JFMO: DEMOKRASİNİN TÜM DEĞERLERİNİ BİR ARADA YAŞATMA RUHUYLA, ANADOLU'NUN TÜM CANLILARINI KORUMAYA DEVAM EDECEĞİZ!

14.07.2024

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası 14 Temmuz 2024 tarihinde yaptığı açıklamayla Katliam Yasasına karşı 24 odamızı da yaşamı ve yaşatmayı savunması konusunda mücadeleye davet ederek; "Meslek örgütümüz doğanın her bir bileşenine saygı duyacak; ağaca, toprağa, hayvana ve toplumun bazı katmanlarına yönelik şiddetin, saldırının ve cinsel tacizin her zaman karşısında duracaktır." mesajını kamuoyu ile paylaştı.

Basına ve Kamuoyuna,

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı bir oda olarak, temel görevlerimizden birinin toplumun yararına olan her konuya müdahil olmak, canlı yaşantısını ve doğayı korumak olduğunu biliyoruz. Ülkemizde son yıllarda yetkili kurumların görevlerini yerine getirmemesi ve sorumluluklarından adeta kaçması sonucu, bilinçli bir şekilde çözümsüz bırakılan ve bir sorun haline getirilen sokak hayvanları konusunda, hayvan haklarına, insanlığa ve vicdana yaraşır bir çözüm üretilememiştir.

20. Olağan Genel Kurul Sonuç Bildirgemizde de belirtildiği gibi meslek örgütümüz doğanın her bir bileşenine saygı duyacak; ağaca, toprağa, hayvana ve toplumun bazı katmanlarına yönelik şiddetin, saldırının ve cinsel tacizin her zaman karşısında duracaktır. Bu konuda TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası yeni dönem yönetimi olarak bir Çalışma Grubu oluşturup, bu konuda üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğimizi öncelikli olarak kamuoyuna bildiriyoruz.

Altını çizmemiz gereken bir diğer husus ise hayvan hakları konusunun politik bir konu olduğudur. Çünkü bu canların yaşama hakkı, günümüzde görüşülen yasa teklifi ile meclis iradesine bırakılmış ve bu konunun asıl tarafı olan meslek odaları, STK’lar, federasyonlar ve dernekler ile işbirliği yapılmamıştır. Asıl olması gereken meclis genel kurulunda, hayvanların nasıl daha müreffeh bir toplumda yaşayacakları tartışılmalıdır. Bu teklifi sunanlara, cana can verenin kendileri olmadığını, hala birçok belediye bünyesinde Tedavi ve Rehabilitasyon merkezleri ve klinik uygulamaları olmadığını hatırlatıyor, asli sorumlular olan idarecileri yaşatan bir yasa teklifine davet ediyoruz.

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) bu konu ile ilgili rapor ve çözüm önerilerini sunmuştur. Rapordaki istatistiksel bilgiler, 2004-2022 yılları arasında aktif bir kısırlaştırma yapılmadığını göstermektedir. Bu nedenle, kısırlaştırmanın işe yaramadığını söylemek boş bir iddia olarak havada kalmaktadır. Raporda Amerika ve Avrupa’daki uygulamalardan bahsedilmiştir. Örneğin; Almanya, İtalya, Yunanistan ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkeler hayvanların öldürülmesine izin vermez.

Halkın mühendisleri olarak, doğayı ve yaşamı canlı kılan tüm unsurların kardeşçe yaşatılması gerektiğine inanıyoruz. Veteriner Hekimleri Birliği'nin bu konuda somut bir şekilde hayvanları yaşatmak için yemin eden veteriner hekimler başta olmak üzere, tüm meslek odalarını, sivil toplum kuruluşlarını, dernekleri ve bu konuda çözümü belli olan tüm kurumları bir araya getirip yasaya karşı çıkmaya çağırıyoruz.

Biz, Jeofizik Mühendisleri Odası Hayvan Hakları Çalışma Grubu olarak; TMMOB üyesi 24 odamızı da bu mücadeleye ortak olmaya, Veteriner Hekimleri Birliği'nin koordinasyonunda bu yasaya karşı, yaşamı ve yaşatmayı savunması konusunda mücadeleye davet ediyoruz.

Yaşatmayı merkeze alan kararlılığımızı sürdüreceğimizi, Demokrasinin tüm değerlerini bir arada yaşatma ruhuyla; sevginin, hoşgörünün yurdu Anadolu'nun tüm canlılarını korumaya devam edeceğimizi tüm kamuoyuna bildiriyoruz.

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası
Hayvan Hakları Çalışma Grubu