İMO: VARLIK FONU UYGULAMAYA KONULDU!! NEDİR? NE DEĞİLDİR? NE GETİRİYOR??

09.02.2017

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, çeşitli kamu kuruluşlarının Varlık Fonuna devredilmesine ilişkin 8 Şubat 2017 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

VARLIK FONU UYGULAMAYA KONULDU!!
NEDİR? NE DEĞİLDİR ?NE GETİRİYOR??
 
OSMANLI`DA DA BU FON VARDI.BORÇ ALINDIKÇA ALINDI. SONUNDA OSMANLI BATTI. ALINAN BORÇLARI CUMHURİYET KUŞAĞI ÖDEDİ.

 
Varlık fonunun kurulabilmesi için bir varlığın veya kamunun elinde birikmiş bir gelir fazlalığının olması gerekmektedir. İhracat fazlası olan ve bir tarafta parası biriken bir emeklilik sistemi de yoktur.
 
Varlık fonu kurulmasının genel amacı; ülke ekonomisinin var olan konjonktürden etkilenmeyerek, dengeli bir işleyişe kavuşması ve gelecek kuşakların daha iyi koşullarda yaşamasını sağlamak için düşünülen bir uygulamadır. Bu nedenle varlık fonunun getirileri ve varlıkları, karşılaşılacak olumsuzluklardan (risklerden) yüksek olması gerekir.
 
Varlık fonları Merkez Bankası bünyesinde kurulabildiği gibi ayrı bir şirket ve idare olarak da kurulabilmektedir. Türkiye Varlık Fonu Yönetimi adı altında 50 milyon TL sermayeli bir anonim şirket kurulmuştur. Bu varlık fonu Merkez Bankasına bağlı olarak kurulmamış, Başbakanlığa bağlı olarak kurulmuştur. Bu şirketin sermayesi Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından konulacaktır ve özel hukuk hükümlerine tabi olacaktır. Açıkçası hiç bir denetime tabi olmayacaktır. Merkez Bankasına bağlı olarak kurulmuş olsa idi, daha özerk ve denetime tabi olması gerekecekti.
 
Geçtiğimiz günler de 11 büyük kamu kurum ve kuruluşu ile Antalya, Aydın, İstanbul, İzmir, Muğla ve Isparta illeri başta olmak üzere birçok ilimizdeki devlet arazileri Türkiye Varlık Fonuna devredildi. Kültür varlıklarımız, kıyılarımız, ormanlarımız, meralarımız varlık fonuna aktarıldı. Ayrıca TÜRKSAT, PTT,TÜRK TELEKOM,BOTAŞ,TPAO, ETİ MADEV ÇAYKUR,BORSA İSTANBUL,THY, ZİRAAT BANKASI ve HALK BANKASI gibi 11 kamu kurum ve kuruluşu Varlık Fonuna aktarıldı.
 
OHAL ile ilgisi bulunmayan ve Anayasa`ya aykırı olduğu açıkça belli olan bir KHK ile merkezi yönetim bütçesinin ve Meclis denetiminin dışına çıkarıldı. Oysa bu tür düzenlemelerin TBMM tarafından yapılması gerekir.
 
Bu uygulama sosyal hukuk devletinin ilkelerine ve kamu yararına aykırıdır.
 
Ulusal varlıklarımızın korunması ve ulusal güvenliğimizin sağlanması bakımından fona devredilen bu tür kurum ve kuruluşların büyük bir önemi var.
 
Varlık Fonuna devredilen kamu kurum ve kuruluşları, kamusal denetimden uzak tutularak her türlü transferin yapılmasına açık bir hale getirilmiştir.
 
Oluşturulan Varlık Fonu uygulaması bir gelir fazlalığına dayanmıyor, kamu kaynaklarının bir şirkete transfer edilmesine dayanıyor.
 
Ülkemizin petrol ve doğalgaz geliri ve bu gelirden biriken bir kaynağı yoktur.
 
Yine ülkemizin bütçesinde bir bütçe fazlası değil bütçe açığı vardır.
 
Bütçesi fazla veren bir kamu emeklilik sistemimiz de yoktur. Üstelik kamu emeklilik sistemi açık vermektedir.Bu açık da bütçeden karşılanmaktadır.
 
Hangi varlığı fonlayacaksın? Türkiye Varlık Fonu Yönetimi; Başbakanlığa bağlı olarak Özelleştirme İdaresinde biriken paralarla kamu kurum ve kuruluşlarının kaynaklarını kullanacaktır. Bu gün ülkemizin tek gelir fazlası olan kurumu işsizlik sigortasıdır. Bugünkü yasal düzenlemeye göre bu fon kullanılamamaktadır. Müflis bir tüccar gibi işsizlik fonuna da göz mü dikilmektedir!
 
Osmanlı döneminde bu fon uygulaması zaman zaman uygulanmıştır. Kaldırılmış tekrar konmuştur. Borçlarını ödeyememiş, kamu varlıklarını ya satmış ya da aldığı borçlara karşılık devretmiştir. Sonunda Osmanlı battı. Kalan borçları da Cumhuriyet kuşağı ödedi. Oysa Varlık Fonu`nun bir amacı da gelecek kuşaklara yeni kaynak biriktirmektir.
 
Sata sata bir şey kalmadı. Ne dersiniz? Bırakın gelecek kuşaklara kaynak aktarmayı, onların kullanacakları kaynak kalmadı!
 
TMMOB İMO Yönetim Kurulu