kararının Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından tanınmaması, Anayasal düzene karşı açık bir darbe girişimidir.

En üst yargı organlarının Anayasa’yı inkâr etmesi, tüm demokratik hak ve özgürlüklerin, Anayasal kurum ve kuruluşların, kısacası hukuka dayalı düzenin ortadan kaldırılmasına yönelik bir eylemdir. Tam da bu nedenle, temel hak ve özgürlüklerin, demokrasinin ve adaletin savunulması için bundan 10 yıl önce Cumhuriyet tarihinin en kitlesel ve en masum halk hareketi olan Gezi Direnişi ortaya çıkmıştır.

Söz konusu kararı kabul etmiyor, dün olduğu gibi bugün de darbelere karşı demokrasi ve özgürlüklerden yana yer aldığımızın bilinmesini istiyoruz.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası