İMO: KAYSERİ’DEKİ İŞ “KAZASI” ARTIK TUZ BİLE KOKMAKTADIR

13.06.2014

İnşaat Mühendisleri Odası, Kayseri’de meydana gelen iş kazasıyla ilgili 13 Haziran 2014 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

Kayseri‘deki iş "kazası"
Artık tuz bile kokmaktadır

 

Kayseri‘nin Melikgazi ilçesindeki bir inşaatın denetlenmesi sırasında meydana gelen kazada inşaat mühendisi üyemiz Naci Ayvacıoğlu‘nu ve inşaat çalışanı Baki Güneş‘i kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz.

Olayın sıradan bir "iş kazası" olmadığı açıktır. Çünkü, "kazada" yaşamını yitiren meslektaşımız,  işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin alınıp alınmadığını kontrol etmek amacıyla yapılan denetleme sırasında yaşamını yitirdi. İnşaat iskelesinin, iş güvenliğinin temel şartlarına sahip olmadığı kontrol sırasında vahim bir olayla ortaya çıktı.

Bu olayın izahı nettir: Artık "tuz bile kokmaya" başlamıştır.

İnşaatı denetlemek için Ankara‘dan Kayseri‘ye giden iş müfettişi meslektaşımız eğer iş kazasına kurban gidiyorsa, ortada ciddi bir sorun var demektir. Bu olay, inşaat işkolunda işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin ne kadar yetersiz,  sektörün ne kadar denetimsiz olduğunu gözler önüne sermekle kalmamış, bırakalım çalışanları, denetçilerin bile can güvenliğinin olmadığını ve dolayısıyla sisteminin bir bütün olarak sorgulanması gerektiğini açığa çıkarmıştır.

İnşaat Mühendisleri Odası olarak her zeminde işçi sağlığı ve iş güvenliği sorununa dikkat çekiyor, özellikle inşaat işkolundaki kazaların nedenlerini üzerinde hassasiyetle durmaya çalışıyor ve çözüm önerilerini kamuoyuyla paylaşıyoruz.

Açıkçası; inşaatlarda iş güvenliğinin temel kabullerinin uygulanmadığı, özellikle alt işveren kullanılmasının denetimsizliği ve dolayısıyla iş kazalarını tetiklediği, denetimin özünde bir kamu hizmeti olarak kabul edilmesi gerektiği, kamu idaresinin denetim işlevini yerine getirmediği, denetim elemanlarının sayıca yetersiz olduğu gibi temel sorunlarla ilgili görüşlerimizi defalarca dile getirdik.

Ancak Kayseri‘de yaşanan "kaza" konuya dair bütün söylenenleri anlamsız kılacak bir vahametle karşı karşıya olduğumuzu göstermiştir.

Bu olay neticesinde, inşaat işkolunun önemli bileşenlerinden olan İnşaat Mühendisleri Odası‘nın görüş ve önerileri dikkate alınacak ve ihtiyaç duyulan düzenlemeler yapılacak mıdır yoksa olayın sıcaklığı geçer geçmez aynı vurdumduymazlık devam edecek midir?

Şimdiye kadarki uyarılarımızı duymazdan gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı‘nın, kendi çalışanının iş kazasında yaşamını yitirmesi karşısında ne tavır alacağı merak konusudur.

 

İnşaat Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu