JFMO: KARAMAN ERMENEK‘TE MADEN FACİASI 18 İŞÇİ MAHSUR

01.11.2014

Jeofizik Mühendisleri Odası, Karaman Ermenek'te meydana gelen maden faciası ile ilgili olarak 31 Ekim 2014 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

KARAMAN ERMENEK‘TE MADEN FACİASI 18 İŞÇİ MAHSUR

28 Ekim 2014 tarihinde Karaman‘ın Ermenek ilçesinde Güneyyurt Has Şekerler Kömür Ocağında su basması sonucu madende mahsur kalan işçilerden 20‘si kurtarılırken 18 işçi mahsur kalmıştır. İşçilerin kurtarılması için çalışmalar devam etmektedir. Her geçen saniye Umutlar tükenmekle beraber; dileğimiz bir avuç kömürün bir ömre bedel olmaması ve işçilerimizin sağ salim olarak kurtulmasıdır.

Maden ocağı yeraltı suyu seviyesinin çok altında yer almaktadır. Ocağın yakınlarında ki yeraltı akarsuyu kolunun yumuşak bir yeri patlatarak suyun maden ocağındaki galeriye akması ile su basması meydana gelmiş olabilir. Böyle yerlerde ayrıntılı olarak Jeofizik Mühendisliği disiplini ile ilgili mühendislik disiplinlerinin ortak çalışmaları yapılarak yeraltı suyunun durumunun belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.

Ayrıca maden ocağındaki su basmanın diğer nedeni, halen üretim yapılan ocaktaki çalışmaların, havzada daha önce çalışılmış eski ocaklara yaklaşılması sonucu suyun aniden ocak içerisine dolmasıdır.

Soma‘da, Elbistan‘da ve son olarak Ermenek‘te meydana gelen maden kazalarının nedenleri; özelleştirme, taşeronlaştırma, sendikasızlaştırma ve kamusal denetiminin yetkili ve etkin bir biçimde yapılmamasıdır.

Daha önce kapatılıp on beş gün önce üretime başlayan maden ocağı niye kapatıldı. Çalışma koşulları ve iş güvenliği önlemleri alınmadan mı? yeniden üretime başlatıldı., Bunların sorgulanması gerekmektedir.

Ülkemizde maden kazaları son yıllarda belirgin olarak artmaktadır. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği ile ilgili Yasa ve Yönetmeliklerin gözden geçirilmesi, kamu denetiminin etkin bir şekilde yerine getirilmesi, bundan sonraki kazaların önüne geçilmesini ve can kayıplarının engellenmesini sağlayacaktır.

Jeofizik Mühendisliği disiplini ile ilgili mühendislik disiplinlerinin ortak çalışmaları ve havza madenciliğine uygun planlama yapılmadan, çalışma koşulları ve iş güvenliği önlemleri alınmadan maden ocağı işletmeleri sürdürüldükçe hepimizi derinden üzen yüreklerimizi yakan faciaları yaşamaya devam edeceğiz.

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası olarak maden kazasında kurtulanlara geçmiş olsun, mahsur kalan maden emekçilerinin biran önce kurtarılarak ailelerine kavuşmalarını diliyoruz.

Saygılarımızla

TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI